Naşterile prin cezariană, o adevărată modă. De ce preferă gravidele să fie tăiate pentru a aduce pe lume un copil

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Multe gravide preferă să apeleze la cezariană pentru a aduce pe lume un copil FOTO: Arhivă
Multe gravide preferă să apeleze la cezariană pentru a aduce pe lume un copil FOTO: Arhivă

La maternităţile din Iaşi se nasc anual peste 7.000 de copii. Cei mai mulţi, 6.000, sunt aduşi pe lume la Maternitatea ‘’Cuza Vodă’’, iar alţi 1.200 la ‘’Elena Doamna’’. Statisticile arată că jumătate dintre gravide aleg să nască prin cezariană. Medicii recomandă însă calea naturală, complicaţiile fiind mult mai puţine, iar recuperarea mai rapidă.

Naşterile prin cezariană sunt o modă în maternităţile din Iaşi. De la an la an, numărul femeilor care aleg această intervenţie este în creştere şi s-a ajuns ca jumătate dintre gravide să opteze pentru cezariană.

Asta deşi naşterea prin cezariană s-ar impune doar dacă cea naturală ar fi un risc pntru mamă sau făt.

Medicii trag un semnal de alarmă şi le recomandă femeilor să nască natural pentru că cezariana presupue o pierdere mai mare de sânge, există riscul să apară complicaţii şi presupune o refacere greoaie. Cu toate astea, femeile o preferă din cauză că se tem de durere.

"Dacă în 2006 erau undeva la 30%-35% de cezariene din totalul naşterilor, acum s-a ajuns la 50%. Nu este o statistică foarte clară care să ne demonstreze dacă într-adevăr toate aceste cezariene chiar sunt făcute de nevoie şi, drept urmare, ne-am gândit că multe dintre ele s-ar putea să fie rezultatul fricii mamelor de a naşte natural", spune Cristina Dobre, managerul Maternităţii ''Elena Doamna'' Iaşi. 

Medicii trag un semnal de alarmă şi spun că după cezariană refacerea femeilor este de două ori mai grea decât la naşterile naturale. Mai mult, o a treia cezariană trebuie făcută obligatoriu într-o unitate medicală cu dotări speciale. 

“În general, femeile explică că doresc să aibă o naştere în absenţa travaliului, în absenţa contracţiilor, în absenţa durerii în perioada naşterii. Dar ele trebuie să înţeleagă că trebuie să nască în maternităţi dotate’’, spune prof. Mircea Onofriescu, medic ginecolog. 

Din cauza complicaţiilor care apar la naşterile prin cezariană se poate ajunge până la extirparea uterului. 

Vă mai recomandăm:

Investiţie ratată la cea mai mare maternitate din Moldova. O sală pentru naşteri sub apă stă cu lacătul pe uşă deoarece cada este prea mare

Ultimele fiţe pentru o naştere fără dureri: viitoarele mămici aleg să aducă pe lume un copil sub apă sau să inhaleze un gaz care le provoacă râsul

 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite