Dacii din Arhivele Vaticanului. Cât adevăr ascunde cea mai bizară teorie a conspiraţiei despre strămoşii noştri

Dacii din Arhivele Vaticanului. Cât adevăr ascunde cea mai bizară teorie a conspiraţiei despre strămoşii noştri

Scena de pe Columna lui Traian.

Numeroşi cercetători au încercat să ofere explicaţii pentru lipsa mărturiilor scrise lăsate de geţi şi daci, iar una dintre cele mai bizare a fost ascunderea adevărului... în arhivele secrete ale Vaticanului.

Ştiri pe aceeaşi temă

Dacii şi geţii nu foloseau o scriere şi un alfabet proprii, potrivit istoricului Ariton Vraciu, chiar dacă nu este exclus ca în anumite perioade ale Antichităţii să existe pe teritoriul ţării sisteme de scriere autohtone ori importate, care au dispărut sau nu au putut fi încă descifrate. Alţii cercetători au susţinut că scrisul le era cunoscut elitelor, iar printre mărturiile acestui fapt sunt inscripţiile de pe vasele descoperite în Sarmizegetusa Regia şi relatările despre Decebal, din vremea războaielor daco – romane.

Printre cele mai bizare ipoteze lansate în ultimii ani, menite să explice puţina zestre de informaţii păstrată despre daci a fost cea a ascunderii lor, iar unul dintre locurile indicate a fost Arhivele Vaticanului, care ar mai păstra manuscrise provenite din Dacia. Vaticanul are una dintre cele mai vaste şi mai vechi colecţii de manuscrise din lume, incluzând cele mai vechi manuscrise ale Sfintei Scripturi, iar adepţii teoriei conspiraţiei susţin că scrierile dacilor, precum şi mărturiile secrete despre istoria lor nu ar putea lipsi din aceste arhive.

Ipoteze controversate
Una dintre mărturii promovată în diverse publicaţii, ca având ca sursă „Arhivele secrete ale Vaticanului”, vorbeşte despre faptul că dacii nu au fost romanizaţi niciodată, că românii sunt descedenţii direcţi ai dacilor sau că strămoşii noştri antici au fost una dintre cele avansate civilizaţie a lumii. De asemenea, limba latină şi-ar avea originea în limba vorbită de daci.

Ipotezele au fost contrazise de alţi cercetători, care nu au găsit argumente pentru a susţine mitul secretelor păstrate de Vatican cu privire la daci „Multele goluri şi necunoscute despre civilizaţia dacilor sunt umplute cu mituri, idei care se propagă într-un curent periculos, ce exagerează foarte mult calităţile locuitorilor acestor pământuri, o dorinţă de a ne prezenta lumii ca o civilizaţie cu totul aparte. Este foarte uşor să faci afirmaţii din spatele unei potenţiale secretomanii care ar înconjura bibilioteca Vaticanului. Realitatea este că aceste arhive au un acces extrem de restrâns din cu totul alte motive. Se adresează doar unor specialişti, cunoscători de limbi medievale, ori aceştia sunt destul de puţini. Prin urmare, nu există nici o conspiraţie, în sensul că «cineva» are grijă ca aceste adevăruri să nu fie publicate, ci sunt foarte puţini cei care le-au cercetat“, informa istoricul Dorin Stănescu.


Vă recomandăm să citiţi şi:

Marele secret al drumului antic pavat din Sarmizegetusa Regia. De ce monumentul nu mai arată deloc ca în vremea dacilor

Un drum pavat cu dale din calcar îi întâmpină pe turişti la Sarmizegetusa Regia, însă înfăţişarea sa este cu totul diferită faţă de cea pe care locul ar fi avut-o în antichitate şi la descoperirea sa din anii 1950. Un amplu proiect de restaurare, de la începutul anilor 1980, a schimbat soarta monumentului.

Ţăranul care a găsit o cruce misterioasă la poalele Sarmizegetusei: „Un spirit a apărut în vis şi a poruncit s-o dezgrop“

O familie din Grădiştea de Munte, satul „comorilor” din Munţii Orăştiei, aflat chiar la poalele Sarmizegetusei Regia, a scos la iveală o cruce misterioasă cu simboluri ciudate. Capul familiei, Sturdza Savu, susţine că descoperirea a avut loc după ce a visat un personaj divin care i-a poruncit, mai multe nopţi la rând, să dezgroape monumentul.

VIDEO Filmul secret care dezvăluie cum a fost găsită matriţa din Sarmizegetusa Regia. „Am cerut recompensa, aflând că valorează cât trei brăţări dacice”

Andreea Ciuciu, tânăra care a participat la descoperirea matriţei antice din Sarmizegetusa Regia, un artefact considerat unic în lume, a fost interogată, marţi, la Tribunalul Hunedoara, după ce a solicitat în instanţă despăgubiri de 500.000 de lei pentru participarea la găsirea artefactului. După aproape patru ani au apărut şi primele imagini video din ziua de 23 iunie 2013.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările