Cât de neplăcută poate deveni joaca copilului pe tabletă în timpul călătoriei cu maşina. „Stare de greaţă nu este moftul copilului, ci reacţia organismului“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Joaca pe telefon sau tabletă trebuie evitată pentru a preveni stările de rău ale copiilor
Joaca pe telefon sau tabletă trebuie evitată pentru a preveni stările de rău ale copiilor

Răul de maşină poate strica concedii sau drumeţii mult aşteptate. De regulă, cei afectaţi sunt copiii, cărora le este greaţă, ameţesc, vomită, transpiră şi salivează în exces. Medicii pediatri au recomandări pentru părinţi ca să prevină instalarea acestor simptome.

Perioada de concedii înseamnă şi deplasări lungi, dar pentru multe familii cu copii călătoria cu maşina înseamnă o corvoadă din cauză că celor mici le este rău. De cele mai multe ori, răul de maşină al copiilor se manifestă prin greaţă, ameţeală, dureri de cap, transpiraţie excesivă, vomă.

Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie, profesorul Marin Burlea, are o serie de recomandări pentru ca astfel de episoade să fie evitate. Pediatrul ieşean indică să se aibă o mare grijă cu alimentele pe care le consumă cei mici înainte de călătorie. Trebuie evitate mâncărurile grase, care necesită mult timp pentru digestie, dar nici nu trebuie să se plece la drum cu stomacul gol.

Ideal este să se asigure  ventilaţia în maşină, să nu se fumeze în autoturism şi nici să se consume mici gustări cu mirosuri înţepătoare. 

‘’Asiguraţi ventilaţia în interiorul maşinii, lipsa aerului accentuează starea de căldură şi de greaţă. Folosiţi aerul condiţionat sau ţineţi un geam întredeschis pe timpul drumului pentru ca aerul să intre în maşină, oferindu-i copilului şi o senzaţie de răcoare. Evitaţi pe timpul călătoriei mâncarea, snacksurile sau băuturile cu mirosuri puternice. Puteţi da copilului biscuiţi, covrigei uşor săraţi sau alte alimente uşoare, fără mirosuri sau gusturi exagerate, spune prof. Marin Burlea, preşedintele Societăţii Române de Pediatrie. 

Medicul le mai recomandă părinţilor să nu le permită copiilor să citească sau să se joace pe telefon, tabletă deoarece disconfortul va fi agravat. Extrem de important este şi stilul de condus. Nu trebuie efectuate manevre bruşte şi sunt indicate opririle cât mai dese pentru ca cei mici să respire aer curat. 

‘’În cazul în care copilul a vomat în maşină, nu trebuie să-l certaţi. Starea de greaţă nu este moftul copilului, ci o reacţie a organismului său pe care nu o poate controla. Cearta îl va stresa şi mai mult, agravând simptomele neplăcute. Fiţi prevăzători şi luaţi la drum pungi speciale pentru vărsături. Este necesar să aveţi la drum o sticlă cu apă plată sau cu ceai foarte puţin îndulcit. Aveţi grijă la hidratarea corespunzătoare a copilului’’, mai spune prof. Marin Burlea.

Vă mai recomandăm:

De ce vara apar pete roşii pe pielea bebeluşilor. Medic: „Confortul copilului creşte prin uscarea zonei afectate“

Preşedintele Societăţii Române de Pediatrie: „Cine este împotriva vaccinării nu este normal la cap. Toată lumea să-şi vaccineze copiii“

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite