Cea mai mare maternitate din Moldova, sabotată de propriul consilier juridic. „Ne aflăm într-o situaţie unică în ţară“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cea mai mare maternitate din Moldova duce de un an un război absurd cu propriul consilier juridic. Maternitatea „Cuza-Vodă” din Iaşi are mai multe procese.

Întreaga conducere a Maternităţii „Cuza-Vodă“ din Iaşi este antrenată într-un conflict pe care Daniela Bura, consilierul juridic al unităţii medicale, l-a început din decembrie 2015. Atunci, Bura şi-a dat seama, după trei luni de la susţinerea concursului de manager al unităţii medicale, că organizarea şi desfăşurarea acestuia ar fi fost ilegală.

Astfel, consilierul juridic a depus la DNA Iaşi o primă plângere împotriva conducerii Maternităţii „Cuza-Vodă“. Acesteia i-au urmat numeroase alte reclamaţii depuse la Secţia III Poliţie Iaşi, Consiliul Judeţean şi Ministerul Sănătăţii.   

În prezent, unitatea medicală are mai multe procese pe rol cu propriul angajat Daniela Bura decât cu alte persoane fizice sau juridice. Războiul pe care consilierul juridic îl poartă a atins punctul culminant atunci când, nemulţumită de felul în care un poliţist de la secţia III a tratat o plângere împotriva conducerii de la „Cuza-Vodă“, Daniela Bura a depus la IPJ Iaşi o reclamaţie şi împotriva acestuia. Daniela Bura avut în ultimele 12 luni peste 140 de zile de concediu medical, luate pentru afecţiuni ale coloanei, urechii, sânului sau pentru analize.

„Maternitatea se află într-o situaţie foarte neplăcută, cred eu nemaiîntâlnită în România. Consilierului juridic îşi bate joc de maternitate, trage de timp de fiecare dată când trebuie să ofere un punct de vedere şi speră să câştige nişte bani din asta. Cu sprijinul unor rude din sistemul medical, angajatul şi-a luat numeroase zile de concediu pentru tot felul de afecţiuni - cine ştie cât sunt de reale sau imaginare“, a arătat profesorul Mircea Onofriescu, preşedintele comisiei de disciplină de la Maternitatea „Cuza-Vodă“ din Iaşi.



În vară, când spitalul trebuia să pregătească dosarul pentru participarea la sesiunea de contractare a serviciilor medicale oferite, consilierul juridic nu era în spital şi avea sigiliu pe uşa biroului. Atunci, consilierul juridic a ajuns pentru prima dată şi în faţa comisiei de disciplină din spital, întrucât sigilarea biroului a pus maternitatea în postura de a risca semnarea contractului cu Casa Judeţeană de Asigurări de Sănătate.

Comisia de disciplină a decis să sancţioneze angajatul cu un avertisment scris. În replică, Bura a contestat direct în instanţă rezultatul comisiei şi a început să poarte o luptă crâncenă cu angajatorul său. Mai exact, consilierul juridic a refuzat să-şi îndeplinească atribuţiile din fişa postului, cum ar fi urmărirea la zi a reglementărilor care privesc activitatea medicală sau semnarea unor documente vitale pentru funcţionarea unităţii medicale. Din această cauză, consilierul juridic a ajuns a doua oară în faţa comisie de disciplină, fiind sancţionată cu tăierea a 10% din salariu pe o perioadă de trei luni. În replică, angajata maternităţii a contestat direct în instanţă şi această măsură a comisiei de disciplină.

La finalul lui noiembrie, comisia de disciplină din maternitate s-a întâlnit a treia oară în cazul consilierului juridic, întrucât a fost sesizată că angajata a refuzat să semneze o serie de documente. Odată informată că a ajuns pentru a treia oară în faţa comisiei de disciplină şi că riscă astfel să i se desfacă contractul de muncă, Daniela Bura şi-a luat iar concediu medical. În absenţa angajatei, comisia de disciplină nu a putut lua nicio măsură în ceea ce o priveşte.

Citeşte şi:

Preotul din Iaşi care face case pentru săraci şi duce la şcoală sute de copii. „Sunt suflete tăiate cu bărdiţa din start. Creştinii sunt lăsaţi să fie solidari”
 

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite