Sarmizegetusa Regia, închisă pentru o zi. Vor fi tăiaţi doi fagi uriaşi care prezintă riscuri pentru turişti

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sarmizegetusa Regia. Zona Porţii de est şi a Terasei a IV-a. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Sarmizegetusa Regia. Zona Porţii de est şi a Terasei a IV-a. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Sarmizegetusa Regia va fi închisă publicului marţi, 6 aprilie 2021, pentru a putea fi tăiaţi doi fagi din interiorul fortificaţiei.

Sarmizegetusa Regia va fi închisă publicului marţi, 6 aprilie 2021, pentru a putea fi tăiaţi doi fagi din interiorul fortificaţiei, pe terasa a IV-a.

Secretele carierei de andezit a dacilor. Roca vulcanică din Sarmizegetusa Regia, adusă de la zeci de kilometri VIDEO

Sarmizegetusa Regia, afundată în zăpadă. Drumul spre cetatea dacică este extrem de dificil

A doua cădere a Sarmizegetusei Regia. De ce s-a degradat rapid cel mai valoros sit antic din România


Potrivit administraţiei monumentului, arborii se află pe traseul principal de viztare şi sunt într-o stare de degradare accentuată, iar în cazul unei căderi necontrolate s-ar pune în pericol atât integritatea vizitatorilor sitului, cât şi vestigiile din imediata vecinătate a lor.

Atât tăierea, cât şi îndepărtarea trunchiului şi crengilor vor fi efectuate manual, pentru a minimiza riscurile afectării vestigiilor arheologice.

„Starea majorităţii monumentelor de la Sarmizegetusa Regia este una fragilă din cauza unor factori multipli, de tip uman şi natural. Prezenţa arborilor seculari conferă sitului o notă aparte şi are un rol important pentru stabilitatea terenului, inclusiv a teraselor pe care au fost ridicate diverse construcţii în antichitate. Drept urmare, nimeni nu îşi doreşte o îndepărtare a lor în număr mare din peisajul amintit. În acelaşi timp, însă, este o realitate faptul că, în cazul de faţă, simbioza dintre natură şi monumentele din piatră nu are doar aspecte pozitive. Căderile de fagi au afectat de-a lungul timpului numeroase vestigii arhitecturale şi, nu de puţine ori, au pus viaţa oamenilor în pericol. Hăţişul birocratic, dificultăţile generate de configuraţia terenului şi de dimensiunile fagilor, costurile şi vehicularea unor teorii exagerate cu privire la asemenea demersuri au îngreunat adesea găsirea unor soluţii optime care să ajute atât la protejarea vestigiilor antice, cât şi a cadrului natural. Nu trebuie să uităm că viaţa oamenilor şi monumentele sunt prioritare”, informează administraţia sitului UNESCO.

Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, se numără printre cele mai importante obiective turistice din România. Vechea capitală a Daciei pre-romane, înfiinţată în urmă cu peste două milenii, se află în Munţii Orăştiei, la poalele Vârfului Godeanu (1.656 metri), considerat de unii dintre istorici „muntele sfânt al dacilor“. În Sarmizegetusa Regia, călătorii găsesc urmele unei aşezări urbane înfloritoare din Epoca Fierului, în jurul căreia au fost ridicate celelalte cetăţi dacice, care aveau în special rol de apărare. Sarmizegetusa Regia a fost devastată la sfârşitul războaielor de cucerire a Daciei.

Vă recomandăm să citiţi şi:

Piaţa înfloritoare a aurului dacic. Cum au fost traficaţi Kosonii din Sarmizegetusa Regia online, în lumea largă

Asaltul asupra Sarmizegetusei Regia. Ce au adus 20 de ani de anchete în dosarele aurului dacic furat

Cât valorează, de fapt, aurul din Sarmizegetusa Regia, scuturile de paradă şi bijuteriile dacilor, cele mai importante obiecte antice recuperate în ultimii ani

Închisoare pentru traficarea celui mai mare tezaur de monede dacice, furat din Sarmizegetusa Regia. Comoara de patru milioane de euro a rămas ascunsă

Marele secret al „eroului” care a predat 1,2 kilograme de Kosoni. Nemulţumit de oferta statului, bărbatul a traficat în Occident o comoară fabuloasă

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite