Studente sexy la plajă în Sarmizegetusa, Arsenie Boca în pantaloni scurţi, schiori goi în Retezat. Topul celor mai bizare fotografii din comunism

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mai multe fotografii realizate în anii 1980 în Sarmizegetusa Regia înfăţişau cetatea aşa cum puţini turişti au cunoscut-o. În galeria imaginilor neconvenţionale din comunism, care aveau şanse minime să fie publicate în presa vremii, mai intră pozele schiorilor goi din Retezat, ipostazele inedite în care era prezentat Nicolae Ceauşescu şi ilustraţiile din dosarul de filaj al lui Arsenie Boca.

Sarmizegetusa Regia a fost în anii 1980 un loc ideal... pentru plajă. Cel puţin astfel apărea în imaginile realizate de Cornelius Ionescu, în 1986.

Fotografiile inedite din fosta capitală a Daciei înfăţişau câteva tinere echipate în costume de baie, care se bucurau de soarele ce mângâia cetatea din Munţii Orăştiei. Tinerele erau studente şi lucrau pe şantierul arheologic.

Goi pe pârtie

Fotografii inedite din anii comunismului au fost realizate de hunedoreanul Dan Vifor Pichiu.

Imaginile din colecţia fostului alpinist arată modul în care oamenii muntelui se căleau: schiorii coborau dezbrăcaţi pantele masivului.


Arhivă: Dan Vifor Pichiu.

image

Autorul fotografiilor povestea că obiceiul era un mod prin care alpiniştii îşi întăreau organismul şi se bucurau de razele soarelui, în timp ce echipamentul lor era pus la uscat.

image
Părintele Arsenie Boca în haine civile

Arsenie Boca, la modă în haine civile

Printre fotografiile inedite din anii 1960, care nu aveau nicio şansă de a ajunge în presa acelor vremuri se numără cele care îl înfăţişau pe fostul călugăr Arsenie Boca, în haine civile, alături de fosta stareţă de la Mănăstirea Prislop, maica Zamfira (Julieta Constantinescu). Imaginile provin din dosarul său de filaj, iar una dintre ele îl prezintă în pantaloni scurţi şi cu un şal, după moda vremii, înfăşurat în jurul gâtului.

O altă imagine din dosar îl arată pe Arsenie Boca îmbrăcat în pantaloni de stofă albi, purtând o cămaşă şi ochelari de soare.

nicolae ceausescu


Sursa: cshd.wordpress.com

nicolae ceausescu

Ceauşescu în Hunedoara anului 1972

Câteva fotografii care îl au în prim-plan pe Nicolae Ceauşescu, în timpul vizitei efectuată în 1972 în Hunedoara au fost recuperate dintr-o clădire dezafectată a fostului combinat siderurgic. În unele dintre ele, fostul preşedinte apare în ipostaze inedite: privind mirat către interlocutorii săi în timp ce ţine în mână două garoafe sau asaltat cu flori, de muncitoarele din Hunedoara.

image


SURSA: Cornelius Ionescu.

Sarmizegetusa regia

Vă recomandăm şi:

Cum a fost primit Nicolae Ceauşescu în Hunedoara: zeci de mii de oameni au fost figuranţi în scenariul celei mai fastuoase vizite a liderului comunist

Zeci de mii de hunedoreni au fost martorii vizitei pe care Nicolae Ceauşescu a făcut-o în Hunedoara, în 1972. Pentru a-l impresiona pe liderul comunist, autorităţile din Hunedoara au transformat evenimentul într-o manifestare de proporţii, la care au fost obligaţi să participe mii de localnici.

Sarmizegetusa Regia, de nerecunoscut în 1980. Imaginile aeriene unice care arată cum a fost transformată capitala dacică în filmul dedicat lui Nicolae Ceauşescu

O serie de imagini aeriene, prezentate în filmul „Burebista” din anul 1980, înfăţişau Sarmizegetusa Regia cu totul diferit faţă de priveliştea oferită de aşezarea dacică în prezent. Monumentul trecea în acea vreme prin cele mai mari transformări din istoria recentă şi a servit ca decor pentru controversatul film dedicat istoriei regelui Burebista.

Viaţa „de lux“ a lui Arsenie Boca: cât de bogat a fost duhovnicul şi cum a devenit un personaj influent, de care s-au temut chiar şi soţii Ceauşescu

Părintele Arsenie Boca s-ar fi bucurat de o poziţie privilegiată în societate, susţin cei care vor să îi demitizeze imaginea de martir al regimului comunist. Şi aceasta în ciuda faptului că duhovnicul a fost urmărit, timp de mai mulţi ani, pas cu pas, de organele Securităţii, că a fost deţinut în închisorile din timpul comunismului şi obligat să renunţe la straiele monahale.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite