Mamă fără identitate botezată la maternitate

Mamă fără identitate botezată la maternitate

Elena Marin (dreapta) a primit identitate la Maternitatea „Elena Doamna“ din Iaşi

Unei tinere de 21 de ani din Ţibana i s-a făcut buletin la Maternitatea „Elena Doamna", acolo unde se afla pentru că a adus pe lume o fetiţă.

Deşi are 21 de ani, Elena Marin deţine acte de identitate abia de vineri, 4 mai. „Minunea" s-a produs după ce tănâra a adus pe lume o fetiţă la Maternitatea „Elena Doamna" din Iaşi, căreia nu i se putea face certificat de naştere din cauză că proaspăta mămică nu avea niciun document de identitate.

„Am început procedurile legale şi am amprentat-o, am luat legătura cu cei de la Evidenţa Populaţiei şi am reuşit să-şi facem documente de identitate tinerei", spune Sorina Mânzat, asistentul social al maternităţii.

VIDEO Copila fără identitate de 11 ani: sărăcia o ţine departe de carte şi de acte FOTO

Tânăra povesteşte că deşi niciodată nu s-a izbit de lipsa actului de identitate, nu concepe ca fetiţa ei să nu aibă certificat pe care să-i fie trecut numele: Elena Florentina. „Nu m-a întrebat nimeni niciodată de buletin sau de act de identitate. Nu am mers la şcoală, dar mi-am dorit foarte mult ca fetiţa mea să aibă acte. Sunt bucuroasă că în sfârşit am şi eu un document şi pot să o înregistrez şi pe fetiţa mea în rând cu toţi copiii. Mi-am dorit mult fetiţa asta", spune Elena.

Nu a înregistrat-o din cauza vieţii grele

Mama tinerei spune că a „uitat" să-i iofere o identitate fiicei sale din cauza problemelor pe care le avea acasă. „Eu am fost plecată de acasă, nu am avut o viaţă tocmai uşoară, m-am luat cu altele şi nu m-am mai ocupat şi de asta. Ea e singura din cei 10 copii ai mei care n-are acte, dar mă bucur că în sfârşit s-a rezolvat problema", spune Iuliana Marin (46 de ani).

5.000 de ieşeni fără identitate vor beneficia de buletine noi

Reprezentanţii Maternităţii „Elena Doamna" spun că acest caz în care femeile primesc o identitate abia după ce nasc nu este singular. „Anul trecut am mai avut o tânără de 19-20 de ani care suferea de schizofrenie şi care nu avea documente de identitate. Şi în cazul ei am cooperat cu Evidenţa Populaţiei şi am reuşit să-i facem buletin. Anul acesta am avut două astfel de cazuri, cel de acum, al Elenei, şi încă unul al unei alte tinere tot cam de aceeaşi vârstă cu ea", explică Sorina Mânzat.

Intră pe iasi.adevarul.ro pentru a afla noutăţi din Capitala Moldovei!


Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările