FOTO Hunedoara a avut un primar de legendă: George Dănilă a aşezat oraşul pe harta Europei secolului trecut

FOTO Hunedoara a avut un primar de legendă: George Dănilă a aşezat oraşul pe harta Europei secolului trecut

George Dănilă, înfăţişat într-un tablou al vremii.

Cele patru decenii în care George Dănilă a fost primar al Hunedoarei au coincis cu una dintre cele mai înfloritoare perioade din istoria oraşului.

Ştiri pe aceeaşi temă

 

George Dănilă (1839 - 1912), primul primar al Hunedoarei, a fost la conducerea administrativă a oraşului între 1870 şi 1912.

A fost unul dintre puţinii primarii români ai oraşelor transilvănene, într-o perioadă în care cele mai multe localităţi ale regiunii care aveau populaţie majoritar românească erau conduse de austro-ungari. George Dănilă s-a născut în Hunedoara şi a avut studii juridice şi administrative.


Vremurile bune ale oraşului
A fost cunoscut, potrivit istoricilor, ca unul dintre militanţii pentru unirea Transilvaniei cu România, dar pe lângă implicarea lui în susţinerea cauzei unirii a fost preţuit de hunedoreni pentru că în anii în care a fost primar, Hunedoara s-a transformat complet.

FOTO: Alegeri la 1906, în Hunedoara.

George Dănilă a atras, se poate spune, cele mai reprezentative investiţii străine din istoria Hunedoarei: în uzinele de fier şi cele legate de furnalul de la Govâjdia, construit de austro-ungari: habsburgii au fost convinşi de primar în numele comunităţii să aleagă zona Hunedoarei şi nu alte locuri. Totodată, în vremea primarului legendar, Castelul Corvinilor a intrat în cel mai amplu proiect de restaurare din istoria lui.


Un edil iubit de comunitate
Primarul nu a strâns averi de pe urma funcţiei pe carea deţinut-o vreme de patru decenii. A atras în schimb, dragostea localnicilor.

În semn de preţuire, locuitorii Hunedoarei i-au oferit o cupă de argint, cu blazonul Hunedoarei (foto), la împlinirea a 25 de ani de la alegerea lui. Totodată, la moartea sa, românii şi maghiarii din oraş au contribuit cu bani, pentru a-i asigura o înmormântare demnă de ceea ce a făcut pentru dezvoltarea Hunedoarei.

„Numai în Inidoara se află vreo două mii de unguri, de slovaci unguriţi, de italieni, care, deocamdată, se dau şi ei drept unguri. Primarul, bunul bătrân Dănilă, e încă în fruntea comunei, cu majoritatea de alegători români”, a scris istoricul Nicolae Iorga în „Pagini alese din însemnări de călătorie din Ardeal şi Banat”.


În prezent, puţini hunedoreni cunosc povestea primarului legendar al oraşului. Totuşi sunt oameni care nu l-au uitat şi îi preţuiesc amintirea. Anul trecut, c\nd s-au împlinit 100 de ani de la moartea lui, un grup de tineri din Hunedoara a depus coroane de flori la mormântul său, aflat în cimitirul hunedorean "Popa Şapcă", iar ei spun că George Dănilă merită să redevină un simbol al Hunedoarei.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

Hunedoara la 1900. Zona pe care urma să se dezvolte platforma industrială. Sursa: fortepan.hu

Imagini din aceeasi galerie
 • Hunedoara la 1900. Zona pe care urma să se dezvolte platforma industrială. Sursa: fortepan.hu
 • Hunedoara la 1900. Zlaşti. Sursa: Fortepan.hu
 • Hunedoara la 1900. Sursa: fortepan.hu
 • Hunedoara la 1900. Sursa : Fortepan.hu
 • Împrejurimile Hunedoarei la 1900. Sursa: Fortepan.hu
 • Minele Hunedoarei. Sursa: Fortepan.hu
 • Petrecere în aer liber. Sursa Foto: fortepan.hu
 • Oameni la petrecere. Sursa foto: Fortepan.hu
 • Zona industrială a Hunedoarei la 1900. Sursa : fortepan.hu
 • Centrul vechi al Hunedoarei la 1900. Sursa: fortepan.hu
 • Casetelul Corvinilor. Sursa fortepan.hu
 • Castelul Corvinilor la 1900. Sursa: fortepan.hu
Distribuie imaginea
citeste totul despre: