Iaşiul, punct roşu pe harta consumului de droguri: „Traficul de astfel de substanţe şi-a schimbat caracteristicile“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
droguri maramures

Prezenţa studenţilor străini în număr mare, dorinţa tinerilor de a încerca senzaţii noi şi accesul la surse diverse de divertisment sunt câteva motive care au transformat Iaşiul într-un punct vulnerabil în ceea ce priveşte consumul de stupefiante.

Tema s-a aflat recent şi pe ordinea de zi a aleşilor locali ieşeni. Consilierul local, dr. Călin Scripcaru, medic legist la Institutul de Medicină Legală, a atras atenţia asupra schimbărilor în traficul de droguri din oraş. „Traficul de astfel de substanţe şi-a schimbat caracteristicile. În primul rând, nu se mai difuzează aceste substanţe pe reţele în cantităţi mari, cum se făcea anterior, ci reţelele sunt pe cantităţi mai mici, dar sunt foarte numeroase, ceea ce îngreunează la activitatea de identificare a acestor persoane”, a punctat medicul. 

Acesta a mai menţionat că elevii în ani terminali şi studenţii, mai ales cei străini, sunt printre „clienţii“ reţelelor care comercializează droguri. „Consumatorii sunt elevi, studenţi şi tineri de până la 35-40 de ani, din medii bune, cu posibilităţi materiale. Se consumă, în special, droguri sub formă de ţigări. Cei care sunt dependenţi se pot interna în secţia de la Socola, dar important este să nu mai aibă ocazia să mai consume după ce ies. Recidiva este, însă, mare. Studentul se duce în mediul din care provine şi reia consumul. Mai sunt şi cazuri care renunţă la consumul de droguri, dar este greu pentru că aceste substanţe afectează sistemul nervos şi creează dependenţe puternice“, a explicat medicul Călin Scripcaru. Alarmant este că şi numărul celor care consumă droguri şi apoi conduc este în creştere. „În ultima perioadă ne confruntăm cu foarte multe solicitări de recoltare de probe biologice pentru substanţe, pentru stupefiante, recoltări care au atins în prezent numărul recoltărilor de probe pentru alcoolemie”, a spus medicul legist. 

Recent, poliţiştii Brigăzii de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi, cu sprijinul de specialitate al Direcţiei Operaţiuni Speciale din Poliţia Română, sub coordonarea D.I.I.C.O.T., au făcut mai multe percheziţii şi au arestat preventiv doi suspecţi de trafic de droguri de mare risc. Potrivit oamenilor legii, suspecţii ar fi introdus în ţară droguri de mare risc, din Olanda sau Germania, pe care le-ar fi comercializate în cluburi sau la domiciliu, în funcţie de comenzile primite. În urma percheziţiilor, au fost ridicate peste 500 de pastile ecstasy, aproximativ 50 de grame de cocaină şi 30 de grame de cannabis.

Totodată, potrivit Ddatelor de la Centrul de Prevenire Evaluare şi Consiliere Antidrog Iaşi, anul trecut, Brigada de Combatere a Criminalităţii Organizate Iaşi a capturat anul trecut peste 5000 grame cannabis, 127 comprimate ecstasy, 53 comprimate MDMA şi peste 1000 grame în care s-au pus în evidenţă substanţe cu efecte psihoactive. Mai mult, la Spitalul Clinic de Copii „Sf. Maria” Iaşi – Unitatea de Primire Urgenţe, în 2017, aproape 300 de copii au ajuns intoxicaţi cu substanţe psihoactive, dintre care: copii care au consumat droguri de risc şi/sau de mare risc – 34 cu substanţe noi psihoactive (NSP), 9 canabis sau marijuana, 3 opiacee, 1 amfetamine, 190 copii care au consumat abuziv alcool etilic, iar 49 de copii au ingerat medicaţie psihotropă.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite