Invazie de impostori la cerşit pe străzi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Mila trecătorilor, invocată pentru bani, le aduce falşilor ciungi şi ologi venituri zilnice de peste 200 de lei. În ultimele luni, trei persoane care îşi afişau handicapuri închipuite au fost prinse la cerşit, dar amenzile poliţiştilor nu le-au descurajat.

Criza a accentuat metodele de a face bani de pe urma hunedorenilor naivi.

Pieţele din Hunedoara şi Deva au ajuns în stăpânirea „bolnavilor închipuiţi”, o generaţie de impostori în plină extindere, care apelează la mila trecătorilor, afişându-şi handicapuri false: mâini care par amputate ascunse sub bandaje sau picioare aparent ologite, dar în realitate contorsionate şi afundate în scaunele cu rotile.

Astfel de cerşetori, susţin poliţiştii, ajung să obţină venituri zilnice de până la 200 de lei. Uneori, impostorii cu handicap le întrec în avuţia acumulată pe străzi până şi pe femeile care îşi poartă copiii desculţi şi murdari în braţe, folosiţi ca obiecte decorative menite să stoarcă firmituri de compasiune şi bani publicului naiv.

Inflaţie de impostori

În ultimele luni, trei cerşetori deghizaţi, cu ajutorul unor bandaje sau prin ascunderea antebraţului, în persoane cu handicap, au fost depistaţi de poliţişti. „Persoanele prinse cerşind după ce au afişat handicapuri false au fost aduse la secţie, identificate şi amendate. Sancţiunile pentru aceştia sunt de 100 de lei”, a declarat Adriana Voina, putătorul de cuvânt al Inspectoratului de Poliţie Judeţean Hunedoara.

Escrocii sunt puşi să plătească drept amenzi o sumă care ajunge la jumătate din venitul obţinut într-o zi. „Soţia mea mi-a bandajat mâinile, pentru a părea că sunt ciung. Fac asta pentru a-mi întreţine copilul”, le-a declarat un tânăr poliţiştilor, după ce a fost prins la cerşit. Bărbatul îşi bandajase mâinile pentru a se pretinde ciung.

Cum scăpăm de cerşetorii impostori

Amenzile de 100 de lei nu descurajează cerşitul. De cele mai multe ori nu sunt plătite, recunosc reprezentanţii primăriilor. Poliţiştii susţin că, de cele mai multe ori, milogii amendaţi se reîntorc pe străzi. Singurul mod de „luptă” împotriva acestui fenomen este refuzul de a da bani cerşetorilor, în ciuda poveştilor emoţionante.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite