FILIT Mircea Cărtărescu: „Am Facebook de două săptămâni. Am vrut şi eu să vad ce este acolo, în afară de poze cu pisici“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

În penultima seara FILIT din 2014, publicul a umplut Sala Mare a Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi pentru a-l asculta pe scriitorul Mircea Cărtărescu purtând un dialog onest despre literatură şi viaţă cu Cezar Paul- Bădescu.

În seara de 4 octombrie 2014, la Festivalul Internaţional de Literatură şi Traducere de la Iaşi au stat faţă în faţă, relaxaţi în fotolii, scriitorul Mircea Cărtărescu şi unul dintre cei pe care acesta i-a ajutat să debuteze, acum prieten, jurnalistul şi scriitorul Cezar-Paul Bădescu.

Pe un ton relaxat, Cezar-Paul Bădescu l-a determinat pe Mircea Cărtărescu să facă unele dezvăluiri care l-au surprins şi pe scriitorul însuşi. Pentru că jurnalistul i-a mulţumit că l-a sprijit când era la început de drum, acesta a mărturisit: "generaţia mea a primit ceva fără arginţi, de la oameni ca Nicolae Manolescu şi am simţit nevoia să dau mai departe."

După ce au evocat amintiri comune legate de Cenaclul Facultătii de Litere, s-a pus în discuţie literatura şi impactul său asupra celui care scrie, în primul rând.

"O carte pe care ai scris-o n-o mai socoteşti printre bunurile tale. Îşi ia zborul. Devine un bun al comunităţii", recunoaşte Mircea Cărtărescu.

De asemenea, autorul unor volume ca "Nostalgia", "Levantul" , "Travesti", "Orbitor", "De ce iubim femeile", "Jurnal" este convis de faptul că fără literatură nu îşi poate imagina propria viaţă.

Pentru că o ascultase cu o seară înainte pe Herta Muller afirmând că literatura înseamnă şi bucurie şi durere, Mircea Cărtărescu i-a întărit spusele. "Literatura este ca lancea lui Ahile, cu vârful răneşte şi cu partea cealaltă vindecă", crede el, întrucât scriind te întâlneşti cu tine însuţi, iar "întâlnirea cu tine însuţi e cel mai teribil lucru care ţi se poate întâmpla."

În urma autonalizei făcute cu ajutorul impulsurilor venite din întrebările lui Cezar-Paul Bădescu, Mircea Cărtărescu s-a declarat ca fiind un scriitor de nişă, dar pentru care singura carte de pe lume e cea la care scrie şi a etichetat jurnalul drept cel mai important gen pe care îl abordează.

"Jurnalele îţi absorb otrava din trup", iar literatura e un organ al celui care scrie, s-a confesat Mircea Cărtarescu publicului de la seara FILIT.

"Mi-e frică de momentul de după ce termin o carte, de golul acela", concluzionează Cărtărescu referitor la stările pe care i le trezeşte unui scriitor terminarea unei cărţi şi gândul că s-ar putea să nu mai aibă inspiraţie pentru următoarea, că aceea ar putea fi ultima sa carte.

Cei prezenţi în sală s-au şi amuzat, când scriitorul introvertit care statea în faţa lor a recunoscut că şi-a făcut de două săptămâni cont de Facebook, pentru a vedea dacă găseşte acolo şi altceva, în afară de poze cu pisici.

Seara s-a încheiat cu o sesiune de autografe în foaierul Teatrului Naţional "Vasile Alecsandri" Iaşi. S-a stat la coadă, la propriu, pentru o amintire pe o carte semnată de Mircea Cărtărescu.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite