Român urmărit internaţional de Poliţie,  citat de judecători la adresa exactă din Italia. Povestea unei extrădări eşuate

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un cetăţean din judeţul Iaşi figurează pe lista persoanelor date în urmărire generală de Poliţia Română deşi, în ultimii doi ani, el a fost citat, de mai multe ori, de judecători, la adresa exactă la care locuieşte în Italia. Citaţii au fost trimise şi în timpul unei proceduri judiciare prin care românul cere justiţiei să constate că pedeapsa i s-a prescris.

Iosif Grecu-Carp (44 de ani) figurează pe lista persoanelor date în urmărire generală pentru o pedeapsă de un an de închisoare pe care a primit-o pentru infracţiuni rutiere.

Pe numele său, justiţia din România a emis un mandat european de arestare pentru o pedeapsă de un an pe care Carp l-a contestat, recent, la o instanţă din Iaşi, cerând judecătorilor să constate prescrierea.

Problemele cu legea ale lui Carp, ce este originar din Paşcani, au început în 2006 când a comis o infracţiune rutieră pentru care a fost condamnat la 1 an de închisoare cu suspendare. Doi ani mai târziu, îÎn 2008, păşcăneanul comite o infracţiune similară şi primeşte o nouă pedeapsă, de un an de închisoare, care rămâne definitivă în 2011. Tot atunci s-a revocat suspendarea condiţionată a primei condamnări, bărbatul având de executat o pedeapsă de doi ani de închisoare cu executare.

În iulie 2011, Judecătoria Iaşi emite un mandat european de arestare pe numele bărbatului, care plecase, între timp, în Italia. A fost prins acolo în 2014, în zona oraşului italian Brescia.

Autorităţile judiciare italiene au deschis o procedură de extrădare pe numele lui Carp, acesta fiind reţinut în perioada 10 ianuarie - 11 octombrie 2014. La final, Curtea de Apel Brescia refuză să îl predea pe român, invocând că fapta din 2008, la acel moment, nu era prevăzută ca infracţiune în legea penală italiană. Judecătorii au mai stabilit că Iosif Grecu-Carp îndeplinea condiţiile pentru a fi considerat rezident în statul italian. Curtea de Apel Brescia recunoştea totuşi fapta penală din 2006 a românului, însă o „prelua“ la acel moment şi o modifica: de la un an a fost transformată în o lună de închisoare şi 1.032 de euro amendă, maximum prevăzut de legea penală italiană. Pedeapsa a fost însă declarată graţiată, luându-se în calcul perioada în care românul fusese reţinut.

În baza deciziei Curţii de Apel Brescia, prin intermediul tatălui, păşcăneanul a cerut justiţiei române să îi anuleze mandatul. În februarie 2016, însă, Curtea de Apel Iaşi a modificat mandatul de executare, în baza deciziei judecătorilor din Brescia, şi i-au scăzut pedeapsa finală cu un an, echivalentul - strict din punct de vedere juridic, pedepsei considerată de italieni ca fiind executată.

Potrivit motivării acelei decizii, Carp a fost citat de instanţă la adresa exactă la care locuieşte în Italia, pe Via Bianzana, în Bergamo. 

Pe numele lui Carp a fost emis astfel un nou mandat de condamnare, de 1 an de închisoare, aferent condamnării pentru fapta din 2008, pentru care nu a putut fi pedepsit în Italia. Conform Codului de procedură penală, prescrierea executării unei pedepse se face după un termen de 5 ani, la care se adaugă pedeapsa efectivă efectivă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite