Cum a fost tăiat la fier vechi combinatul „Victoria” Călan. Imagini rare din 2003 cu colosul siderurgic

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Combinatul în 2003. Foto: Traian Manu
Combinatul în 2003. Foto: Traian Manu

Combinatul „Victoria” din Călan are o istorie de peste un secol şi jumătate, însă la începutul anilor 2000, în doar câţiva ani, a ajuns o întindere uriaşă de ruine.

La sfârşitul anilor ´90, combinatul „Victoria” Călan a intrat într-un declin abrupt. În doar câţiva ani, privatizările eşuate au dus la dezintegrarea colosului siderurgic de pe malul Streiului.

GALERIE FOTO CU COMBINATUL ÎN 2003

Producţia a fost oprită definitiv la sfârşitul lunii decembrie a anului 1999, iar complexul industrial cu o istorie de peste un secol şi jumătate a fost invadat de utilajele firmelor care se ocupau cu demolarea construcţiilor sale, de localnicii aflaţi în căutarea fierului vechi şi a cărbunelui şi de hoţi.

VIDEO Povestea celui mai vechi baraj al râului Strei, înfiinţat pentru Uzinele de fier din Călan

VIDEO „Bijuteriile” Uzinei de fier Călan s-au ruinat: povestea hidrocentralei şi a cazinoului muncitoresc

  Agenţii de pază au fost copleşiţi de numărul mare al celor veniţi să jefuiască rămăşiţele Combinatului „Victoria”. În câţiva ani, vechile uzine au ajuns de nerecunoscut. Fotografiile realizate în 2003 de Traian Manu, la acea vreme fotoreporter la fostul ziar local „Cuvântul Liber” arătau cum s-a transformat combinatul de la Călan într-o întindere de ruine. În prezent, cele mai multe dintre construcţiile siderurgice ale Călanului au dispărut, însă zeci de hectare de teren ale fostului combinat nu au mai fost ecologizate.


Foto: Traian Manu. 2003.

combinatul calan foto traian manu


Combinatul Călan în 2003. Foto: Traian Manu

combinatul calan foto traian manu


 


Combinatul Călan în 2003. Foto: Traian Manu

combinatul calan foto traian manu

Istoria uzinelor de la Călan  

Primul furnal de la Călan a fost construit din anul 1869 şi a fost pus în funcţiune doi ani mai târziu, însă la un secol şi jumătate de la înfiinţarea uzinei de pe Valea Streiului, puţine lucruri mai amintesc de istoria ei. La sfârşitul secolului al XIX-lea, uzina producătoare de fontă avea două furnale, unul dintre ele fiind la acea vreme cel mai mare din ţară. Aici lucrau sute de oameni, stabiliţi în coloniile muncitoreşti de la Călan.


Călan. Imagine de epocă. Ilustrată

combinatul calan ilustrate vechi

O cale ferată îngustă era folosită pentru transportul materilor prime de la minele de fier din Teliuc şi Ghelari, iar pe râul Strei a fost construit un baraj pentru alimentarea uzinei. În anii interbelici, uzina care ajunsese să aibă peste 700 de muncitori a intrat în proprietatea societăţii „Titan, Nădrag, Călan”, deţinută de industriaşii Edgar şi Max Ausnit. După Al Doilea Război Mondial a fost naţionalizată, iar regimul comunist a transformat-o într-un combinat, care s-a extins treptat în deceniile următoare ajungând să ocupe pe o suprafaţă de peste 60 de hectare.


Uzina Călan în anii '30. Foto: Joseph Horvath.

combinatul calan foto joseph horvath

În jurul combinatului metalurgic s-a dezvoltat şi noul oraş Călan, care în prezent numără 11.000 de locuitori. Înainte de 1989, la „Victoria” lucrau peste 5.000 de oameni. Combinatul producea fontă cenuşie, cocs, cărbune, smoală, sobe Vesta şi calorifere. Aici a fost pusă în funcţiune prima instalaţie din lume pentru producerea cocsului şi semicocsului prin fluidizare (1957) şi s-au produs pentru prima dată brichete de cocs pentru scopuri industriale în ţară (1961). Declinului industrial din anii 1980 i-a urmat prăbuşirea din anii 1990. Combinatul Victoria Călan s-a dezintegrat după privatizările eşuate şi a ajuns în cele din urmă la fier vechi.

combinatul calan foto traian manu


Uzina Călan în anii '90. Ilustrate

combinatul calan ilustrate vechi

Din 2016, pe o suprafaţă de 40 de hectare din ruinele fostei uzine a oraşului Călan a fost inaugurat un parc industrial, în urma unei investiţii a cărei valoare a fost de circa 40 de milioane de lei. Finanţarea a fost asigurată de administraţia locală din Călan, Consiliul Judeţean Hunedoara şi Uniunea Europeană, prin Programul Operaţional Regional 2007 – 2013. Conducerea primăriei din Călan anunţa înainte de finalizarea proiectului că noua zonă industrială va crea 1.000 de noi locuri de muncă în primii zece ani de funcţionare. Noul parc industrial a rămas aproape pustiu, deşi autorităţile locale au continuat să promită investitori şi locuri de muncă.


Rămăşiţe din uzinele Călanului. 2020. Foto: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

combinatul calan adevarul

Vă recomandăm să citiţi şi:

FOTO Uzina Călan în imagini de colecţie. Anii de glorie ai complexului metalurgic dispărut

Ulpia Traiana Sarmizegetusa în imagini rare din anii interbelici. Cum arăta fostul oraş antic, scos la iveală de arheologi

VIDEO Victoria, combinatul dispărut cu totul în câţiva ani. Ce s-a ales de colosul industrial cu o istorie de 150 de ani

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite