Interlopul care a umilit istoric Poliţia Română. Întoarcerea acasă, transmisă live pe Facebook, după ce i s-a prescris condamnarea

Interlopul care a umilit istoric Poliţia Română. Întoarcerea acasă, transmisă live pe Facebook, după ce i s-a prescris condamnarea

Belgian Tănase, într-o fotografie de pe contul personal FOTO Facebook/Belgi Belgy

Un interlop din clanul ţigănesc Tănase din Iaşi, urmărit internaţional timp de 9 ani, s-a întors în România, cu avion de Paris, imediat după ce condamnarea sa s-a prescris. Venirea în ţară a lui Belgian Tănase a fost transmisă în direct, pe Facebook, de fiul său, fără ca poliţiştii să se poată atinge măcar cu un deget de interlop. Belgian a fost arestat în Franţa la patru zile după ce pedeapsa sa din România a fost anulată.

Situaţie umilitoare pentru autorităţile ieşene după ce unul dintre cei mai căutaţi interlopi din România, dat în urmărire internaţională în ultimul deceniu, s-a întors în ţară, cu avionul, rudele sale transmiţând live, pe Facebook, întoarcerea sa. Belgian Tănase a venit la Iaşi în urmă cu două zile, cu cursa aeriană de la Paris, deşi numele său figura şi ieri, pe site-ul Poliţiei Române, la categoria persoane urmărite.

Belgian a avut curajul de a se întoarce la familie, după ce s-a ascuns timp de 9 ani de justiţia din România, pentru că, în urmă cu doar câteva zile, pedeapsa pentru care era căutat încă din 2007 s-a prescris. Cazul Belgian ridică mari semne de întrebare cu privire la eforturile făcute de autorităţile române de a-l identifica şi aduce în ţră pe interlop. Încă din 2008, la un an după ce a fost dat în urmărire internaţională, o instanţă din Iaşi îl cita pe Belgian Tănase la domiciliul său din Franţa, aceeaşi ţară din care, în urmă cu două zile, interlopul s-a întors, după ce pedeapsa i-a fost anulată.

De ce a fost condamnat

Belgian Tănase este fratele mult mai cunoscutului interlop Cosmos Tănase, liderul clanului cu acelaşi nume, în prezent încarcerat după ce a fost condamnat la aproape un deceniu de puşcărie pentru trafic de droguri. Belgian a fost condamnat definitiv, în iunie 2007, la patru ani de închisoare cu executare după ce a fost găsit vinovat pentru conducere fără permis şi refuz de prelevare probe biologice. Interlopul a fost condamnat cu executare întrucât nu se afla la prima faptă de acest gen, el mai fiind acuzat de infracţiuni rutiere. Înainte ca mandatul de patru ani cu executare să fie pus în aplicare de poliţişti, Belgian Tănase a dispărut din ţară. Se întâmpla tot în 2007, atunci când autorităţile române au decis să îl dea în urmărire generală pe interlopul ieşean.

La finele lunii iunie a acestui an, condamnarea lui Belgian Tănase a îndeplinit termenul de prescripţie. Conform Codului Penal, pedepsele sub 10 ani de prescriu la 5 ani, plus durata condamnării. Atât Belgian Tănase cât şi Biroul de Executări Penale din cadrul Judecătoriei Iaşi au cerut aceleiaşi instanţe să constate nulitatea mandatului de executare. Pe 26 august, judecătorii au anulat toate formele de executare emise pe numele interlopului, inclusiv mandatul european de arestare, emis după ce Belgian a fost dat în urmărire internaţională.

Venirea la Iaşi, transmisă pe Facebook

Vestea că Belgian se întoarce în sânul familiei a fost făcută publică de fiul său, Anderson. Adolescentul şi-a anunţat prietenii şi rudele de pe Facebook că îi „vine regele acasă”. Mai mult decât atât, Anderson a realizat mai multe transmisiuni live, prin intermediul aceleiaşi reţele sociale, anunţând venirea tatălui său.

După ce Belgian a ajuns la Iaşi, cu cursa de Paris – după cum susţin surse apropiate familiei Tănase, interlopul a apărut şi el într-o transmisiune live pe Facebook. În respectivul material o rudă spune că trebuie să vadă toată ţară că Belgian s-a întors acasă în timp ce fugarul arată degetul mijlociu celor care îl urmăreau.

Autorităţile l-au scăpat printre degete pe Belgian

Pe 16 iunie 2014, cotidianul „Adevărul” publica o investigaţie în care arăta că belgian Tănase se ascunde la Londra. În argumentarea respectivului material erau prezentate mărturii ale unor persoane care au stat în Londra în anturajul lui Belgian, dar şi fotografii în care interlopul apărea în maşini cu volanul pe dreapta. Belgian avea atunci şi cont de Facebook, prin intermediul căruia dialoga, în mod public, cu fiul său.

Un alt aspect care denotă o pseudo-investigaţie a autorităţilor în acest caz este o decizie judecătorească din 2008. La un an după ce a fost condamnat definitiv, pe rolul Curţii de Apel se judeca, în recurs, o contestaţie în anulare prin care Belgian Tănase – fugar la acea vreme, încerca să scape de pedeapsă.

La termenele din februarie 2008, judecătorii au solicitat adresa la care Belgian poate fi citat, stabilindu-se că „va fi citat contestatorul la adresa de domiciliu din Franta”. Potrivit unor surse din Poliţie, dosarul privind extrădarea lui Belgian, aflat la Biroul Urmăriri, ar avea peste 500 de pagini. Interlopul s-ar fi plimbat în cei 9 ani cât a fost căutat prin Belgia, Anglia şi Franţa, reuşind să scape neprins. Ironic, a fost arestat pe 30 august 2016, de autorităţile franceze, însă prea târziu, mandatul său european de arestare fiind anulat cu patru zile în urmă, din cauza prescrierii.

În baza mandatului de executare a pedepsei, politiştii au efectuat investigaţii şi căutari ale persoanei, ultima localizare fiind în data de 30 august, când, în urma colaborării cu autorităţile franceze, acesta a fost arestat. În toţi anii în care bărbatul menţionat a fost dat în urmărire generală, colegii de la Biroul Urmăriri au făcut demersuri susţinute pentru depistarea în vederea extrădarii persoanei”, ne-a precizat Anca Vâjiac, purtător de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Iaşi.

Belgian, „number one” la datoriile către Primărie

Dacă legile fiscale vor fi aplicate cu scrupulozitate, interlopul proaspăt revenit la Iaşi ar putea avea probleme cu finanţiştii din oraş. Deşi a fost plecat din ţară aproape un deceniu. iar informaţii publice referitoare la averea sa nu există, Belgian Tănase figurează cu datorii către bugetul local. Interlopul se află pe locul 13 în topul tuturor restanţierilor din oraş, având de plată către bugetul local suma de 66.146,75 de lei. 36.000 de lei din această sumă reprezintă taxele şi impozitele pe care interlopul nu le-a achitat niciodată către primărie, în timp ce mai bine de 29.000 de lei sunt reprezentanţi de sumele accesorii calculate de finanţişti. Valoarea mare a sumelor accesorii denotă că Belgian Tănase nu şi-a mai plătit birurile de mai mulţi ani, fiind posibilă o eventuală prescripţie fiscală, stabilită de lege la 5 ani.
Belgian Tănase a fost concubinul tinerei de 29 de ani care, în 2013, a murit în urma unei operaţii estetice la sâni, realizate la un cabinet privat din oraş. Mariana Ciubotaru a murit atunci la scurt timp după intervenţia chirurgicală, o anchetă – închisă între timp, fiind demarată de procurorii ieşeni. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările