Ministrul Aurelia Cristea s-a contrat cu sindicaliştii din Hunedoara pe tema drepturilor salariaţilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Aurelia Cristea, ministrul delegat pentru Dialog Social, şi liderii de sindicat din judeţul Hunedoara s-au întâlnit astăzi, într-o şedinţă a Comisiei de Dialog Social care a avut loc în Deva. Aurelia Cristea a încercat să răspundă nemulţumirilor prezentate de sindicaliştii hunedoreni, pe tema contractelor colective de muncă şi a legislaţiei muncii.

Şedinţa la care au participat ministrul delegat pentru Dialog Social, Aurelia Cristea, şi reprezentanţii din judeţ ai mai multor organizaţii sindicale a avut loc astăzi într-o sală a Inspectoratului Şcolar Judeţean Hunedoara.

Ministrul a fost invitat să răspundă nemulţumirilor prezentate de sindicalişti. Cei mai mulţi s-au plâns că problemele care intervin în negocierea contractului colectiv de muncă şi de dezavantajele pe care actuala legislaţie le oferă angajaţilor în faţa patronatelor.

„Avem o lege a dialogului social care în multe chestiuni nu funcţionează aşa cum ne-am dorit. Nu este perfectă, dar este perfectibilă şi va trebui, cu siguranţă, să o modificăm, dar modificarea ei trebuie să se facă după ce partenerii sociali ajung la un acord privind temele de modificare”, a spus ministrul delegat pentru Dialog Social. Aurelia Cristea le-a recomandat sindicaliştilor să se pună în acord cu patronatele în chestiunile prin care doresc să reformeze legislaţia şi să ţină cont de reglementările din UE, în domeniul muncii.

Nemulţumirile sindicaliştilor
Sindicaliştii s-au plâns ministrului că în prezent legislaţia permite unor societăţi să încalce dreptuile angajaţilor. „În combinatul din Hunedoara, de exemplu, lucrează cot la cot cu siderurgiştii, în condiţii similare, şi angajaţii unor firme de apartament, care fac lucrări de mentenanţă.

Aceştia din urmă nu pot fi apăraţi de sindicate. Practic, ei sunt condamnaţi pe termen mediu şi lung la sărăcie: muncesc în aceleaşi condiţii grele, dar pe salarii minime, fără sporuruile legale şi fără să li se acorde zile suplimentare de odihnă şi alimentaţie pentru efortul lor. Sunt nişte sclavi modernir”, i-a transmis Petru Vaidoş, liderul Sindicatului „Siderurgistul”, ministrului Aurelia Cristea.

image

Ministrul a mai precizat că datorită unui management mai eficient şi a comportamentului diferit al celor care lucrează în companiile multinaţionale, acestea nu se confruntă cu un număr atât de mare de probleme ca şi companiile majoritare de stat.

"Multinaţionalele sunt nişte lagăre de muncă foarte bine organizate, iar salariaţii noştri trăiesc doar cu strictul necesar de la avans la plată", a fost de părere sindicalistul Florin Bumb.

„La nivel naţional 75 la sută dintre absolvenţii oricărei formă de învăţământ nu îşi găsesc loc de muncă. Din cei 25 la sută care îşi găsesc loc de muncă, 75 la sută nu lucrează în specialitatea în care s-au pregătit. Ceea ce se întâmplă este o catastrofă, iar asta e direcţia în care se îndreaptă România”, a reproşat Vasile Bujor, secretar executiv în Cartel Alfa - Hunedoara.

Şedinţa la care au participat sindicaliştii şi ministrul delegat pentru Dialog Social a durat aproximativ două ore.


Vă recomandăm şi:

„Hunedoara suntem noi”: peste 200 de oameni au protestat în faţa Prefecturii

Peste 200 de oameni au venit la mitingul organizat în faţa Prefecturii Hunedoara, de sindicatele din minerit, energie şi siderurgie. Oamenii şi-au exprimat nemulţumirile faţă de politicile statului român, care i-au afectat pe salariaţii din industrie.

Agonia mineritului: Termocentrala Mintia importa cărbune de 80 de milioane de dolari, în timp ce minerii îşi pierdeau locurile de muncă

Situaţia disperată în care au ajuns minerii din Valea Jiului poate fi pusă pe seama unor măsuri de neînţeles pentru cei care lucrează în această zonă, luate de şefii termocentralei Mintia, inclusă în prezent în Complexul Energetic Hunedoara. Aceştia au preferat să importe cărbune de zeci de milioane de euro, în loc să îl aducă din Vale. Importurile au fost oprite abia în primăvara acestui an.

Mărirea şi declinul industriei în Hunedoara. Ce soartă au avut după 1990 cele mai mari întreprinderi din judeţ        

În urmă cu jumătate de secol, judeţul Hunedoara era unul dintre cele mai industrializate ale ţării, iar principalele oraşe hunedorene îşi bazau economia pe întreprinderile mari, din industria siderurgică şi minieră.

Proteste în siderurgie. Cum se vede industria Hunedoarei, din interior        

Siderurgiştii hunedoreni se vor alătura angajaţilor din industrie afiliaţi Sindicatului Cartel Alfa, în acţiunile de protest organizate în următoarele două zile. Preşedintele Sindicatului „Siderurgistrul”, Petru Vaidoş, a vorbit marţi despre nemulţumirile sindicaliştilor şi ale patronatelor din industrie.

Cum arăta industria din Hunedoara în 1966, când imaginea uzinelor a fost imprimată pe bancnota de 25 de lei          

Aproape cinci decenii au trecut de la data în care imaginea combinatului din Hunedoara era aleasă pentru a reprezenta verso-ul bancnotei de 25 de lei. De atunci, aproape toate construcţiile înfăţişate pe bancnotă, ca una dintre realizările cu care se puteau mândri românii, au dispărut.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite