Antreprenorul, ciobanii şi banii de la UE. Cum au ruinat mioarele dintr-un sat ieşean proiectul european al unui tânăr

Antreprenorul, ciobanii şi banii de la UE. Cum au ruinat
mioarele dintr-un sat ieşean proiectul european al unui tânăr

Oile lui Larian Mindirigiu şi ale celorlalţi ciobani au distrus o plantaţie înfiinţată cu bani europeni FOTO Poliţia Română/Larian Mindirigiu - Facebook

O finanţare europeană pentru înfiinţarea unei culturi agricole a fost ruinată după ce trei ciobani din judeţul Iaşi s-au îmbătat şi au lăsat oile nesupravegheată. Cazul a ajuns în justiţie, a tânărul antreprenor păgubit formulând plângere împotriva ciobanilor.

Ştiri pe aceeaşi temă

Iulian F., din localitatea Dumeşti, a pus bazele unei întreprinderi individuale în anul 2015, scopul fiind acela de a dezvolta mai multe culturi de mure. Tot atunci, bărbatul a accesat şi un proiect cu finanţare europeană destinat tinerilor fermieri. Ieşeanul a închiriat 2,5 hectare de teren şi a cumpărat 3.700 de butaşi de mure altoite, din Bulgaria, plătind câte 1 euro pentru fiecare. Alături de o echipă formată din 10 oameni, a plantat mure pe o suprafaţă de 1,3 hectare şi porumb zaharat pe restul de până la 2,5 hectare.

„După plantarea butaşilor de mure, a suportat şi cheltuieli de irigare efectuate periodic din două în două zile, până când butaşii au înverzit, irigarea fiind efectuată de asemenea cu mijloace mecanizate, această lucrare fiind executată cu prăşitoarea, iar udatul, cu tractor cu cisternă”, se arată în motivarea judecătorilor, publicată recent.

Ciobanii, în stare de ebrietate

Magistraţii ieşeni au mai arătat că, pe 4 iulie 2015, în jurul orei 18, Iulian F. a fost anunţat de către un tractorist din localitate că turmele de oi ale ciobanilor Petru Popa, Lucian Popa şi Larian Mindirigiu i-au distrus cele două culturi. Tot atunci, a fost anunţată şi Poliţia din localitate, dar şi un reprezentat al Primăriei Dumeşti, faptele confirmându-se. „La cele două plantaţii distruse s-au găsit cele trei turme de oi la păşunat, s-au găsit urme de copită de oi şi excremente. (...) În timp ce animalele păşunau, cei trei ciobani nu s-au deranjat să îndepărteze animalele de pe plantaţie, acestea fiind alungate din plantaţii de însuşi organele de poliţie, reprezentantul primăriei şi alte persoane prezente la faţa locului, fiind de faţă şi stăpânii animalelor, care nu au schiţat niciun gest pentru a-şi îndepărta animalele de pe plantaţii”, a precizat Iulian F., potrivit acţiunii depuse în instanţă.

Atunci când cei trei ciobani au fost chestionaţi de poliţie, au precizat că nu îşi asumă nicio răspundere pentru paguba creată de animele, spunând că vor să fie daţi în judecată. În timpul interogatoriului, cei trei ciobani au dat vina pe tractorist, spunând că acesta ar fi mânat oile spre culturile înfiinţate de tânărul antreprenor. „Instanţa constată că s-a făcut dovada prejudiciului suferit de reclamant, a faptei ilicite comisă de pârâţi, a legăturii de cauzalitate şi a vinovăţiei pârâţilor, ceea ce duce la concluzia temeiniciei acţiunii formulate în contradictoriu cu aceştia”, au concluzionat judecătorii ieşeni. Cei trei ciobani au fost obligaţi să achite 30.800 de lei, precum şi cheltuielile de judecată. După ce a câştigat procesul, fermierul a cerut instanţei să pună sub sechestru bunurile ciobanilor, însă acţiunea a fost anulată ca netimbrată. 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările