Cum se circulă pe drumurile din Moldova în următoarele zile. Probleme cauzate de prima ninsoare serioasă din iarna 2014

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Prima ninsoare a căzut în municipiul Iaşi în noaptea de 1 spre 2 decembrie şi a determinat apariţia primelor probleme legate de ninsoare.

Cursa Tarom Bucureşti - Iaşi, programată să aterizeze astăzi, 2 decembrie, în capitala Moldovei la ora 9,30, n-a mai decolat de pe Aeroportul Otopeni. De vină au fost viscolul şi vizibilitatea redusă semnalate la Iaşi de către operatorii de trafic aerian. Avionul a fost reprogramat pentru ora 13.00, după ce ninsoarea s-a mai potolit.

Aseara, 1 decembrie, în jurul orei 22.00, şoferul unui TIR a pierdut controlul maşinii pe dealul Bucium, la intrarea în municipiul Iaşi, un drum abrupt şi virajat, care porneşte de la altitudinea de 282 de metri. Autovehiculul a fost la un pas de a se răsturna în şanţ şi a fost tractat abia astăzi, un alt autotren.

Tot la altitudine, din cauza viscolului de dimineaţă, două drumuri judeţene au fost blocate timp de câteva ore. Este vorba despre DJ 248, în zona Bordea, şi DJ 247, în zona Bârnova. Coordonatorii de la Drumuri Naţionale, filiala Iaşi, spun că se lucrează în toată Moldova pentru deszăpezire, dar că nu sunt probleme serioase nicăieri.

Meteorologii anunţă doar cer înnorat pentru zilele de 3 şi 4 decembrie, cu temperaturi negative atât ziua, cât şi noaptea. Ninsorile vor reapărea în weekend.

Iată sfaturile Poliţiei pentru o iarnă în siguranţă:

~ Dotaţi-vă autovehiculele cu anvelope pentru sezonul rece.

~ Informaţi-vă asupra condiţiilor de deplasare pe traseul ales, precum şi despre condiţiile meteo rutiere prognozate pentru zona tranzitată.

~ Evitaţi acţionarea bruscă a mecanismului de direcţie şi a sistemului de frânare al autovehiculului.

~ De asemenea, este bine să aveţi la dumneavoastră o lopată, perie/mătură, racletă, sac cu sare/nisip şi  lanţuri.

~ Asiguraţi-vă rezerve de combustibil, apă, hrană, haine groase, pături, medicamente,  un telefon mobil pe care să-l folosiţi în caz de urgenţă, apelând cu mult calm numărul de urgenţă 112, precum şi un încărcător/baterie de rezervă.

~ Asiguraţi-vă că funcţionează corespunzător sistemele de iluminare-semnalizare, cât şi cele de climatizare/degivrare.

~ Utilizaţi luminile de întâlnire şi pe timpul zilei, pe toate categoriile de drumuri şi a celor de ceaţă în cazul apariţiei acestui fenomen.

~ Păstraţi o distanţă mai mare faţă de autovehiculele care circulă în faţă.

~ Respectaţi indicaţiile agenţilor de circulaţie şi a lucrătorilor de la Compania Naţională de Autostrăzi şi Drumuri Naţionale, în cazul interzicerii temporare a circulaţiei pe unele sectoare de drum, pentru facilitarea intervenţiei echipajelor de deszăpezire şi a autosalvărilor.

~ În zilele cu ninsori, viscol, ploi, temperaturi scăzute, fiţi mai atenţi la pietoni. Aceştia sunt mai puţin prudenţi, circulă zgribuliţi, astfel că nu se asigură corespunzător la traversare.

~ Ţineţi cont de faptul că atunci când afară este zăpadă, distanţele sunt mai greu de apreciat. De aceea, menţineţi o distanta mai mare între maşina pe care o conduceţi şi cea din faţă!
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite