Teroristul de la Iaşi: „Mesia“ care a încercat să arunce în aer o universitate

Teroristul de la Iaşi: „Mesia“ care a încercat să arunce în aer o universitate

Oliver Stan a confecţionat o bombă cu care a intrat într-un amfiteatru din Universitatea Tehnică din Iaşi FOTO Arhivă

Pe 7 iulie 2013, Oliver Stan (38 de ani), un bărbat diagnosticat cu schizofrenie paranoidă, a intrat într-un amfiteatru din corpul principal al Universităţii Tehnice „Gheorghe Asachi” (UTI) din Iaşi intenţionând să-l arunce în aer cu un dispozitiv creat dintr-un proiectil din cel de-Al Doilea Război Mondial.

Ştiri pe aceeaşi temă

Oliver Stan, un sucevean care avea o locuinţă în Iaşi, dar care obişnuia să locuiască într-o grotă din judeţul Neamţ, după cum au precizat la acea vreme vecinii săi ieşeni, a intrat în amfiteatru în timpul unui examen. În amfiteatrul P6 din Corpul A al UTI se aflau aproape 40 de studenţi de la Facultatea de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei a UTI şi patru cadre didactice.

Oliver Stan avea un rucsac în spate, o geantă într-o mână şi un întrerupător în cealaltă mână. În primă fază, studenţii şi cadrele didactice nu au luat în serios ameninţarea bărbatului, dar au anunţat poliţia după ce au înţeles că bărbatul necunoscut nu vrea să părăsească sala de examen. Martorii au relatat la vremea respectivă că în momentul în care profesorii au încercat să-l convingă să iasă din amfiteatru, bărbatul a devenit agitat şi a început să ţipe la cei aflaţi în sală. Atunci, unii tineri s-au adăpostit în spatele amfiteatrului, alţii au ieşit din amfiteatru.

La un moment dat, Oliver Stan a început să-şi desfacă unul dintre bagaje, dar a apăsat din greşeală pe dispozitivul de detonare al bombei pe care o crease. Încărcătura explozibilă i-a sărit în faţă, fără a afecta alte persoane din amfiteatru. Bomba pe care Oliver o transportase la universitate fusese confecţionată dintr-un obuz de jumătate de metru provenind din al doilea Război Mondial şi adus la Iaşi din judeţul Suceava, la care a fost ataşat un dispozitiv mecanic artizanal pentru declanşare. Dacă obuzul ar fi explodat, amfiteatrul ar fi fost spulberat.

Specialiştii au concluzionat, după patru expertize psihiatrice, că Oliver Stan nu a avut discernământ în momentul comiterii faptei. De pe 1 august, el a fost internat în Spitalul de Psihiatrie şi pentru Măsuri de Siguranţă Pădureni-Grajduri.

Ulterior evenimentului, profesorii ieşeni au precizat că Oliver Stan a absolvit licenţa şi masterul în cadrul Facultăţii de Electronică, Telecomunicaţii şi Tehnologia Informaţiei de la UTI.

Reprezentanţii Spitalului Socola au explicat la vremea respectivă că în perioada 2006-2013, bărbatul a fost internat de nouă ori în unitatea medicală, diagnosticul medicilor fiind de schizofrenie paranoidă. Specialiştii arătau că afecţiunea cu care fusese diagnosticat Oliver Stan poate provoca dereglări importante dacă pacientul nu-şi ia medicaţia prescrisă de medic.

Mai mult, specialiştii au arătat că Stan prezenta şi delir mistic, stare care se manifesta prin faptul că bărbatul avea momente în care se credea Mesia. În acest context, Oliver Stan a publicat pe un forum o scrisoare adresată preşedintelui de atunci, Traian Băsescu. Bărbatul îi propunea fostului preşedinte soluţii pentru eradicarea şomajului, printr-o colaborarea cu Dumnezeu.

Citeşte şi:

Soarta teroristului de la Iaşi a fost tranşată. Oliver Stan a ajuns printre cei mai periculoşi criminali din Moldova

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: