Fântâna care dă speranţe pe timp de criză

0
Publicat:
Ultima actualizare:

O adevărată comoară de monezi aruncate de turişti se ascunde pe fundul fântânii de la Castelul Corvinilor. Numărul vizitatorilor edificiului medieval din Hunedoara creşte de la an la an. În 2009, aproximativ 100.000 de turişti au ajuns la castel.

În ciuda crizei, turiştii veniţi în număr tot mai mare faţă de anii trecuţi la Castelul Corvinilor nu au renunţat la obiceiul de a arunca bani în fântână. Pe fundul puţului săpat în stâncă, în curtea edificiului medieval, s-a strâns o adevărată comoară. O comoară simbolică, spun reprezentanţii Muzeului Castelului Corvinilor, formată din milioane de monezi, de care nimeni, deocamdată, nu plănuieşte să se atingă.

„Vizitatorii castelului, indiferent de naţionalitatea lor, păstrează acest obicei al aruncării bănuţilor în fântână. Conform legendei, fântâna clădită de prizonierii turci care au sperat că după ce vor găsi apă vor fi eliberaţi rămâne un loc al speranţei”, spune Nicolae Cerişer, directorul Muzeului Castelului Corvinilor.
Ultima decolmatare a puţului adânc de aproximativ 30 de metri şi vechi din secolul al XV-lea a avut loc în anul 1970.    

Săpată de turcii prizonieri la „ghiauri”

Potrivit legendelor, fântâna a fost săpată în 15 ani de trei prizonieri turci, cărora Ioan de Hunedoara le-a promis, în zadar, că dacă vor găsi apă, vor fi eliberaţi. Pe fundul fântânii a fost descoperită inscripţia lăsată de „Hassan, prizonier la ghiauri în cetatea de lângă biserică“, un reproş al prizonierilor înşelaţi.


"Conform legendei, fântâna clădită de prizonierii turci rămâne un loc al speranţei".
Nicolae Cerişer, directorul Muzeului Castelului Corvinilor

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite