De ce au murit doi bebeluşi infectaţi cu Klebsiella pneumoniae în cea mai mare maternitate din Moldova

De ce au murit doi bebeluşi infectaţi cu Klebsiella pneumoniae în cea mai mare maternitate din Moldova

FOTO Arhivă

Patru bebeluşi internaţi pe o secţie a Spitalului Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” din Iaşi au fost identificaţi cu infecţie cu Klebsiella Pneumoniae, iar doi dintre ei şi-au pierdut viaţa. Potrivit DSP Iaşi, nou-născuţii s-ar fi infectat din cauze care nu au legătură cu spitalul.

Ştiri pe aceeaşi temă

Direcţia de Sănătate Publică Iaşi susţine că cei patru bebeluşi internaţi la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” Iaşi şi diagnosticaţi cu infecţie cu Klebsiella Pneumoniae s-au infectat din cauze care nu au legătură cu spitalul.
 
DSP Iaşi a emis luni, 4 decembrie, un comunicat de presă în care precizează că, potrivit concluziilor preliminare, infectarea prematurilor are trei cauze posibile, niciuna legată de managementul infecţiilor nosocomiale în Maternitatea „Cuza Vodă” din Iaşi. 

Potrivit DSP Iaşi, adresabilitatea crescută a secţiei de prematuri, imposibilitatea de separare a cazurilor venite din alte spitale şi mamele purtătoare de germeni patogeni sunt cauzele care au dus la apariţia celor patru cazuri medicale.  
„Concluziile preliminare ale controlului arata că episodul cu patru cazuri nou-născuţi prematur, cu hemocultură pozitivă Klebsiella Pneumoniae are ca posibile cauze: supraaglomerarea secţiei prin adresabilitatea deosebit de crescută din toate judeţele Moldovei, fiind centru regional de terapie intensivă pentru toate cazurile grave; dificultăţi în asigurarea internării în sectoare separate a nou-născuţilor proveniţi din diferite maternităţi din Moldova; existenţa stării de purtător de germeni patogeni în rândul vizitatorilor şi mamelor”, se arată în comunicatul citat.
DSP Iaşi a făcut o anchetă epidemiologică la Spitalul Clinic de Obstetrică şi Ginecologie „Cuza Vodă” Iaşi după ce, pe 24 noiembrie, conducerea acestuia a anunţat că pe secţia de Terapie Intensivă Neonatologie II s-au identificat patru nou-născuţi la care s-a izolat în hemocultură Klebsiella Pneumoniae, doi dintre aceştia pierzându-şi viaţa.
 
În acest context, DSP Iaşi a efectuat un control igienico-sanitar în secţia respectivă şi a a recoltat 20 de teste de sanitaţie, patru probe aeromicrofloră, cinci probe de apă sterilă, care sunt în lucru la laboratorul de microbiologie a instituţiei. Inspectorii sanitari au dispus şi controlul microbiologic al personalului secţiei, respectiv supravegherea nou-născuţilor aduşi din alte maternităţi până la obţinerea rezultatelor de laborator. 
 
Citeşte şi:
 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: