Ce volum de lemne din pădurile tăiate ilegal a fost confiscat de jandarmi în 2016. Zeci de dosare penale pentru furturi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Peste 50 de dosare penale privind tăierea ilegală a arborilor au fost înregistrate în judeţul Hunedoara, în anul 2016, în urma controalelor efectuate de jandarmi, se arată într-un raport al Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.

Jandarmii hunedoreni au constatat 50 de infracţiuni cu privire la tăierea de arbori fără drept din fondul forestier naţional şi din afara acestuia, precum şi de furturi de arbori, în 2016, arată un raport publicat de Inspectoratul de Jandarmi al Judeţului Hunedoara. De asemenea, jandarmii au constatat 116 contravenţii, în special pentru transportul ilegal de lemne, pentru care au aplicat amenzi în valoare totală de 68.200 lei.

Cele mai multe dintre nereguli au fost constatate după data de 20 octombrie 2016, când Legea nr. 171/2010 privind stabilirea şi sancţionarea contravenţiilor silvice a suferit modificări, în sensul extinderii competenţei materiale acordate jandarmilor pentru a constata acest gen de fapte.

„În urma constatării faptelor ilegale, atât de natură penală, cât şi contravenţională, jandarmii au ridicat în vederea confiscării 176 metri cubi de material lemnos”, a precizat Nicolae Răducu, purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.

O structură a Jandarmeriei montane  înfiinţată în judeţul Hunedoara, la Vaţa de Sus are competenţe pentru a acţiona şi în alte judeţe din vestul ţării.  „10 fapte de natură penală şi 27 contravenţii au fost constate de jandarmii montani din cadrul Postului Vaţa de Jos pe raza judeţelor Bihor, Arad, Alba, Cluj, Caraş-Severin şi Timiş”, a completat purtătorul de cuvânt al Inspectoratului de Jandarmi al Judeţului Hunedoara.  

Postul  de Jandarmi Montan Vaţa de Jos a fost înfiinţat şi funcţionează la nivelul I.J.J. Hunedoara în cadrul Proiectului LIFE Connect Carpathians, finanţat de către Comisia Europeană, în vederea protejării biodiversităţii în coridorul ecologic ce leagă munţii Apuseni de Carpaţii Meridionali.


Vă recomandăm şi:

Dosarul marii retrocedări din Retezat. Ce soartă vor avea cele 15.000 de hectare primite de urmaşele baronului Kendeffy

Magistraţii au amânat pronunţarea unei soluţii în dosarul uneia dintre cele mai mari retrocedări de terenuri din România, care vizează modul în care au fost împroprietărite urmaşele familiei nobiliare Kendeffy, cu aproximativ 15.000 de hectare de păşuni şi păduri în Retezat.

Lista pădurilor virgine şi cvasivirgine din judeţ: 600 de hectare de pădure vor fi protejate în faţa drujbelor

Ministerul Mediului, Apelor şi Pădurilor a publicat Catalogul naţional al pădurilor virgine şi cvasivirgine din România, iar Hunedoara se află printre judeţele care deţin astfel de păduri.

Blestemul „muntelui sfânt” al dacilor: peste 300.000 de puieţi au fost plantaţi pentru refacerea pădurii dispărute

Ocolul Silvic a oferit explicaţii pentru exploatările forestiere vaste de pe Vârful Godeanu, locul despre care unii istorici susţin că a fost „muntele sfânt al dacilor” din vecinătatea Sarmizegetusei Regia. Şeful Ocolului Silvic susţine că în ultimii ani au fost plantaţi peste 300.000 de puieţi pentru ca muntele să fie reîmpădurit.

Hunedoara



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite