Iaşi: Parcuri industriale doar pe hârtie (FOTO)

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fosta platformă industrială Terom
Fosta platformă industrială Terom

Cele două structuri de afaceri din Iaşi care ar trebui să pună la dispoziţia firmelor infrastructura pentru cercetare şi dezvoltare, sunt doar în stadiul de studii. Oamenii de afaceri consideră că astfel de investiţii sunt foarte utile, pentru ca firmele mari să-şi dezvolte afacerile la Iaşi

Conform specialiştilor, parcurile industriale sunt spaţiile amenajate, compacte care permit agenţilor economici să-şi desfăşoare activitatea economică, de cercetare ştiiţifică sau de dezvoltare tehnologică, punându-le la dispoziţie toate utilităţile.

Un proiect ambiţios la nivel de intenţie este construirea la Iaşi a unui parc industrial pe terenul fostei platforme industriale Terom. Iniţiat de o firmă americană, proiectul Iaşi Business and Technology Campus are patru componente, un business park, două ansambluri rezidenţiale şi un parc industrial.

image

Potrivit planurilor de pe hârtie, pe terenul de 22 de hectare din Metalurgie vor fi construite laboratoare şi centre de cercetare, sedii pentru firmele implicate în tehnologia de ultimă oră, clădiri de birouri şi locuinţe. Proiectul va cuprinde 24 de clădiri şi lucrările ar trebui finalizate în cinci ani.

Parc agro-industrial în Leţcani

Capitala Moldovei se poate lăuda cu un alt parc industrial, care este însă doar pe hârtie. Transagropolis-Transfrontier Agrobusiness Support aşteaptă aprobarea finanţării de aproape un an. „Proiectul a fost blocat din criterii extra profesionale. Am rugat autorităţile să pună o pilă, să intervină, dar din martie nu s-a mişcat nimic", a spus profesorul universitar Tiberiu Brăilean, iniţiatorul proiectului.

Iaşi: Parc agro-industrial la Leţcani

Primul parc industrial al Moldovei ar trebui să fie construit în comuna Leţcani, aflată la câţiva kilometri de municipiu. Unitatea ar trebui să se întindă pe 25 de hectare, cu posibilităţi de extindere până la 75 de hectare. Toate lucrările au fost evaluate la 15 milioane de euro, din care doar 3% ar însemna cofinanţarea Consiliului Judeţean.

„Ne-am dat seama că potenţialul zonei noastre este unul agro-industrial. Am ţinut cont şi de faptul că 8% din PIB-ul judeţului Iaşi este asigurat de agricultură. În acest parc industrial va exista, în primul rând, un incubator de afaceri transfrontalier, urmând să lucrăm în colaborare cu firme din Republica Moldova şi Ucraina", a mai spus Brăilean. În primă fază, la Leţcani ar trebui să fie construită o hală de procesare, depozite şi platforme betonate pentru ca agenţii economici să-şi moduleze propriile spaţii.

Reprezentanţii oamenilor de afaceri susţin că un astfel de parcuri ar fi foarte utile Iaşiului.

„Cred că Iaşiul are mare nevoie de un parc industrial pentru că în acest mod ar fi pregătită infrastructura pentru firmele mari. De aceea, societăţile renumite aleg Clujul sau Braşovul, pentru că la noi nu există astfel de spaţii", a spus Gheorghe Pleşu, preşedintele Asociaţiei Oamenilor de Afaceri.

Trei centre tehnologice într-un cartier

Centrul Tehnologic Regional va fi construit la Iaşi cu bani europeni

Agenţii economici mai pot apela la serviciile Parcului Ştiinţific şi Tehnologic, din cartierul CUG şi un incubator de afaceri din Sărărie. Teoretic, Tehnopolis pune la dispoziţie firmelor consultanţă gratuită pentru 12 firme şi spaţii pentru închiriat la preţuri sub piaţă pentru 25 de firme.

image

„Nu suntem un spaţiu de închiriere, ci principalul incubator de afaceri din Moldova", a spus Tonel Cazacu, directorul parcului.

Centrul Expoziţional Moldova din CUG va fi finalizat într-o lună, iar Centrul Tehnologic Regional a obţinut astăzi finanţarea de 4,3 milioane de euro. Acesta din urmă va închiria spaţiile firmelor pentru activităţi de cercetare şi transfer tehnologic sau tip laborator.

Iaşi: Încă o lună cu schele la Centrul Expoziţional

Finanţat din bani europeni, lucrările la Centrul Expoziţional Moldova au fost finalizate

Centrul Expoziţional Moldova
image
Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite