Alexandra Dariescu, prima pianistă din România care a cântat la Royal Albert Hall, concertează la Iaşi

Alexandra Dariescu, prima pianistă din România care a cântat la Royal Albert Hall, concertează la Iaşi

Alexandra Dariescu FOTO Alexandra Dariescu

Celebra pianistă Alexandra Dariescu, născută la Iaşi, va susţine un concert extraordinar în cadrul Festivalului Internaţional al Educaţiei (FIE) 2017. Spectacolul este programat pe 24 mai, de la ora 19.30, pe scena din faţa Palatului Culturii.

Ştiri pe aceeaşi temă

Potrivit organizatorilor FIE, artista va interpreta Rapsodia pe o Tema de Paganini de Serghei Rachmaninov. Aceasta va concerta împreună cu Orchestra Filarmonicii de Stat ”Moldova” Iaşi şi Corul academic „Gavriil Musicescu” şi alături de dirijorul Gabriel Bebeşelea, dirijorul corului fiind Doru Morariu.

„Perioada următoarea este foarte aglomerată pentru mine, deoarece voi avea debutul în China, apoi voi concerta în America şi Canada. Apoi voi reveni cu orchestra Filarmonicii regale într-un concert aniversar prin care îl vom celebra pe marele nostru Dinu Lipatti la Londra. Pentru anul viitor pregătesc debutul la Viena, la Opera din Viena cu Angela Gheorghiu“, a anunţat Alexandra la Iaşi.

Alexandra Dariescu a debutat pe unele dintre cele mai renumite săli de concerte din lume, cum ar fi Carnegie Hall din New York sau Royal Albert Hall din Londra.

Ieşeanca a devenit, în 2013, prima pianistă din România care a concertat la Royal Albert Hall, alături de Orchestra Filarmonicii Regale din Londra. Alexandra este celebrată de public şi critici peste tot în lume, având în discografie trei CD-uri înregistrate solo şi două cu Royal Philharmonic Orchestra din Londra şi respectiv cu Royal Liverpool Philharmonic Orchestra.

Artista este cea mai tânără muziciană distinsă cu Medalia Custodele Coroanei, Alexandra este “Ambasador Special al României”, deţinând paşaport diplomatic şi concertând în întreaga Europă, America de Sud, America de Nord, Africa de Sud şi Asia.

Alexandra s-a născut la Iaşi şi a început studiul pianului la vârsta de 7 ani cu Mihaela Constantin şi Cornelia Apostol. La vârsta de 17 ani s-a mutat în Marea Britanie unde a studiat cu Faye Mercer la Pocklington School, Mark Ray, Nelson Goerner, Alexander Melnikov şi Dina Parakhina la Conservatorul Regal din Manchester, Ronan O’Hora şi Imogen Cooper la Guildhall School of Music în Londra, cu Sir Andras Schiff în Elveţia şi USA, cu Dimitri Bashkirov şi Menahem Pressler în Elveţia şi Phillippe Cassard în Franta. Alexandra este Artist Onorific al Conservatorul Regal din Manchester şi preşedinta Fundaţiei Music în Lyddington în Marea Britanie.


Filarmonica de Stat „Moldova” Iaşi, alături de care va concerta Alexandra, a avut concertul inaugural în 1942, sub bagheta lui George Enescu. Filarmonica „Moldova” Iaşi este co-organizator al acestui eveniment, alături de Primăria Municipiului Iaşi.

Scena pe care va urca Alexandra Dariescu a fost amplasată în faţa Palatului Culturii din Iaşi.

 

Citeşte şi:

Aeroportul din România care a ajuns de la 73.000 de pasageri anual la 76.000 de clienţi într-o singură lună. Este a doua cea mai importantă creştere din Europa

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările