Decebal s-ar răsuci în mormânt: Muzeul Columnei lui Traian se deschide în inima Daciei, la poalele cetăţilor din munţi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Un muzeu în aer liber care va prezenta toate scenele de pe Columna lui Traian va fi deschis în satul Costeşti, la poalele cetăţilor dacice din Munţii Orăştiei.

Turiştii care ajung la cetăţile antice din Munţii Orăştiei sunt invitaţi la muzeul Columna lui Traian, care va fi deschis, de sâmbătă, în satul Costeşti.

„Muzeul Columna lui Traian expune pentru prima dată în România, în afara Muzeului Naţional de Istorie a României, toate metopele (segmentele) Columnei lui Traian, transpuse fotografic, la rezoluţie înaltă. Muzeul se va deschide chiar în perimetrul format de cetăţile dacice din Munţii Orăştiei şi se doreşte a avea un rol cultural, educaţional şi turistic”, au informat reprezentanţii muzeului, realizat în urma unei iniţaitive private.

Mai mulţi istorici şi arheologi vor participa la inaugurare, iar turiştii vor avea ocazia să vizioneze imaginile columnei în tur ghidat, cu explicarea celor mai importante momente.

Columna lui Traian, unul dintre marile monumente ale Antichităţii, descrie în scenele sale războaiele daco-romane de la începutul secolului al doilea.


Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Afaceri prospere la Ulpia Traiana Sarmizegetusa. Cum au profitat localnicii de ruinele faimosului oraş antic

Investiţiile în reabilitarea sitului fostului oraş antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa au fost blocate în ultimii ani, în schimb în jurul ruinelor vechii cetăţi localnicii au dezvoltat afaceri prospere, folosindu-se de brandul istoric.

Obsesiile românilor din trecut pentru originea daco-romană. „Valahul îşi spune rumân şi păstrează mândria strămoşilor, în ciuda degradării sale”

Mărturii neobişnuite despre românii de la începutul secolului al XIX-lea au fost oferite de scriitorul englez John Paget, stabilit în Transilvania la începutul anilor 1830. Lordul căsătorit cu o maghiară din Cluj a cutreierat Ardealul în lung şi în lat, iar cel mai mult l-au impresionat românii întâlniţi în jurul fostului oraş antic Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Americanul care a vânat comori în Ulpia Traiana Sarmizegetusa, în 1995: „M-a costat 3.500 de dolari expediţia, dar mi-a tăiat respiraţia ce am găsit acolo”

La începutul anilor 1990, ruinele aşezărilor antice din Hunedoara au devenit locuri ideale pentru vânătorii de comori din Occident. Un ziar american publica povestea unuia dintre americanii care au plătit sume importante pentru a participa la o expediţie cu un grup de detectorişti, în fostul oraş daco-roman Ulpia Traiana Sarmizegetusa.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite