Profesie: salvator de mocăniţie. Austriacul Georg Hocevar, "adoptat" de Ţara Zarandului

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Georg Hocevar
Georg Hocevar

Dragostea pentru istoria locomotivelor cu aburi l-a adus pe Georg Hocevar în ţinuturile Hunedoarei, unde de mai bine de zece ani se ocupă de recondiţionarea acestor maşinării ale trecutului.

Austriacul Georg Hocevar a luat o decizie cel puţin ciudată când, datorită pasiunii pentru locomotivele cu aburi, a decis să se stabilească în România, să locuiască într-un ţinut izolat al Ţării Moţilor, semnificativ totuşi pentru istoria feroviară a românilor.

Delia Hirghiduşi este artista imaginilor cu mesaj

Georg Hocevar a renunţat la confortul traiului în Austria natală pentru a se dedica hobby-ului său mai puţin obişnuit. În urmă cu mai bine de zece ani, austriacul a venit pentru prima dată în România, ştiind că era ultima ţară din Europa unde mai putea vedea la lucru vagoanele trase de mocăniţe pe liniile ferate înguste.

Radu Dinu a traversat Alpii cu bicicleta

Treptat, a reuşit să pună pe picioare un atelier de recondiţionare a pieselor feroviare, iar pasiunea lui dintotdeauna i-a devenit meserie de bază.  „Dintotdeauna mi-au plăcut trenurile. M-am născut într-o zonă în care au circulat locomotive cu aburi din perioada Imperiului Austro-Ungar şi cred că de acolo m-am inspirat”, a povestit Georg Hocevar.

Misiune de salvare

În ultimii ani, Hocevar a reuşit să salveze de la dispariţie zeci de astfel de locomotive şi vagoane, care urmau să ajungă dezasamblate, la fier vechi. În atelierul său de la Crişcior, mocăniţele scoase de ani buni din uz şi-au recăpătat utilitatea şi aspectul romantic al vremurilor lor de graţie. Mai mult, Georg Hocevar a reînfiinţat tronsonul de cale ferată îngustă care leagă localităţile Crişcior şi Brad, singurul aflat în funcţiune în judeţul Hunedoara.  Celor aproximativ zece kilometri de drum de fier le-a dat un scop turistic.

Adriana Klein este dedicată pasiunii pentru pictură

Claudia Jude, pompierul care "fabrică" explozii

Raluca Covătaru, expertă în plante campioane

„De sărbători şi cu diverse alte ocazii, mocăniţa hunedoreană circulă din nou pe acest traseu, iar sute de turişti vin pentru a fi plimbaţi cu ea. Copiii sunt cei mai bucuroşi”, a spus Georg Hocevar. El a devenit în ultimii ani gazda primitoare a turiştilor care ajung la Brad, dar şi un Moş Crăciun încărcat de cadouri pentru copiii care vin să se plimbe cu mocăniţa.

Întrebări şi răspunsuri:


Veţi rămâne definitiv în România?
Vreau acest lucru, sunt ataşat de oamenii pe care i-am cunoscut. M-am căsătorit aici şi vom avea un copil. Dar sunt dezamăgit de autorităţi, de cei care au încercat să îmi pună beţe în roate, să distrugă ceea ce am muncit să construiesc.

Ce alte pasiuni mai aveţi?
Îmi place fotografia. Pasiunea mea este fotografia profesională feroviară.

Există interes din partea autorităţilor române pentru transformarea vechilor tronsoane pe care circulau mocăniţele în obiective turistice?
Sunt foarte dezamăgit să observ că nu există acest interes. Prin alte părţi am văzut că există. Dacă vrei să ai un circuit turistic într-o zonă, ai nevoie de nişte atracţii. Pentru o cabană şi un miel la proţap nu vine nimeni în zonă. Turistul care ajunge în comuna ta trebuie să aibă o ocupaţie, să îi oferi ceva care să îi ocupe timul.

Profil:
Născut: 1 iunie 1974, Austria
Studii: Gymnasium Tamsweg, Austria
Experienţă: Administrator la Atelierele CFI din Crişcior
Familie: Căsătorit

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite