Iaşi: Învaţă medicină pe un bebeluş robot

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Robotul se află într-un laborator al Facultăţii de Bioinginerie Medicală din Iaşi şi se comportă exact ca un nou-născut. Doctorii îl pot programa cu ajutorul unui software să aibă diferite boli, iar medicii rezidenţi şi asistenţii se pot perfecţiona în ceea ce priveşte medicina de urgenţă în neonatologie.

La Iaşi există de săptămâna trecută primul bebeluş simulator din ţară. Deşi este o simplă păpuşă, micul manechin respiră, are puls, sânge, salivă, plânge şi îşi face nevoile în scutec.

Cu ajutorul lui, medicii rezidenţi, studenţii şi asistenţii pot să se perfecţioneze în ceea ce priveşte medicina de urgenţă. Mai exact, cu ajutorul unui calculator sunt create diverse afecţiuni care pot apărea după o naştere complicată. Astfel, în funcţie de scenariile create din calculator, cadrele medicale pot exersa diferite intervenţii care pe un nou-născut nu ar fi posibile. „Pe acest simulator se pot face anumite manevre care nu pot fi executate pe nou-născuţi, cum ar fi cele de resuscitare, defibrilare. Poate fi şi intubat. Se poate exersa până când intervenţia este corectă“, explică Dan Zaharia, decanul Facultăţii de Bioinginerie Medicală Iaşi.

Util pentru rezidenţi

În cazul în care tratamentul sau procedurile medicale nu sunt efectuate corespunzător, bebeluşul electronic poate muri.
„Dacă, de exemplu, bebeluşul este alergic şi medicul omite să întrebe familia şi îi administrează o substanţă la care este alergic, simulatorul prezintă efecte adverse. Poate suferi complicaţii dacă nu primeşte un tratament bun sau îngrijri medicale de specialitate şi poate chiar deceda. Funcţionează exact ca un organism viu“, mai spune decanul Zaharia.

Bebeluşul electronic este văzut ca o şansă de perfecţionare şi de novici, cei care trebuie să-l trateze atunci când este programat să fie „bolnav“. „Noi exersam pe manechine până acum, iar din partea lor nu primeam niciun feedback. În plus, cu ajutorul acestui bebeluş, se vor putea simula afecţiuni care nu sunt foarte des întâlnite şi care pe manechinele obişnuite nu puteau fi exersate. Le ştiai mai mult la nivel de teorie, ce trebuie să faci, dar concret nu aveai cum să exersezi“, explică Andrei Petrariu, medic specialist pediatru la Maternitatea „Cuza Vodă“ din Iaşi.

Robotul constituie însă şi o modalitate de a testa cunoştinţele cadrelor sanitare. „Bineînţeles că ne temem puţin la evaluare. Până acum făceam manevrele de bază, cel mai des întâlnite în patologia nou-născuţilor, dar de acum se vor simula afecţiuni mult mai complexe, iar recuperarea depinde exclusiv de manevrele pe care le faci tu ca medic. Este o responsabilitate mai mare, dar şi o modalitate de a învăţa mai multe lucruri“, spune şi Gabriela Zonda, medic rezident neonatolog la Maternitatea „Cuza Vodă“.

Bebeluşul electronic îi scoate pe medici din rutină. „Rare sunt cazurile în care să te confrunţi cu ceva mai ieşit din comun. De aia intervine sângele rece cu care tratezi cazul. Cu ajutorul simulatorului ne vom crea situaţii pe care nu prea le întâlneşti în viaţa de zi cu zi, dar cu care este foarte bine să ştii să te descurci“, mai spune medicul Petrariu. Cel mai important pentru novici este că nu vor crea suferinţă. „Extrem de important este că nu pui viaţa nimănui în pericol. Este o păpuşă care se comportă exact ca un copil“, mai spune rezidenta Gabriela Zonda.

Bebeluşul electronic pleacă în turneu

În câteva săptămâni, pe bebeluşul electronic de la Iaşi vor putea exersa şi cadrele sanitare din alte şase centre medicale din ţară.
„Vor putea să se perfecţioneze cu ajutorul lui şi cei din Bucureşti, Constanţa, Timişioara, Craiova, Târgu Mureş şi Sibiu“, explică decanul Zaharia. Proiectul a fost realizat cu fonduri europene şi este coordonat de Centrul Româno-Elveţian pentru Dezvoltarea Sistemului de Sănătate. Valoarea proiectului care include şi un laborator se ridică la aproximativ 6 milioane de lei.

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite