VIDEO Arsenie Boca, duhovnicul cel mai iubit al românilor. Mormântul preotului martir a fost loc de rugăciune pentru 15.000 de pelerini

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pelerinii au stat ore în şir la cozi pentru a putea ajunge la mormântul părintelui Arsenie Boca. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Pelerinii au stat ore în şir la cozi pentru a putea ajunge la mormântul părintelui Arsenie Boca. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

La mormântul părintelui Arsenie Boca au ajuns astăzi un număr impresionat de pelerini. Peste 15.000 de oameni au ocupat curtea mănăstirii din Ţara Haţegului, veniţi din toate zonele ţării pentru a asista la slujba de pomenire a duhovnicului martir şi pentru a se ruga la troiţa de la căpătâiul său.

Peste 15.000 de pelerini au ajuns în această dimineaţă la Mănăstirea Prislop din Ţara Haţegului, locul unde a fost înmormântat duhovnicul Arsenie Boca. Mulţi dintre credincioşi au venit la mănăstire în toiul nopţii trecute, astfel că înainte de a se lumina de ziuă, curtea acesteia a început să se umple.

În ziua în care a fost comemorat părintele Arsenie Boca, fost stareţ al mănăstirii şi duhovnic martir al regimului comunist, numărul celor care au venit să se roage la mormântul său a fost impresioant. „Cel mai mare aflux de pelerini a fost timpul slujbei religioase, când am estimat că în curtea mănăstirii ajunseseră deja peste 15.000 de oameni”, a precizat Lucian Stoichiţoiu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Hunedoara.

Chiar dacă au ajuns devreme la mănăstire, sute de oameni au fost nevoiţi să îşi lase maşinile pe marginea drumului chiar şi la cinci kilometri distanţă.

Pelerinaj la mormântul părintelui Arsenie Boca, 28 noiembrie 2014

Mănăstirea Prislop. Peste 15.000 de oameni au ajuns la mormântul părintelui Arsenie Boca

Ultimii kilometri, pe jos

„Am venit din Arad, iar poliţiştii ne-au întors din drum la intrarea în Silvaşul de Sus, aşa că am coborât din autocar cu toţii şi am mers pe jos până la mănăstire. A fost un drum de o oră, printre maşini până la bserică. După slujba religioasă am mai stat aproape trei ore la coadă, aşteptându-ne rândul să ne putem ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca. A fost frig, însă efortul a meritat. Cred că o astfel de experienţă m-a întărit”, spune Marinela, o pensionară din Arad. Alţi pelerini au ajuns în Prislop, după o noapte întreagă petrecută pe drum.

„Am venit din Paşcani, cu trenul până în Hunedoara, iar apoi am făcut autostopul. Am aflat despre minunile făcute de părintele Arsenie Boca şi cred în ele, sunt printre lucrurile puţine în lumea aceasta la care putem spera”, spune Vasile, un tânăr venit din Paşcani. La orele după-amiezii, când ceaţa şi întunericul au început să acopere treptat curtea Mănăstirii Prislop, peste 500 de oameni mai stăteau încă la coada de pe aleea cimitirului, pentru a ajunge să se roage la mormântul părintelui Arsenie Boca.

Pelerinaj impresionant la mormântul părintelui Arsenie Boca


Cea mai vizitată mănăstire din vestul ţării
La Mănăstirea Prislop ajung săptămânal cel puţin 20.000 de pelerini. Cei mai mulţi vin aici pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca. Duhovnicul născut în 29 septembrie 1910 în comuna hunedorană Vaţa de Sus a slujit la mănăstirea Prislop şi la mănăstirea Brâncoveanu din Munţii Făgăraş şi a fost unul dintre martirii închisorilor din regimul comunist. După moartea sa, în 1989, Mănăstirea Prislop, unde a fost înmormântat, a devenit un loc de pelerinaj pentru creştinii din toate zonele ţării. Cel mai mare pelerinaj are loc în 28 noiembrie, când este comemorat părintele fostul stareţ, ctitor şi duhovnic de la Prislop. Mănăstirea se află la aproximativ 10 kilometri de oraşul Haţeg şi la 20 de kilometri de Hunedoara, aparţinând de satul Silvaşul de Sus (Haţeg).

Mănăstirea Prislop, pelerinajul din 28 noiembrie 2014

Cine a fost Arsenie Boca
Arsenie Boca  (n. 29 septembrie 1910, Vaţa de Sus - d. 28 noiembrie 1989, Mănăstirea Sinaia, Prahova) e considerat una dintre marile personalităţi ale ortodoxiei româneşti. A fost părinte ieromonah, teolog şi pictor de biserici, stareţ la Mănăstirea Brâncoveanu din Sâmbăta de Sus şi apoi la Mănăstirea Prislop. Odată cu instaurarea regimului comunist în anul 1945, Arsenie Boca a intrat în atenţia Securităţii ca opozant al regimului. Până la sfârşitul anilor 1950, stareţul a trecut prin calvarul anchetelor şi al arestărilor. A fost închis la Securitatea din Braşov, apoi dus la Canal. A ajuns în închisoarile Jilava, Timişoara şi Oradea. După eliberarea din temniţele comuniste, Arsenie Boca nu şi-a mai putut relua activitatea de preot. Totuşi, Securitatea l-a urmărit aproape până în ultimele săptămâni dinaintea morţii sale, în 1989. Mănăstirea Prislop, unde Arsenie Boca a slujit în anii 1950 şi unde a fost înmormântat, a devenit unul dintre cele mai aglomerate locuri de pelerinaj din România. Oamenii vin şi se roagă la mormântul acestuia, mulţi cu credinţa că pelerinajul le va aduce bunăstare sau vindecarea unor afecţiuni.

Mănăstirea Prislop, 28 noiembrie 2014


Vă recomandăm şi:

Mănăstirea Prislop se extinde. O clădire cu două etaje este construită la intrarea în lăcaşul părintelui Arsenie Boca

Mănăstirea Prislop şi-a schimbat înfăţişarea în ultimii ani. În complexul monahal unde se află mormântul părintelui Arsenie Boca au fost construite mai multe clădiri, ultima dintre ele, aflată în şantier, va avea două etaje. Curtea a fost reamenajată, iar o parcare circa 200 de locuri a fost înfiinţată în vecinătatea mănăstirii.

Cruciada măicuţelor din Prislop împotriva micilor. Comercianţi alungaţi de la mănăstirea părintelui Arsenie Boca

Comercianţii au fost alungaţi din preajma Mănăstirii Prislop, după ce măicuţele din lăcaşul de cult în cimitirul căruia a fost înmormântat părintele Arsenie Boca s-au supărat pe cei care au vândut mici şi bere în zilele de post.

FOTO VIDEO Pelerinaj impresionant la mormântul lui Arsenie Boca

Peste 8.000 de oameni au venit în această dimineaţă la mănăstirea Prislop, pentru a se ruga la mormântul părintelui Arsenie Boca de la moartea căruia s-au împlinit 24 de ani.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite