Retorică "umanistă" a Primăriei Iaşi în cazul busturilor furate din Copou. Hoţii sunt chemaţi să returneze sculpturile cu promisiunea unei recompense spirituale

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Marius Dangă şi Mihai Chirica (dreapta), viceprimarii Iaşiului. Al doilea a ţinut un discurs plin de întrebări retorice, la care încă mai caută răspunsuri, privitor la dispariţia busturilor de bronz din Parcul Copou FOTO Adevărul
Marius Dangă şi Mihai Chirica (dreapta), viceprimarii Iaşiului. Al doilea a ţinut un discurs plin de întrebări retorice, la care încă mai caută răspunsuri, privitor la dispariţia busturilor de bronz din Parcul Copou FOTO Adevărul

Municipalitatea din Iaşi continuă să acuze Guvernul Boc pentru dispariţia busturilor din Parcul Copou, dar n-a reuşit să prezinte o strategie clară pentru asigurarea ordinii şi liniştii publice.

Şefii Primăriei Iaşi au vorbit astăzi, 11 martie, despre furturile celor trei busturi din bronz din Parcul Copou ca despre o dramă locală fără precedent. Discursul a fost pigmentat cu trimiteri către măsurile guvernării PDL care, din cauza disponibilizărilor masive făcute în sectorul public, ar fi cauzat implicit furtul celor trei busturi de bronz reprezentându-i pe Barbu Ştefănescu Delavrancea, Nicolae Gane şi Ciprian Porumbescu. Cea mai veche este sculptura lui Barbu Ştefănescu Delavrancea. Datează din 1924 şi a fost realizată de Ion Mateescu. Bustul lui Nicolae Gane a fost cioplit în 1943 de scultorul român de origine franceză Richard Hette, iar cel al lui Ciprian Porumbescu datează din 1957 şi este opera lui Eftimie Gârleanu.

"Considerăm că e o grea pierdere pentru municipiul Iaşi, pentru patrimoniul public, în general. Suntem deplin revoltaţi faţă de incidentul produs. Acest gest reprobabil naşte indignarea ieşenilor şi deschide seria unor întrebări cărora trebuie să le găsim răspuns. De ce nu avem o Poliţie Locală într-un număr mai numeros? De ce, ca autoritate publică, nu putem decide asupra numărului de poliţişti de care românii au nevoie, se pare? De ce aceeaşi situaţie se regăseşte la nivelul Poliţiei Naţionale? Care ar fi măsurile pe care ar trebui să le întreprindem ca să crească nivelul de siguranţă, a cetăţeanului şi a bunurilor publice care fac parte din viaţa noastră de zi cu zi?", s-a întrebat fără a-şi oferi şi răspunsuri Mihai Chirica, viceprimar al Iaşiului, într-o conferinţă de presă susţinută la sediul Primăriei.

Chirica susţine că cei 300 de poliţişti locali angajaţi în acest moment de Primăria Iaşi sunt insuficienţi pentru a putea fi încadraţi într-o strategie eficientă de asigurare a siguranţei şi ordinii publice. "Furtul acestor trei statui deschide un capitol din situaţia de fapt în care ne aflăm. Avem mai puţin de un poliţist la mia de locuitori, o subfinanţare crasă în tot ceea ce înseamnă siguranţă naţională, provenită din guvernarea anterioară. Guvernul Boc a dat o lege prin care a limitat numărul de poliţişti şi acei 300 de poliţişti disponibilizaţi la Iaşi făceau parte chiar din structurile de pază. Poate e nevoie de un plan de măsuri care să eficientizeze şi mai mult siguranţa cetăţeanului şi poate putem apela şi la simţul civic. Sunt câteva sute de statui în patrimoniul municipiului Iaşi şi sunt 300 de poliţişti locali care au şi competenţe de circulaţie, de patrulare, de interferenţe de tot felul cu celelalte instituţii de ordine publică: spectacole, meciuri de fotbal, demonstraţii, mitinguri", a justificat viceprimarul situaţia gravă privitoare la siguranţa cetăţenilor în cel mai important cartier rezidenţial din Iaşi.

Pe de altă parte, Primăria n-a luat încă măsuri pentru a rezolva "criza" de siguranţă publică din Parcul Copou, după trei zile de la semnalarea furtului. "Am discutam cu colegii mei în acest weekend, o să încercăm să aplicăm câteva soluţii care să poată îndepărta eventuale furturi sau distrugeri", a explicat Chirica.

Oficialii Primăriei Iaşi au anunţat că sunt dispuşi să recomenseze prin "recunoaştere publică" pe cel sau cei care vor ajuta la recuperarea busturilor de bronz. "Facem public, ca şi recunoştinţă pentru cei care vor readuce aceste statui în patrimoniul municipiului Iaşi, şi bineînţeles, vom încerca să găsim soluţii pentru a întări modalitatea de a păzi bunurile publice. Va fi o recunoaştere publică a meritelor celui/celor care se vor ocupa de recuperarea, înapoierea statuilor. Poate fi Poliţia sau poate fi acţiunea unuia/unora care nu sunt neapărat organe de Poliţie. Recunoaşterea publică va fi făcută atâta timp cât acele bunuri se vor reîntoarce în patrimoniul municipiului Iaşi", a anunţat viceprimarul Chirica. 

Potrivit unor informaţii neoficiale, 70% din camerele video de supraveghere instalate pe teritoriul municipiului Iaşi nu sunt funcţionale. Este şi cazul singurei camere video amplasate la intrarea principală în Parcul Copou. Edilii susţin că au alocat sume importante în bugetul pentru 2013 pentru instalarea de sisteme de supraveghere în spaţiile publice. 

  

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite