Procese “maraton” la Judecătoria Deva în dosarele comorilor din Munţii Orăştiei

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Magistraţii i-au chemat în această dimineaţă la audieri pe membrii grupărilor trimise în judecată pentru furtul şi traficul în afara ţării a tezaurelor de bijuterii din patrimoniu în valoare de peste 6,5 milioane de euro, descoperite în urmă cu zece ani în siturile arheologice.

Dosarele braconierilor de comori dacice din Munţii Orăştiei îşi aşteaptă deznodământul la Judecătoria Deva.

Căzut sub blestemul comorilor: Florin Râmbetea a povestit cum i-au schimbat brăţările dacice destinul

Magistraţii i-au chemat în această dimineaţă la audieri pe membrii grupărilor trimise în judecată pentru furtul şi traficul în afara ţării a tezaurelor de bijuterii din patrimoniu în valoare de peste 6,5 milioane de euro. Dintre cei 15 învinuiţi în cele două dosare aflate pe rolul instanţei devene, doar unul s-a prezentat astăzi la proces.

Citeşte AICI despre metoda ingenioasă prin care traficanţii au scos tezaurele din ţară!

Sârbul Ilic Ljubisa şi Radu Horia Camil, ambii cercetaţi în libertate deşi au fost consideraţi capi ai reţelelor de traficanţi de comori, au refuzat să apară în faţa magistraţilor, fiind în afara ţării. Audierea celor doi interlopi a fost stabilită la data de 13 ianuarie 2011, data următorului termen al procesului.

Rechizitoriile dosarelor

Într-unul dintre dosarele aflate astăzi pe rolul instanţei, cinci persoane, printre care şi un poliţist, au fost trimise în judecată pentru asociere în vederea săvârşirii de infracţiuni, efectuarea neautorizată de detecţii şi săpături în siturile arheologice, furt calificat de bunuri culturale, nerespectarea regimului de ocrotire a unor bunuri şi chiar abuz în serviciu contra intereselor publice. 

”În fapt, s-a reţinut în sarcina suspecţilor că, în perioada 1998 - 2007, s-au constituit într-o asociaţie infracţională, care a desfăşurat activităţi sistematice de detecţii şi săpături neautorizate în situl arheologic Sarmizegetusa Regia, monument UNESCO, în urma cărora a sustras şi valorificat ilegal mai multe tezaure arheologice pe piaţa neagră a antichităţilor (internă şi internaţională), care au fost pierdute pentru Patrimoniul Cultural Naţional”, a informat într-un comunicat conducerea Inspectoratului General al Poliţiei Române.

EXCLUSIV Lovitură de teatru în dosarul aurului dacic

Un nou lot al mafiei aurului dacic se pregăteşte de judecată

De frica braconierilor, descoperitorul comorii dacilor a rămas în anonimat

SPECIAL - Ce au aflat cititorii americani ai secolului trecut despre Hunedoara

Unul dintre tezaure, în valoare de 1.555.500 euro este alcătuit dintr-o brăţară dacică din aur (450.000 Euro), 1.000 de monede Lysimach din aur (950.000 Euro) şi 2.000 monede denari romani din argint, în valoare de 150.000 Euro (75E/piesă), precum şi trei ştanţe monetare în valoare de 5.500 Euro.

Dintre acestea, s-a reuşit recuperarea a două monede, în valoare de 150 Euro şi a celor trei ştanţe monetare în valoare de 5.500 Euro.

Al doilea tezaur, în valoare de 2.572.400 Euro, este alcătuit din şase brăţări spiralice din aur, care au fost recuperate.
Din al treilea tezaur, sustras din punctul arheologic Dealul Muncelului, alcătuit din 5.000 denari romani din argint, în valoare de 473.175 euro, au fost recuperaţi 1.658 denari romani din argint, în valoare de 222.525 Euro.

EXCLUSIV Braconierii din ţinutul comorilor dacice spun că nu au căzut pradă mirajului aurului

Al doilea dosar al comorilor dacice se află pe rolul Judecătoriei Deva din luna iulie a anului trecut. Zece persoane, majoritatea din Hunedoara, dar şi un interlop sârb, Ilic Ljubişa, acuzat de trafic internaţional cu obiecte de patrimoniu, sunt judecate pentru că, în urma acţiunilor ilegale de braconaj întreprinse în siturile arheologice din Munţii Orăştiei, în perioada 1998 – 2007, ar fi produs statului român o pagubă de aproximativ trei milioane de euro.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite