Cetatea Devei, într-o situaţie ruşinoasă: „Este murdar, o pată pe obrazul Devei”. Toţi muncitorii au fost concediaţi şi nu mai are cine să cureţe toaletele

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Cetatea Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.
Cetatea Devei. FOTO: Daniel Guţă. ADEVĂRUL.

Oamenii care se ocupau de întreţinerea Cetăţii Devei au fost daţi afară, în schimb angajaţii de la birouri şi-au păstrat funcţiile în ciuda controverselor cu privire la activitatea lor. Acum nu mai are cine să facă curăţenie şi să întreţină grupurile sanitare, iar turiştii sunt din ce în ce mai dezamăgiţi.

Peste 200.000 de oameni vizitează anual Cetatea Devei, însă mulţi dintre turişti se plâng de modul în care sunt întâmpinaţi la poalele aşezării medievale. Turiştii au reclamat mizeria din grupurile sanitare, lipsa hârtiei igienice, toaletele defecte.

„Este murdar, murdar. Foarte mirositor. Un singur WC funcţionează, iar celălalt are uşa defectă, apă şi băltoace pe jos, pentru că sifonul de pardoseală era înfundat. Este o palmă urâtă dată pe obrazul municipiului Deva”, a recunoscut consilierul local Ioan David, în urma unui control. S-a ajuns în această situaţie după ce Serviciul de administrare a Cetăţii a rămas fără personal de întreţinere, spune directorul serviciului, Cristian Răcăşan. Până în luna martie, la serviciul înfiinţat în cadrul Primăriei Deva erau 33 de angajaţi, dintre care peste 20 lucrau la birouri, unii fără să facă mai nimic, dar primind numeroase sporuri şi beneficii, potrivit unui raport al Corpului de Control al Primarului. Erau şi nouă muncitori şi angajaţi la întreţinere. În urma reorganizării decisă de conducerea primăriei, muncitorii şi persoanele care se ocupau de curăţenie au fost daţi afară, iar salariaţii de la birouri şi-au păstrat locurile de muncă. „În momentul de faţă curăţenia la toaletă se face cu doi asistaţi social, care lucrează până la ora 12. Iar după masă pot fi situaţii din cele reclamate”, a declarat Cristian Răcăşan, directorul Serviciului Cetate.

Primăria intenţionează să externalizeze serviciile de curăţenie, aşa cum a făcut cu serviciul de pază al monumentului istoric, care în trecut era asigurat de poliţiştii locali.

Cetatea de-a lungul secolelor
Cetatea Devei a fost în trecut una dintre aşezările militare strategice ale Transilvaniei. Fortăreaţa ridicată pe un deal al munţilor Poiana Ruscăi datează din secolul al XIII-lea, iar în istoria ei a fost considerată unul din locurile de necucerit. Potrivit istoricilor, cetatea regală a Devei care cuprindea un domeniu întins a intrat în 1444 în posesia lui Ioan de Hunedoara, voievodul Transilvaniei. Alături de ea au fost preluate şi 56 de sate, precum şi minele de aur din Munţii Apuseni, care aparţineau domeniului cetăţii. Conform documentelor din secolele trecute, Cetatea Devei era compusă din trei incinte succesive, legate în spirală. Prima şi cea de-a doua incintă aveau forme ovoidale, iar cea de-a treia era reprezentată de un traseu semicircular.
Pe latura sudică exista un palat datând, potrivit istoricilor, din secolul XIII, iar pe latura nordică o altă clădire supraetajată. În 1579, în cetatea Devei a fost întemniţat episcopul Francisc Dávid (1520 – 1579), predicatorul protestant şi episcopul întemeietor al Bisericii Unitariene din Transilvania. David Francisc a murit la Deva în acelaşi an, în închisoarea în care fusese întemniţat pentru erezie. În vremea răscoalei din 1784, condusă de Horea, Cloşca şi Crişan, cetatea a fost loc de refugiu pentru nobilime. Cetatea Devei a fost distrusă de în urma unei explozii petrecute în 13 august 1849, în depozitul de muniţii. În explozie au pierit soldaţii din garnizoana cetăţii.


Vă recomandăm să citiţi şi:

VIDEO Cozi imense la intrarea în Castelul Corvinilor. Cum s-a animat monumentul după invazia turiştilor

VIDEO Misterioasa cetate medievală din Ţara Haţegului. Fortul militar vechi de opt secole ignorat de autorităţi

VIDEO Lacul Cinciş, locul de poveste la care turiştii ajung pe un drum de groază. De ce nu a fost modernizată şoseaua

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite