Zona Liberă Giurgiu vrea un teren de la MAI

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Intrarea în Zona Liberă Giurgiu
Intrarea în Zona Liberă Giurgiu

În timp ce zonele libere din ţară se închid, Zona Liberă Giurgiu vrea să se extindă cu 4,58 hectare. Zona Liberă Giurgiu intenţionează să îşi mărească suprafaţa cu 4,58 hectare prin preluarea unui teren situat aflat în vecinătatea acesteia care aparţine Ministerului Administraţiei şi Internelor.

Terenul pe care Zona Liberă Giurgiu intenţionează să îşi dezvolte activitatea este situat în peninsula Cioroiu din apropierea Dunării fiind folosit în urmă cu câţiva ani de către Inspectoratul Poliţiei de Frontieră. „Este un teren care nu a mai fost folosit de mult timp, plin de buruieni şi ar fi păcat să nu fie utilizat. Dacă nu intervenim noi rămâne de izbelişte, nu are cine să îl mai folosească” susţine Viorica Naghi,directorul executiv al Direcţiei Administraţie Locală (DAL) din cadrul Primăriei.

Prefectul trebuie să hotărască

Autorităţile giurgiuvene vor să preia terenul de la Ministerul Administraţiei şi Internelor după care să îl ofere SC Administraţia Zonei Libere SA Giurgiu a cărei unic acţionar este. În acest sens a fost adoptată de către Consiliul Local iniţierea unui proiect de Hotărâre a Guvernului pentru transmiterea terenului care va ajunge pe masa prefectului, singurul în măsură să propună acest lucru Guvernului.
„În momentul în care actul va ajunge la noi, îl vom analiza. Dacă este bine fundamentat şi conţine toate datele nu va fi nicio problemă să îl promovăm Guvernului spre adoptare” a declarat pentru Adevărul Ioan Cristoi, prefectul judeţului Giurgiu.

Teren ideal pentru acostarea navelor

Conform reprezentanţilor administraţiei locale, datorită poziţiei, de-a lungul terenului se intenţionează înfiinţarea de utilităţi porturare precum dane de acostare, cheuri verticale, platforme sau căi de rulare pentru macarale. „Acest teren va servi în principal pentru activităţi porturare pentru ca navele care intră în zona liberă să nu mai fie nevoite să ocolească. De asemenea, zona liberă va putea subconcesiona suprafeţe mai mici din teren pentru ca firmele interesate să îşi deschidă depozite” a mai spus Viorica Naghi.

Zona Liberă Giurgiu a fost înfiinţată în 1996 cu pentru a favoriza dezvoltarea economică prin atragerea de investiţii în zona Dunării. Până în 2004 aceasta a funcţionat ca regie autonomă sub autoritatea Ministerului Transporturilor după care a trecut în subordinea Consiliului Judeţean Giurgiu pentru ca din 2008 acţiunile să fie cesionate de Consiliul Local Giurgiu.

160 de hectare este suprafaţa actuală a Zonei Libere Giurgiu



Giurgiu



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite