Hunedoara: Sătenii din Uroi, supăraţi pe gunoiul timişorenilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Hunedoara: Sătenii din Uroi, supăraţi pe gunoiul timişorenilor
Hunedoara: Sătenii din Uroi, supăraţi pe gunoiul timişorenilor

Zeci de oameni s-au adunat astăzi pentru a bloca accesul camioanelor cu deşeuri. Sătenii nu mai pot suporta mirosurile gunoiului adus din Banat, care este depozitat în comuna lor.

La aproape trei săptămâni de la protestul sătenilor din Uroi, care au blocat accesul camioanelor de gunoi, nemulţumiţi mirosurile degajate de groapa de gunoi din Rapolt, astăzi a avut loc o nouă revoltă. Peste 50 de săteni s-au adunat şi au blocat calea de acces spre groapa de la Rapolt.
„Aşa ceva nu se mai poate. Zilele acestea a mai plouat şi mirosurile şi-au mai pierdut din intensitate. Dar duminca trecută nu se putea sta cinci minute în curte. Avem copii şi o să-i îmbolnăvim. Legumele şi fructele din grădini au gust de gunoi fermentat. Cineva trebuie să ia o măsură. Noi suntem hotărâţi să nu mai permitem accesul acestor maşini”, a declarat Otila Kurta, localnic.

Se simt batjocoriţi
Alţi oameni susţin că maşinile de mare tonaj care trec zilnic prin faţa caselor lor le-au distrus pereţii din cauza vibraţiilor. „Pereţii casei mele stau să cadă. Am făcut nenumărate sesizări, dar pe nimeni nu interesează lucrul acesta. Nu înţeleg de ce noi suntem obligaţi să înghiţim atâta bătaie de joc. Aceste transporturi trebuie să înceteze”, a declarat Francisc, un sătean din Uroi. La faţa locului s-a deplasat un echipaj al Poliţiei şi unul al Jandarmeriei, pregătiţi să intervină în cazul unor conflicte.

Poveste fără sfârşit
Primarul oraşului Simeria, Petru Păun Jura, susţine că, deşi groapa de gunoi aparţine comunei Rapolt, cei care au de suferit sunt localnici din Uroi.
„Această groapă este o adevărată crimă împotriva mediului. Nu ştiu cine a aprobat depozitarea gunoiului din judeţul Timiş aici la Rapolt. Am înţeles că există un contract încheiat între Consiliul Judeţean Timiş şi cel al judeţului Hunedoara. Mai mult, şi consilierii locali de la Rapolt au aprobat acest genocid ecologic. Să nu uităm că această groapă se află pe un sit arheologic. Nu pot să înţeleg de ce ea mai funcţionează”, a declarat primarul oraşului Simeria.
Directorul Gărzii de Mediu, Claudiu Moldovan, susţine că groapa de la Rapolt are toate autorizaţiile necesare funcţionării şi că instituţia pe care o conduce nu poate lua măsuri privind închiderea ei.

Mii de tone de gunoi
Potrivit contractului încheiat între cele două consilii judeţene, la groapa de gunoi de la Rapolt vor fi depozitaţi aproximativ 60.000 de metri cubi de gunoi menajer provenit din judeţul Timiş.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite