Consecinţele grave ale lipsei cardului de sănătate. Cazul bărbatului care riscă să moară fiindcă nu are bani de insulină

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Neacşa nu şi-a primit cardul de sânâtate şi nu-şi poate lua tratamentul pentru diabet. FOTO: Arhiva personală
Vasile Neacşa nu şi-a primit cardul de sânâtate şi nu-şi poate lua tratamentul pentru diabet. FOTO: Arhiva personală

Birocraţia din sistemul de asigurări de sănătate aproape l-a îngenuncheat pe un ieşean care a încercat pe toate căile să-şi recupereze cardul naţional de sănătate. Vasile Neacşa are nevoie urgent de documentul medical pentru a-şi putea cumpăra insulină, tratament de care este dependent încă de la vârsta de cinci ani.

Familia Neacşa s-a mutat din judeţul Ilfov în judeţul Iaşi la începutul lui septembrie 2014. De atunci, soţii au domiciliu stabilit în judeţul Iaşi, dar cu toate acestea în evidenţele Casei Naţionale de Asigurări de Sănătate apar înregistraţi la staţia judeţeană din Ilfov. Vasile Neacşa spune că a aşteptat cardul de sănătate pănâ la 1 mai, când se spunea că devine obligatoriu, după care, văzând că documentul nu i-a fost adus acasă, a început să-l caute la instituţiile care s-au ocupat de distribuţia sa. De la CJAS Iaşi, asiguratul a aflat că documentul a fost trimis la CJAS Ilfov. Fiind nevoit să-şi ia tratamentul, bolnavul a făcut cerere pentru emiterea unui alt card de sănătate, primul fiind anulat.

„Dacă nu urmez schema terapeutică şi nu fac insulină, în două-trei zile intervine decesul. Dacă nici acum nu se găseşte o soluţie la CJAS, nu-mi rămâne decât să fac greva foamei, să mi se facă rău şi să ajung de urgenţă la spital. Acolo îmi fac gratuit insulină trei zile, dar după trebuie să plătesc pentru că nu am card”, a precizat ieşeanul.

Între timp, cu toate că apărea asigurat la CJAS Ilfov, până la emiterea celui de-al doilea card, asiguratul a primit  de la CJAS Iaşi o adevererinţă înlocuitoare prin intermediul căreia şi-a putut cumpăra dozele de insulină. „ Pentru că terminam insulina, în iunie am fost la CJAS pentru lămuriri şi soluţii. Atunci s-a observat că primul card a fost trimis pe adresa veche. Am solicitat CJAS un alt card, am plătit cei 15 lei pentru reemitere şi între timp am primit această adeverinţă cu ajutorul căreia mi-am putut lua tratamentul”, a precizat ieşeanul.

Tratamentul achiziţionat atunci s-a terminat, iar acum Vasile Neacşa îşi urmează schema terapeutică doar pentru că, la un moment dat, în trecut, şi-a cumpărat singur insulină pentru situaţii de urgenţă. În prezent, inclusiv şi rezerva aceasta este pe terminate. Potrivit ieşeanului, dozele îi mai ajung pentru aproximativ o săptămână. „Între timp, am aşteptat cel de-al doilea card, dar nici acela nu ne-a ajuns. CJAS ne-a explicat că a fost emis, dar după ce a ieşit din Imprimeria naţională nu se ştie unde a dispărut. În calculator apare doar emis şi atât. Nicio referire dacă a ajuns la poştă sau dacă e la Iaşi sau în Ilfov”, a mai povestit asiguratul.

Ieri, în urma unei întrevederi cu directorul CJAS Iaşi, asiguratului i s-a promis că problema se va rezolva în câteva zile, întrucât cardul a fost găsit la Bucureşti. Conducerea CJAS a explicat că situaţia prin care trece ieşeanul nu este singulară şi alţi asiguraţi izbindu-se de aceeaşi problemă.

„Cardul a fost găsit şi noi vom lua legătura cu colegii din Bucureşti ca să ne transmită documentul asiguratului. Ne-am mai confruntat cu situaţii similare şi de fiecare dată am venit în sprijinul asiguraţilor, făcând tot posibilul să ajungă cardurile la noi şi apoi să le transmitem aparţinătorilor”, a declarat ec. Robert Dâncă, preşedintele CJAS. Cardul de sănătate a devenit obligatoriu de la 1 septembrie. De atunci toate serviciile medicale, cu excepţia urgenţelor, se realizează în baza acestui document. Potrivit unui proiect la CNAS, din 2016 cardul de sănătate ar putea deveni obligatoriu inclusiv pentru copii.

Citeşte şi:

Pacienţii fără card de sănătate, refuzaţi de medicii de familie

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite