Unul dintre cei doi militari din Galaţi răniţi în Afganistan a fost transportat în Germania

Unul dintre cei doi
militari din Galaţi răniţi în Afganistan a fost transportat în Germania

Foto. arhivă Adevărul

Fruntaşul Ionuţ Burlacu, rănit recent în Afganistan, a fost transportat miercuri, 8 mai, la Centrul Medical Regional din Landstuhl, Germania, pentru investigaţii medicale suplimentare şi tratament de specialitate, starea lui de sănătate fiind stabilă.

Ştiri pe aceeaşi temă

Caporalul clasa a III-a Laurenţiu Bogatu şi fruntaşul Ionuţ Burlacu, din Batalionul 300 Protecţia Forţei „Sfântul Andrei”, au fost răniţi luni, 6 mai, în jurul orei 2,35, ora României, în timp ce executau o misiune de patrulare interioară în Baza Aeriană Kandahar.

Pe timpul executării misiunii, maşina de luptă de tip MRAP în care se aflau militarii s-a răsturnat. Cauzele evenimentului sunt în curs de cercetare de către o comisie constituită la nivelul unităţii. 

Celor doi militari, caporalul clasa a III-a Laurenţiu Bogatu şi fruntaşul Ionuţ Burlacu, li s-a acordat primul ajutor şi au fost evacuaţi iniţial la Spitalul Militar ROL III din Baza Aeriană Kandahar. Caporalul Bogatu a fost deja externat şi s-a întors în campul românesc, unde rămâne sub supravegherea echipei medicale a detaşamentului. 

Este al doilea incident în care sunt implicaţi militarii Batalionului 300 Protecţia Forţei "Sfântul Andrei" de când aceştia şi-au început misiunea în Afganstan. Alţi patru militari români au fost răniţi sâmbătă, 13 aprilie, în jurul orei 10,00 (ora României), când o coloană de vehicule blindate MRAP (Mine Resistant Ambush Protected – vehicule rezistente la exploziile minelor şi protejate împotriva ambuscadelor) operate de militarii Batalionului 300 Protecţia Forţei “Sfântul Andrei” din Galaţi, aflaţi în misiune în zona de responsabilitate din Provincia Kandahar, Afganistan, a fost atacată cu un dispozitiv exploziv improvizat, urmat de un atac cu armament uşor de infanterie executat de insurgenţi. 

Infanteriştii români au acţionat conform procedurilor şi au respins atacul insurgent, având sprijin terestru şi aerian din partea forţelor americane. Cei patru militari răniţi în urma incidentului au fost evacuaţi pe cale terestră către spitalul militar al Bazei Aeriene Kandahar, toţi fiind conştienţi şi în stare stabilă, a precizat Ministerul Apărării.

În urma evaluării medicale, militari au fost internaţi, doi dintre ei cu fracturi în zona membrelor inferioare, unul cu traumatism cranian închis şi cel de al patrulea cu fractură toracală.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: