Şeful celui mai mare spital de pediatrie din Moldova: „Rromii fură tot. Au plecat cu faianţa din salon şi clanţa de la uşă”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Directorul Spitalul de Pediatrie "Sf. Maria" din Iaşi, Radu Terinte, acuză o situaţie despre care susţine că se petrece de ani buni şi care-i vizează pe cetăţenii de etnie rromă.

Consiliul director al Spitalului de Pediatrie "Sf. Maria" din Iaşi se va întâlni la începutul săptămânii viitoare pentru a stabili ce măsuri pot fi luate pentru stoparea furturilor masive înregistrate în spital.

De mai mulţi ani, cei din conducere se plâng de conduita cetăţenilor de etnie rromă, fie internaţi, fie vizitatori ai spitalului, care au lăsat în urmă zeci de saloane devalizate.

Conform ultimelor raportări făcute de către angajaţii spitalului către conducere, rromii ar fi distrus o parte din mobilier şi ar fi furat din saloane pături sau pilote, săpun, hârtie igienică sau chiar au demontat şi plecat cu baterii de la chiuvetele din băi. În alte cazuri, au luat acasă bucăţi de faianţă de pe pereţi, iar unii şi-au făcut funie din chederul de la geamurile termopan, pe care au agăţat rufele la uscat.

"Rromii fură tot. Au fost cazuri când au luat priza din perete sau au plecat cu clanţa de la uşă. Noi trebuie să reparăm ulterior din bugetul spitalului. Ne-am săturat să cheltuim anual câteva zeci de mii de lei pentru reparaţii", a precizat Radu Terinte, directorul spitalului.

Acesta spune că singurul portar al unităţii medicale nu poate patrula după pacienţi, fiindcă are de păzit poarta. Angajarea unei firme de pază iese, de asemenea, din discuţie, deoarece spitalul nu-şi permite să suporte cheltuială cu gardieni care să patruleze pe toate cele nouă etaje ale clădirii.

image

"Noi am fost mai darnici decât alte spitale, pentru că am permis un orar de vizite mai lung, între orele 14.00 şi 20.00. Ne propunem să scurtăm programul şi să facem o selecţie mai riguroasă la intrare. De asemenea, ne mai gândim să restricţionăm accesul cu cartele pe fiecare etaj şi să mărim numărul camerelor de luat vedere. Însă pacienţii au drepturi. Nu putem, de exemplu, să-i urmărim la toaletă. Pe deasupra, avem toate investiţii incluse în proiectul de reabilitare a spitalului şi nu putem să le facem înainte, pentru că vom fi luaţi la întrebări de Curtea de Conturi", a mai spus Terinte (foto dreapta).

Reprezentanţii comunităţilor de romi cred că cea mai bună soluţie ar fi existenţa unui mediator sanitar în fiecare spital. „Am mai fost anunţaţi, şi de fiecare dată am intervenit, chiar şi la nivelul bulibaşilor. Partea de educaţie le lipseşte romilor, şi atunci este mai greu să îi înveţi anumite lucruri. Până la urmă, de spital beneficiem toţi, şi atunci e nevoie ca ei să înţeleagă acest lucru. Dacă în spital ar exista un mediator sanitar de etnie romă care să îl asiste, atunci i-ar putea impune, celui care vine la medic, să aibă un comportament civilizat. Din păcate, noi nu dispunem la momentul actual de asemenea resurse, dar le vom avea în vedere cât de curând“, a precizat, pentru ziaruldeiasi.ro, Elena Motaş, consilier pe probleme de romi în cadrul Prefecturii Iaşi.

Mai puteţi citi:

Copiii luptă cu moartea printre igrasie şi toalete defecte la Spitalul „Sfânta Maria“

Spitalul de copii Sf. Maria din Iaşi are nevoie de reparaţii

Iaşi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite