Două sărbători într-o zi la Prislop. Cum a murit pustnicul misterios, pomenit de hramul mănăstirii lui Arsenie Boca

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Mănăstirea Prislop. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Sfântul Ioan de la Prislop şi Ziua Înălţării Sfintei Cruci vor fi celebrate la Mănăstirea Prislop, în 14 septembrie, zi de hram a locului unde se află înmormântat Arsenie Boca. Mii de oameni sunt aşteptaţi la slujba religioasă de miercuri dimineaţă.

Pelerinii sunt aşteptaţi în număr mare la hramul Mănăstirii Prislop, din 14 septembrie. Nu se cunoaşte de ce Ziua Înălţării Sfintei Cruci a fost aleasă, cu secole în urmă, ca dată pentru hramul bisericii unde a slujit în anii 1950 Arsenie Boca. Tot miercuri va fi celebrat şi sfântul Ioan de la Prislop, chiar dacă data la care acesta este pomenit în calendarul ortodox este 13 septembrie.

„Miercuri, 14 septembrie 2016, de praznicul Înălţării Sfintei Cruci, Preasfinţitul Părinte Gurie, Episcopul Devei şi al Hunedoarei, va sluji, alături de Preasfinţitul Părinte Andrei, Episcopul Covasnei şi al Harghitei, de Preasfinţitul Părinte Daniil, Episcopul Daciei Felix, şi de Preasfinţitul Părinte Emilian Lovişteanul, Episcop-vicar al Arhiepiscopiei Râmnicului, la cel de-al doilea hram al Mănăstirii Prislop din judeţul Hunedoara”, a informat Episcopia Devei şi Hunedoarei.

Povestea călugărului de la Prislop
Ioan de la Prislop a fost canonizat în anul 1992. Cei care vizitează mănăstirea pot vedea grota pe care pustnicul şi-a săpat-o în stâncă, în urmă cu cinci secole. Se spune că Ioan a locuit într-un sat din Ţara Haţegului, în vecinătatea aşezării religioase, ascunsă în pădurile Silvaşului.

prislop

„Se spune ca un tânăr pe numele Ioan, din satul Silvaşul de sus - în hotarul căruia se afla şi Sf. Locaş - a părăsit casa părintească, s-a închinoviat în obştea călugărilor de le Prislop, ducând o viaţă aleasă de rugăciune, împletită cu munca şi săvârşirea de fapte bune. După un număr de ani, dorind să ducă o viaţă şi mai liniştită, retrasă cu totul de lume, a găsit un loc, ca la 500 metri de mănăstire, pe malul prăpăstios al râului Slivuţ (Silvuţ), unde şi-a săpat singur cu mari nevoinţe, o chilie de piatră, cunoscută până azi sub numele de "chilia" sau iarăşi "casa sfântului". Aici şi-a petrecut restul zilelor în neîncetate rugăciuni şi ajunări, întocmai ca marii nevoitori întru cele duhovniceşti din primele veacuri creştine. Dar a fost voia lui Dumnezeu ca viata lui îmbunătăţită să se sfârşească prea devreme. Spune tradiţia populară că pe când îşi facea o fereastră la chilia lui, doi vânători de pe versantul celălat al prăpastiei l-au împuşcat, fără să ştie cine era. Aşa s-a săvârşit din viaţă Cuviosul Sihastru sau Sfântul Ioan de la Prislop”, îl descria Mircea Păcurariu, autorul cărţii "Sfinţi Români", ediţia 1987. Nu se cunosc informaţii despre cât a trăit Ioan şi nici unde a fost înmormântat, însă chilia sa, devenită loc de rugăciune pentru vizitatorii mănăstirii, este socotită dovada existenţei sale.

Mănăstirea Prislop datează din a doua jumătate a secolului al XIV-lea şi este unul dintre cele mai iubite locuri de pelerinaj din România. O mulţime de legende circulă pe seama ei, însă cel mai mult atrage prin faptul că este locul unde Arsenie Boca a fost înmormântat. Oamenii vin şi se roagă la mormântul părintelui, mulţi având credinţa că pelerinajul le va aduce bunăstare sau vindecarea unor afecţiuni.


Vă recomandăm şi:

Arsenie Boca şi cea mai profundă lecţie: „Când viaţa pare cumplită, fă-ţi un ceai şi bea-l din cea mai drăguţă ceaşcă“

Cea mai cunoscută povestire relatată de părintele Arsenie Boca are menirea să le aducă alinare celor aflaţi în suferinţă. Pilda ceşcuţei de ceai, spusă de duhovnicul de la Prislop, le arată oamenilor ce pot face „dacă viaţa li se pare grea şi sunt loviţi, bătuţi şi împinşi aproape fără milă, când lumea pare că se învârteşte necontrolat şi când simt că se află într-o suferinţă îngrozitoare”.

Cele mai puternice învăţături ale lui Arsenie Boca pentru bogaţi şi săraci: „Deşertăciunea e a umbla după bogăţiile cele pieritoare şi a nădăjdui în ele“

Bogăţia l-a făcut pe bogat egoist, materialist, nemilostiv, încolăcit de plăceri, afirma părintele Arsenie Boca. Duhovnicul considerat una dintre marile personalităţi ale secolului XX a lăsat posterităţii o serie de învăţături despre bogăţie, menite a-i îndruma pe oameni.

Arsenie Boca, 10 secrete ale celor mai puternice învăţături din Post şi explicaţia unei porunci neştiute - cum se ruga Sfântul Ardealului, cel mai sever călugăr

Postul e vechi şi începe odată cu omul. E prima poruncă de stăpânire de sine, scria părintele Arsenie Boca. Marele duhovnic al secolului trecut a lăsat posterităţii o serie de învăţături despre post şi rugăciune, menite să îi ajute pe oameni să înţeleagă semnificaţia lor.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite