PORTRET ADEVĂRUL DE SEARĂ: Adrian Chira este micul Edison de la informatică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Hunedoreanul este în clasa a XI-a şi, alături de colegii săi, construieşte o mulţime de aparate, premiate la mai multe sesiuni de comunicări ştiinţifice.

PROFIL
Născut: 4 noiembrie 1992
Studii: elev în clasa a XI-a la Colegiul „Traian Lalescu”
Familie: Andrei mai are un frate şi o soră

Creionul muzical, dinamul care îţi încarcă telefonul mobil, un vehicul care se deplasează pe o pernă de aer şi căşti care estompează orice zgomote ambientale. Sunt doar câteva din aparatele la care Adrian Chira, elev în clasa a XI-a la Colegiul Naţional de Informatică „Traian Lalescu” din Hunedoara a lucrat şi cu care a câştigat mai multe olimpiade practice ale elevilor.

Pasiunea pentru fizică sau mai precis pentru aplicaţiile practice ale acestei ştiinţe i-a fost insuflată de profesorul Mircea Nistor. „E un profesor extraordinar, care ne ajută să înţelegem fizica la un alt nivel. Lucrăm în weekend la diferite aplicaţii ale fizicii şi reuşim să construim aparate de care suntem foarte mândri”, a spus elevul. Adrian îşi aminteşte că primul său contact cu această lume extraşcolară a fizicii a fost imaginea unui hovercraft.

„E un aparat care merge pe o pernă de aer. M-am dat şi eu cu el, iar profesorul Mircea Nistor mi-a psus că şi eu aş putea construi aşa ceva dacă mă străduiesc puţin”, a povestit tânărul.

Transformă lumina
În clasa a IX-a, Adrian a câştigat locul I la sesiunea de comunicări ştiinţifice cu un aparat care se deplasa pe o pernă de aer. „Am lucrat la acest hovercraft împreună cu alţi patru colegi. Un an mai târziu, în clasa a X-a, am luat două premii la sesiunea de comunicări cu un aparat conectat la bicicletă care îţi încărca diferite chestii cum ar fi telefonul mobil spre exemplu, şi cu aparate care transformă lumina în sunete”, a explicat olimpicul.

Creionul care cântă
Printre lucrările lui Adrian se numără şi un creion muzical. Practic, dintr-un  minidifuzor, doi tranzistori, câţiva rezistori, o baterie şi un creion, elevul a reuşit să construiască un creion…muzical.  „Ideea este că grafitul din creion funcţionează ca un fel de rezistenţă care modifică frecvenţa ce este transmisă de la tranzistori spre difuzor. Astfel, în timp ce scrii se aud sunete. Sigur, nu se aude o melodie, dar liniile groase se aud într-un fel, iar cele subţiri, în alt fel. E o melodie a scrisului dacă pot spune aşa”, a explicat Adrian.

La această dată, olimpicul de la „Traian Lalescu“ lucrează la o pereche de căşti wireless care elimină zgomotul ambiental. Pe scurt, treaba asta se numeşte cancelling noise şi presupune că din momentul în care îţi pui căştile pe urechi nu mai auzi nimic altceva decât ceea ce se transmite în cască.

„Poate să  ţipe cineva lângă tine, tu nu auzi decât muzica din căşti. Principiul este simplu: creezi nişte sunete care le anihilează pe cele venite din afară. Sunt undeva la jumătatea lucrării”, a spus tânărul.

Întrebări şi răspunsuri

Cât de importantă este practica atunci când vorbim de ştiinţele exacte?
Foarte importantă. Cred că lipsa unor experimente fizice practice şi a unor profesori care să îşi dea silinţa să îţi transpună teoria în practică este un mare minus pentru învăţământul românesc. Dupa mine, degeaba ştii teorie dacă nu faci nimic cu ea, cum se întamplă la majoritatea şcolilor.

Unde te vezi peste 10 ani?
În niciun caz în România. Vreau să plec dincolo, unde consider că voi fi răsplătit pe măsura muncii şi cunoştiinţlor mele. În principiu, mă gândesc la o bursă în străinătate. Oricum, primii ani de facultate mă gândesc să-i urmez la Automatizări şi Calculatoare.

Ce-i place
Lui Adrian îi place să iasă cu prietenii în oraş la pizza, îi plac filmele şi să asculte muzică. „Joc volei, tenis şi mai ales îmi place snowboard-ul”, a spus tânărul.

Ce nu-i place
„Nu-mi place să fiu comparat cu alţii, să mi se reproşeze unele lucruri şi să fiu nevoit să învăţ lucruri pe care consider că nu le voi folosi niciodată”, a spus Andrei.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite