Motivul pentru care aparate de testare COVID-19 zac nefolosite la Spitalul Deva în timp ce probele sunt duse la Cluj şi Timişoara

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Foto ilustrativ. Facebook. Primăria Bucureşti.
Foto ilustrativ. Facebook. Primăria Bucureşti.

La peste o lună după primele cazuri de coronavirus, Spitalul Deva nu a reuşit să pună în funcţiune vreun aparat de testare Covid 19. Zilnic, ambulanţele din judeţ fac drumuri spre clinicile din Cluj - Napoca şi Timişoara cu testele Covid 19.

În judeţul Hunedoara, primul caz de coronavirus a fost înregistrat în 6 martie, iar de atunci numărul persoanelor infectate a crescut într-un ritm alert faţă de cel raportat în alte judeţe, astfel că miercuri, 20 aprilie, judeţul Hunedoara a ajuns la 320 de cazuri şi la cel puţin 33 de decese.

În 3 aprilie, Deva a fost nominalizată de ministrul Sănătăţii, Nelu Tătaru, ca focar de infecţii cu noul coronavirus, din cauza numărului mare de angajaţi şi pacienţi ai Spitalului Judeţean de Urgenţă diagnosticaţi cu virusul SARS-CoV-2. Probleme mari au întâmpinat şi Spitalul de Urgenţă din Petroşani, unde secţiile de Neurologie şi Cardiologie au fost închise în luna martie în urma îmbolnăvirii mai multor cadre medicale, dar şi căminele de bătrâni din Orăştie şi Brănişca, intrate în carantină după infectarea rezidenţilor şi a angajaţilor şi după decesele unora dintre cei internaţi.

De la mijlocul lunii martie, odată cu creşterea numărului de infecţii cu coronavirus în judeţul Hunedoara, autorităţile locale au anunţat ca prioritară achiziţia şi punerea în funcţiune a unor aparate Real Time – PCR pentru diagnosticarea Covid 19. Două aparate pentru teste coronavirus au fost achiziţionate de către Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva, dar sunt nefuncţionale, iar al treilea este aşteptat la aceeaşi unitate în urma unei achiziţii realizate de Ministerul Sănătăţii şi cofinanţată de Consiliul Judeţean Hunedoara. În 1 aprilie, prefectul Vasilică Potecă estima că, începând cu data de 10 aprilie 2020, la spitalul din Deva vor putea fi realizate testări Covid 19, cu un aparatul Real Time PCR. Acest lucru nu s-a mai întâmplat şi, la fel ca în urmă cu o lună, probele recoltate de la pacienţii din judeţul Hunedoara sunt analizate în laboratoarele din Cluj Napoca şi Timişoara. Zilnic, echipajele medicale din cadrul Serviciului de Ambulanţă al Judeţului Hunedoara transportă testele la centrele universitare, iar pacienţii aşteaptă zile în şir sosirea rezultatelor.

Aparate PCR ţinute degeaba la Deva

Spitalul Judeţean de Urgenţă din Deva a primit, în 27 martie, prin donaţie un aparat PCR de testare a pacienţilor suspectaţi de infecţia cu coronavirus, însă acesta nu poate fi folosit, pentru că nu au fost achiziţionate kit-urile necesare. Fondurile pentru aparatul de testare, care costă 60.000 de euro, au fost strânse prin Asociaţia pentru Relaţii Comunitare (ARC), cu ajutorul Heidelberg Cement România, care a donat 124.000 euro (din restul banilor au fost făcute mai multe achiziţii). În 29 martie, unitatea medicală a demarat procedurile pentru achiziţia unui aparat Real Time – PCR, pentru depistarea rapidă a infecţiilor cu SARS-CoV-2, de la Unifarm. Nici acesta nu poate fi pus încă în funcţiune, deoarece încă nu au fost livrate toate componentele necesare, spun reprezentanţii Consiliului Judeţean Hunedoara.

Consiliul Judeţean Hunedoara a anunţat că spitalul va fi dotat cu încă un aparat de testare Covid 19 în valoare de peste 500.000 lei. Echipamentul este achziţionat de Ministerul Sănătăţii, iar circa 10 la sută din costuri fiind asigurată de Consiliul Judeţean Hunedoara.

Primele teste cu aparatul PCR Real Time, la Hunedoara

Spitalul municipal „Dr. Alexandru Simionescu” Hunedoara a achiziţionat un aparat pentru testare a noului coronavirus, în valoare de 450.000 de lei, iar în următoarele zile, aparatul va fi pus în funcţiune. „O echipă specializată de training a venit de miercuri dimineaţa la spital, pentru instruirea personalului din laboratorul unde va fi folosit echipamentul şi pentru calibrarea acestuia. Este un aparat ca şi cele cu care se lucrează în centrele universitare pentru diagnosticarea bolii Covid-19. În trei ore vom putea avea rezultatele la 96 de teste, care intră într-o şarjă. Sperăm să putem porni testarea cât mai repede, în următoarele zile”, a declarat Radu Budae, managerul Spitalului municipal Hunedoara.

Achiziţia a durat aproximativ trei săptămâni, iar banii vor fi recuperaţi dintr-o finanţare UE.


Mai puteţi citi şi:

Spitalul Judeţean de Urgenţă Deva, tot mai aglomerat. Au fost aduşi încă 25 de pacienţi cu coronavirus

Coronavirus în judeţul Hunedoara. Alte două decese: o pacientă cu neoplasm şi un bărbat de 86 de ani

Noul coronavirus zdruncină cartierele din Valea Jiului. Cum sunt „taxate“ revoltele de la „polul sărăciei“

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite