Biserica unui sat părăsit va fi mutată într-un cartier din Hunedoara

Biserica unui sat părăsit va fi mutată într-un cartier din Hunedoara

Biserica din satul Baştea. Mircea Ţetcu Rareş.

O biserică veche din lemn, din satul Baştea, va fi mutată într-un cartier al municipiului Hunedoara, potrivit unui proiect al Episcopiei Hunedoarei şi Devei. Biserica din secolul XVIII se află într-o stare deplorabilă, dar va fi renovată înainte de a fi adusă în Hunedoara.

Ştiri pe aceeaşi temă

Locuitorii municipiului Hunedoara au fost invitaţi de primărie la o dezbatere publică asupra proiectului privind strămutarea unei biserici vechi, din satul părăsit Baştea (comuna Lăpugiu de Jos), într-un cartier din Hunedoara.

Potrivit reprezentanţilor administraţiei locale, se propunere realizarea unei biserici din lemn prin strămutarea bisericii din satul Baştea pe terenul aferent zonei adiacente străzii Crângului din cartierul Micro IV. Amplasamentul care a generat documentaţia are o suprafaţă de 840 de metri pătraţi, parcela fiind atribuită în folosinţă gratuită către Episcopia Devei şi Hunedoarei.

„Fundaţiile şi subsolul clădirii se vor realiza din beton iar biserica propriu-zisă este din lemn şi va fi strămutată din satul Baştea, judeţul Hunedoara. Parcela nu se va împrejmui, în colţul nord-estic al terenului se va amenaja un loc de joacă pentru copii în suprafaţă de 55,16 mp, în zona sud – estică se va amenaja un părculeţ cu alei şi cinci locuri de parcare dintre care unul pentru persoane cu dizabilităţi”, a informat Primăria Hunedoara.

Biserica din Baştea a fost construită la sfârşitul secolului XVIII. Avea hramul „Cuvioasa Paraschiva”. Satul Baştea nu mai are nici un locuitor, iar biserica, în stare avansată de degradare este în pragul dispariţiei.


Vă recomandăm şi:

FOTO Nudurile dintr-o biserică din Hunedoara sunt ascunse credincioşilor. Cum arată picturile fabuloase ale iadului

O biserică din judeţul Hunedoara a devenit celebră datorită picturilor mai puţin obişnuite înfăţişate pe pereţii ei. Scenele, în care apar femei şi bărbaţi nud, schingiuţi de diavolii la fel de goi, sunt acoperite, astfel încăt credincioşii să nu mai poată vedea opera meşterului anonim, din secolele trecute.

FOTO Picturile ciudate ale bisericii din Gurasada: cum arată iadul ilustrat de artistul care „îşi varsă tot veninul asupra femeilor şi a duşmanilor păgâni”

Mai multe picturi misterioase împodobesc tinda bisericii din Gurasada, veche de şapte secole. Cei care ajung în biserica de piatră de pe Valea Mureşului pot vedea, ilustrate pe pereţii ei, mai multe scene înfiorătoare ale Judecăţii de apoi, în care oamenii sunt înfăţişaţi goi, înconjuraţi de diavoli, plătind pentru păcatele din timpul vieţii.

Misterele bisericii din Strei, veche din secolul XIII: icoanele batjocorite şi zeii somnului şi ai morţii de la temelia celei mai colorate biserici din Valea Streiului

Biserica din Strei este unul dintre cele mai vechi lăcaşe religioase din România. A fost ridicată în urmă cu aproape şapte secole din pietrele unei aşezări romane, iar din turnul ei se poate vedea panorama Văii Streiului. În biserica împodobită cu picturi şi icoane colorate nu mai au loc slujbe, dar monumetul istoric a rămas un loc legendar.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările