Copiii, victime preferate ale hoţilor de smartphone-uri. Întrebarea Poliţiei către părinţi: "Când îi cumpăraţi telefon, îl învăţaţi cum să se protejeze?"

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Un copil foloseşte un telefon mobil FOTO wikipedia.org
Un copil foloseşte un telefon mobil FOTO wikipedia.org

Tot mai mulţi copii, începând chiar de la ciclul primar, primesc telefoane mobile din partea părinţilor, iar majoritatea aparatelor sunt scumpe, din categoria smartphone-urilor. Numărul cazurilor de furturi reclamate la Poliţie a crescut alarmant.

Oficialii Compartimentului de Analiză şi Prevenire a Criminalităţii din cadrul Poliţiei Iaşi au început o campanie a cărei scop este diminuare numărului de furturi de telefoane mobile reclamate de către copii.

Poliţiştii îi vizează în primul rând pe părinţi. "Nimeni nu neagă dorinţa părinţilor de a ştii permanent unde se află copilul lor şi de a putea să îl contacteze de câte ori consideră că este necesar acest lucru. Nu de puţine ori, telefonul mobil reprezintă o recompensă pentru anumite rezultate ale copilului. Dar este necesar ca adulţii să conştientizeze şi altceva: îşi trimit copilul la şcoală, la joacă sau în alte locuri publice cu o mică avere asupra lui, pe care, însă, de cele mai multe ori, nu ştie cum să o gestioneze, iar modul în care foloseşte telefonul mobil îl poate transforma în ţinta unui infractor", spun poliţiştii ieşeni de la Prevenire.

Aproape în fiecare zi la Poliţia din Iaşi sunt depuse plângeri care vizează furtul unor telefoane mobile din buzunarele copiilor. "Un bărbat a reclamat faptul că în seara zilei de 11 februarie a.c., fiicei sale în vârstă de 14 ani, i-a fost sustras un telefon mobil în valoare de 2000 de lei din buzunarul hainei. Un alt părinte a reclamat că în data de 10 februarie a.c. copilului său i-a fost furat telefonul din incinta unei unităţi de învăţământ. Furtul a fost comis în vestiarul sălii de sport, valoarea prejudiciului fiind de circa 1600 de lei. Un alt caz a fost adus adus la cunoştinţa poliţiei la trei zile după producere. Un părinte a sesizat poliţia că în după-amiaza zilei de 8 februarie, copilului său, în vârstă de 10 ani, i-a fost sustras telefonul mobil. Victima  fost acostată de o persoană necunoscută care i-a cerut telefonul mobil pentru  vedea cât este ora, apoi a refuzat să îl restituie", mai spun reprezentanţii Poliţiei.

Un experiment efectuat în cursul acestei săptămâni de către poliţişti în mai multe şcoli gimnaziale din Iaşi arată că părinţii îşi informează sumar copilul despre riscurile care apar atunci când foloseşte telefonul mobil cu neatenţie. De cele mai multe ori, copiii primesc sfaturi precum "ai grijă de el!" şi "să nu îl strici!".

Recomandările poliţiştilor pentru copiii care au telefoane mobile:

- telefonul mobil nu trebuie lăsat nesupravegheat, indiferent de locul în care se află. O clipă de neatenţie este suficientă hoţului pentru a îl sustrage;

- nu te lăuda persoanelor necunoscute, celor pe care îi cunoşti prea puţin, chiar şi prietenilor cu telefonul tău mobil scump. Aceeaşi regulă este valabilă şi pentru alte bunuri de valoare sau sume de bani pe care le ai asupra ta;

- atunci când mergi pe stradă, nu etala/expune telefonul mobil. Acesta poate atrage nu doar priviri invidioase, ci îl poate determina pe un infractor să te deposedeze de el când are ocazia;

- indiferent de pretext, nu da telefonul tău mobil unei persoane necunoscute sau pe care o cunoşti din vedere. Principalele „poveşti” ale celor care vor să îşi fure telefonul mobil sunt următoarele: vreau să sun un prieten, vreau să văd ce oră este sau vreau să mă uit puţin la telefonul tău nou.

Mai puteţi citi:

Naivi înşelaţi pe bandă rulantă la Iaşi. Poliţia face portretul-robot al escrocului: "Posedă un simţ natural de a identifica victimele şi de a le înfrânge rezistenţa"

Copii în suferinţă, folosiţi paravan de escroci. Cinci persoane şi-au însuşit donaţiile venite din străinătate pentru micuţii de la Spitalul de Pediatrie Iaşi

Reţea de escroci bancari, pusă pe picioare de un expert contabil din Iaşi

Medic psihiatru din Iaşi, trimis în judecată după ce a inventat boli din pix pentru escrocii imobiliari

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite