Gheorghe Nichita, trimis în judecată în dosarul mitei de la UTI. Şpagă de 3,6 milioane de lei imputată baronului

Gheorghe Nichita, trimis în judecată în dosarul mitei de la UTI. Şpagă de 3,6 milioane de lei imputată baronului

Gheorghe Nichita a fost trimis în judecată în cel de-al doilea dosar instrumentat de DNA pe numele său FOTO Adevărul

Primarul-suspendat al municipiului Iaşi, Gheorghe Nichita, a fost trimis în judecată de procurorii DNA în dosarul în care este acuzat că a cerut mită 10% dintr-un proiect cu finanţare europeană.

Baronul de Iaşi va fi astfel judecat în al doilea dosar instrumentat de DNA, după ce anchetatorii l-au deferit justiţiei şi în cauza privind spionarea amantei din Primărie.

Alături de Gheorghe Nichita, în dosarul mitei de la UTI Grup a mai fost trimis în judecată şi patronul acestei societăţi, Tiberiu Urdăreanu, dar şi omul de afaceri ieşean Gabriel Mardarasevici. Un director în cadrul UTI a fost, de asemenea, deferit justiţiei.

Potrivit procurorilor, în vara anului 2013, în contextul implementării proiectului „Sistem de Management de Trafic în Municipiul Iaşi” care privea fluidizarea traficului rutier şi pietonal, precum şi scăderea gradului de poluare, finanţat din fonduri europene, Gheorghe Nichita, în calitate de primar al municipiului Iaşi, cu intenţie, a pretins, în mod direct, inculpatului Mardarasevici Iulius Gabriel, şi în mod indirect, inculpatului Urdăreanu Tiberiu, un procent de 10% din valoarea contractului, pentru a agrea câştigarea licitaţiei de către asocierea UTI – IBC şi semnarea contractului respectiv, în valoare de 69.614.309 lei (fără TVA), precum şi pentru asigurarea derulării acestuia în bune condiţii.
„Acest lucru a avut la bază o înţelegere anterioară între inculpaţii Nichita Gheorghe, Mardarasevici Iulius Gabriel (pentru IBC) şi Urdăreanu Tiberiu (pentru UTI), aceştia din urmă efectuând, cu sprijinul inculpatului Tănăsescu Mihail şi a unei alte persoane, demersuri frauduloase pentru colectarea banilor (ce urmau a fi daţi cu titlu de mită)”, au precizat procurorii DNA.

 Aceştia au mai arătat că demersurile au constat şi în elaborarea şi, ulterior, decontarea unor facturi pentru situaţii de lucrări conţinând servicii neprestate, a căror valoare reprezenta, de fapt, suma ce se colecta, periodic, drept mită pentru primarul municipiului Iaşi.

„Concret, în perioada august 2013 - începutul anului 2015, inculpatul Nichita Gheorghe a primit următoarele foloase materiale constând în: o parte din suma totală promisă, de 10%  din valoarea contractului atribuit, respectiv 3.632.106 lei (colectată  prin depunere în contul firmei IBC); beneficii constând în achiziţionarea unor echipamente electronice, în valoare de 20.000 lei; plata, în cursul anului 2014, a serviciilor de cazare prilejuite de efectuarea, de către Nichita Gheorghe şi alţi angajaţi ai primăriei, împreună cu oameni de afaceri, între care şi inculpatul Mardarasevici Iulius Gabriel, în China- Beijing şi Hong Kong, în valoare de 28.364 lei; beneficii constând în reduceri de 30-40% (în total circa 15.100 lei) din preţurile unor locuri de cazare la un hotel de lux din Bucureşti. Totalul sumelor şi al beneficiilor primite cu titlu de mită de către  inculpatul Nichita Gheorghe este de 3.693.710 lei”, au mai arătat anchetatorii.

Procurorii DNA au precizat că au pus sub sechestru mai multe bunuri aparţinând inculpaţilor.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările