VIDEO Coşmarul modernizării singurului spărgător de gheaţă de pe Dunăre. Există risc major de catastrofă

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Guvernul a dat în vară 8,2 milioane de euro pentru reabilitarea navei Perseus, însă la licitaţia pentru lucrare nu s-a prezentat niciun ofertant.

Perseus, singurul spărgător de gheaţă de pe Dunărea maritimă, nu va putea să fie folosit la iarnă, dat fiind că procedura de reabilitare a acestuia a eşuat. Nava este foarte veche, iar costul reparaţiilor uzuale pentru a o ţine funcţionabilă este foarte mare şi nu garantează că Perseus va putea acţiona la parametrii necesari.

În urma repetatele semnale de alarmă trase de Administraţia Fluvială a Dunării de Jos (AFDJ) Galaţi, care în iarna trecută a avut dificultăţi majore în a menţine Dunărea navigabilă (fluviul a fost închis de gheţuri mai bine de 40 de zile), Guvernul României  a decis să aloce 8,2 milioane de euro pentru o rebilitare completă a spărgătorului de gheaţă  lansat la apă în 1990.

Din păcate, însă, nava nu va fi modernizată prea curând, dat fiind că la licitaţia finalizată la sfârşitul lunii septembrie,  pentru adjudecarea lucrărilor, nu s-a prezentat nici un ofertant. Practic în acest moment situaţia este de-a dreptul alarmantă, căci ar putea duce, în caz de ger ca-n iarna trecută, la închiderea circulaţiei navale pe Dunăre, cu pierderi imense pentru companiile de navigaţie, dar şi pentru întrega economie naţională.

„Nu am avut nici o ofertă, deşi au fost mai multe firme interesate de caietul de sarcini. Cred că motivul pentru care nu am avut nici o ofertă ar putea fi faptul că este o sumă prea mică oferită faţă de lucrările prevăzute. Acum vom analiza şi vom scoate din caietul de sarcini lucrările pe care le-am putea realiza noi, în regim propriu şi vom lăsa doar lucrările de modernizare şi apoi vom urca iar pe SEAP pentru o nouă licitaţie, în speranţa că vom avea măcar un ofertant”, a declarat Dorian Dumitru directorul AFDJ Galaţi.

Acesta a mai precizat că o reparaţie în regie proprie ar fi scumpă şi nefolositoare. „Iarna trecută, când Perseus a acţionat cam o lună şi jumătate la spargerea gheţii am avut foarte multe probleme tehnice, au costat 150.000 de euro lucrările de reparaţii. Problema este că motoarele sunt vechi, piesele de schimb sunt rare şi livrarea lor durează mult. Fără nava Perseus, AFDJ nu va putea face faţă iernii”, a mai spus Dorian Dumitru.

Nava Perseus în acţiune

Procedurile actuale stabilesc drept dată probabilă a viitoarei licitaţii finalul lunii noiembrie sau chiar începutul lunii decembrie, caz în care AFDJ trebuie să decidă dacă va amâna lucrările până la primăvară şi va folosi Perseus pentru spargerea gheţii de pe Dunăre (procedură pentru care Administraţia Fluvială ar trebui să aloce fonduri pentru lucrări de întreţinere şi reparaţii, costuri deloc neglijabile), sau va lăsa fluviul de izbelişte, la mâna naturii.

Despre Perseus şi regimul ei indispensabil

Dată în folosinţă în 1990, nava Perseus poate interveni atât la stingerea incendiilor, cât şi pentru ranfluarea navelor eşuate pe Dunăre, însă funcţia lui de bază este aceea de spargere a gheţii de pe fluviu, un real pericol atât pentru traficul naval, cât şi pentru locuitorii comunităţilor riverane.

Gheaţa poate distruge infrastructura portuară, poate bloca aprovizionarea cu materii prime şi alimente, poate distruge captările de apă şi, nu în ultimul rând, poate forma zăpoare uriaşe care să ducă la inundaţii catastrofale.

Nava de salvare Perseus FOTO Costel Crângan

În România mai există o navă similară lui Perseus, nava Hercules, aflată la Constanţa, în administrarea Grupului Român pentru Salvarea de Vieţi Omeneşti pe Mare, însă acesta nu poate alocată Dunării dat fiind că este indispensabilă zoneid e costă maritimă.

Mia mult decât atât, de anul trecut, Hercules se află în lucrări de modernizare, ceea ce face ca Perseus să fie în prezent singura navă funcţionabilă cu care se poate acţiona iarna împotriva gheţii de pe Dunăre.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite