Primul ceas public din Ţările Române va fi marcat în pietonalul Ştefan cel Mare. Află cum s-a pierdut orologiul!

Primul ceas public din Ţările Române va fi marcat în pietonalul Ştefan cel Mare. Află cum s-a pierdut orologiul!

Litografie cu Mănăstirea Trei Ierarhi de la 1837 Foto: ceasuripentruromania.ro

Oficialii Primăriei Iaşi au anunţat că iau în calcul marcarea în apropiere de Biserica Trei Ierarhi a faptului că până la sfârşitul secolului al XIX-lea în zona a existat un turn de piatră care adăpostea cel mai vechi orologiu.

Ştiri pe aceeaşi temă

"Am primit o solicitare de la istoricul Sorin Iftimi în urma căreia analizăm posibilitatea marcării în faţa Bisericii «Trei Ierarhi» a faptului că în zonă a existat primul turn cu ceas", a spus viceprimarul Mihai Chirica.

Istoricul susţine că turnul din piatră, ridicat la 1638, era principala cale de acces către Mănăstirea "Trei Ierarhi", o incintă fortificată la acea vreme. „Încă de la zidirea sa, turnul adăpostea un orologiu, cel mai vechi mecanism de acest fel cunoscut în Ţările Române. Forma lui a suferit mai multe transformări, iar când s-a luat decizia demolării nu mai avea aceeaşi formă ca în timpul lui Vasile Lupu“, susţine cercetătorul istoric.

Legenda "statuii uşărnice" din centrul Iaşiului. Află ce ascunde sub soclu FOTO

În 1886 s-a luat decizia demolării turnului, orologiul a fost trimis în Franţa pentru restaurare, de unde nu s-a mai întors.

Sacrificiul unui primar al Iaşiului de altădată: şi-a pus bunurile gaj pentru teatru FOTO

„Undeva, sub asfaltul bulevardului Ştefan cel Mare, în dreptul bisericii Trei Ierarhi, se mai află urmele temeliilor turnului în care s-au auzit, pentru prima dată în Ţările Române, bătăile unui ceas public. Acest «Punct 0», lesne de reperat, s-ar fi cuvenit să fie marcat în asfalt, pentru posteritate. Omul modern, a cărui existenţă stă în mult mai mare măsură sub imperiul scurgerii dramatice a Timpului, divizat în unităţi din ce în ce mai mici, ar poposi oricând în acest perimetru, cu reală emoţie“, susţine Sorin Iftimi într-un amplu articol dedicat orologiului.

Istoricul a menţionat că s-a gândit că cel mai indicat ar fi montarea unei plăci de 4X4 metri. "Să nu fie nici ca o gură de canal, să nu fie ceva care să încurce zona. Să fie ceva care să creeze un loc special. Voi discuta cu cei de la Primărie şi vom vedea la ce concluzie ajungem", a spus istoricul. Din 20 august, pe Bulevardul Ştefan cel Mare au început ampla lucrări de transformare a zonei în pietonal. Mai multe afli AICI

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla cele mai noi informaţii din Capitala Moldovei!

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările