Un primar din judeţul Galaţi nu recepţiona lucrările efectuate din bani publici fără să primească mită câteva mii de euro. Judecătorii l-au trimis după gratii pentru următorii patru ani

Un primar din judeţul Galaţi nu recepţiona lucrările efectuate din bani publici fără să primească mită câteva mii de euro. Judecătorii l-au trimis după gratii pentru următorii patru ani

Vasile Băiculescu a fost obligat să restituie şi 73.000 de lei către unul dintre denunţătorii săi Foto: Adevărul

Procurorii DNA au stabilit că, în cursul anilor 2009-2010, primarul din localitatea gălăţeană Brăhăşeşti, Vasile Băiculescu, le-a cerut lui Marcel Peneoaşu, administrator al SC Tralma SRL Corod, judeţul Galaţi, şi unei alte persoane, reprezentant legal al unei alte societăţi comerciale, diverse sume de bani, ce depăşesc 10.000 euro.

Curtea de Apel Galaţi a finalizat ieri procesul de corupţie al primarului din Brăhăşeşti, Vasile Băiculescu, trimiţându-l, din nou, în spatele gratiilor pe edil.

Primarul din Brăhăşeşti a fost acuzat de procurorii DNA Galaţi că cerea bani ca să recepţioneze lucrările executate de două firme în localitate, să accepte la plată facturile emise şi să aprobe plata sumelor necesare onorării acestor facturi.

Judecătorii au decis să îi reducă pedeapsa lui Vasile Băiculescu de la cinci ani la patru ani şi trei luni de închisoare, dar care vor fi executaţi efectiv. Asta după ce primarul fusese condamnat pentru a doua oară într-un proces de corupţie de către Tribunalul Galaţi pentru luare de mită şi instigare la luare de mită la patru ani şi patru luni de închisoare. 

Marcel Peneoaşu, un alt inculpat din dosar, a fost condamnat  la trei ani de închisoare cu suspendare sub supraveghere pentru luare şi dare de mită, o pedeapsă similară primind şi Iuliana Pleşcan, după ce iniţial fusese achitată pentru luare de mită. 

Aproape 30.000 de lei confiscaţi în folosul statului

Lui  Marius Răianu Iamandi, om de afaceri, i-a fost majorată pedeapsa de la şase luni la un an de închisoare cu suspendarea executării pentru dare de mită. 

Nici societăţile implicate în acest scandal nu au scăpat. SC Tralma SRL Corod şi SC Mobilzone SRL Bârlad au de plătit către stat amenzi penale în sumă de 10.000 de lei, respectiv 6.000 de lei, iar suma de 29.500 de lei ridicată de la primarul din Brăhăşeşti urmează să fie confiscată în folosul statului.

Vasile Băiculescu a fost obligat să restituie şi aproape 73.000 de lei către unul dintre martorii denunţători, iar judecătorii au menţinut sechestrul şi măsurile asigurătorii luate asupra unor bunuri mobile şi imobile, dar şi pe banii aparţinând primarului din Brăhăşeşti, ai lui Marcel Peneoaşu şi Marius Răianu Iamandi.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările