Tânăra graficiană care va da viaţă personajelor din jocurile video. „Desenează mâna în locul meu”

Tânăra graficiană care 
va da viaţă personajelor din jocurile video. „Desenează mâna în locul meu”

Iulia Maria Rotaru FOTO arhiva personală

Iulia Maria Rotaru, elevă în ultimul an de liceu, este pasionată de informatică şi de desen, pe care vrea să le îmbine şi să creeze personaje pentru jocurile video. În plus, tânăra vrea să doneze o parte din banii obţinuţi din artă şi programare pentru a contribui la salvarea mediului.

Ştiri pe aceeaşi temă

GALERIE FOTO

Iulia Maria Rotaru (17 ani), elevă în clasa a XII-a la Liceul Teoretic „Callatis“ din Mangalia, studiază matematica şi informatica, însă pasiunile sale sunt din sfera artistică: desenează, cântă la tobe şi este dansatoare de muzică populară. Dintre toate, desenul i-a adus cele mai multe satisfacţii prin numeroasele premii obţinute la diverse concursuri. „Pentru mine, desenul înseamnă relaxare. După ce încep să desenez, îmi este foarte greu să mă opresc. Îmi place faptul că prin desen mă pot exprima şi, în acelaşi timp, pot crea ceva de la zero“, spune tânăra.

Desenele şi picturile sale sunt abstracte şi exprimă starea şi sentimentele care o încearcă în momentul în care se aşază în faţa şevaletului. „Când mă apuc să desenez, mai mult desenează mâna în locul meu. Mă deconectez total de realitate.“ În acelaşi timp, îi place să revină cu picioarele pe pământ şi să participe la olimpiade şi concursuri de informatică. „Ce îmi place la informatică este că totul este foarte exact. Se potriveşte şi cu o parte din mine, care este analitică şi ordonată.“

Concept artist pentru industria de jocuri video

Iulia Maria Rotaru şi-a creionat foarte clar planul de viitor: va urma o facultate de informatică şi va deveni programator IT, dar nu unul oarecare. Doreşte să creeze programe şi aplicaţii, dar în special să contribuie la dezvoltarea celor existente prin descoperirea punctelor vulnerabile şi a zonelor care pot fi exploatate mai bine. Pentru a-şi vedea visul realizat, s-a înscris la cercul naţional de informatică ”Programare cu răbdare” din Mangalia. Nu va renunţa însă nici la pasiunea pentru desen, pe care vrea să o îmbine cu informatica şi să ajungă concept artist. Mai exact, îşi doreşte să creeze personaje pentru jocurile video.

FOTO arhiva personală

Un concept artist de succes trebuie să exceleze atât în programare, dar are nevoie şi de talent pentru a pune la punct grafica personajelor, iar acolo unde sunt lucruri de corectat, să le identifice rapid şi să le rezolve. „Pot să combin designul cu programarea în industria jocurilor video. Dacă ar fi să aleg între design şi scrierea codului unui joc, aş alege designul, pentru că mă simt mai în largul meu făcând asta“, spune Iulia.

Donaţii pentru salvarea mediului

Tânăra intenţionează ca în viitorul apropiat să-şi expună lucrările în cadrul unor expoziţii şi mărturiseşte că pentru ea această pasiune este ca o terapie. „Dacă ai o pasiune, trebuie să înţelegi că este o parte din tine. Desenul pentru mine este esenţial. Eu de multe ori trebuie să desenez pentru a mă cunoaşte mai bine şi pentru a mă putea exterioriza. Când ai o pasiune, nu este normal să tai această parte din tine sau să o acoperi. Nu trebuie să rămână doar un hobby. Poţi să porneşti de la trăirile tale şi să le exprimi sub formă de picturi, muzică, poezie sau proză, în funcţie de ce te pasionează.“

FOTO arhiva personală

De asemenea, Iulia a decis să doneze bani din vânzarea desenelor sale şi a jocurilor pe care le va crea pentru a îmbunătăţi condiţiile de mediu din România, în special, şi din lume, în general, considerând că aceasta este una dintre problemele majore cu care se confruntă omenirea în
prezent.

Pasionată de dansurile populare

Când n-are niciun cod de scris şi nicio idee de desenat, Iulia Maria Rotaru se relaxează dansând muzică populară. Aproape opt ani a fost dansatoare în Ansamblul „Muguraş de folclor“ din Mangalia, dar formaţia s-a destrămat, iar din cauza pandemiei i-a fost greu să continue această pasiune.

„Dansurile populare sunt ceva special. Îmi place foarte mult faptul că toată lumea trebuie să se sincronizeze perfect. Se creează o conexiune între cei care dansează. Nu poţi s-o simţi decât dansând. E şi acel sentiment pe care îl ai când urci pe scenă şi lumea te priveşte şi te aplaudă. Te încarci cu energia oamenilor. Dansurile populare sunt şi foarte frumoase şi îmi place să duc mai departe tradiţiile româneşti“, mărturiseşte Iulia.

FOTO arhiva personală

Lista talentelor artistice este foarte lungă. Cântă la tobă şi cajun, un instrument muzical asemănător unei tobe, care este lovit cu palmele. Pe lista pasiunilor sale se numără şi schiatul şi scufundările subacvatice.

A realizat un mărţişor din microbiţi

Iulia Maria Rotaru a creat recent un dispozitiv ieşit din tipare. În cadrul unui hackathon, alături de câţiva colegi de la cercul naţional de informatică ”Programare cu răbdare”, tânăra a conceput un mărţişor din microbiţi – minicalculatoare pe care pot fi rulate linii de cod şi care pot fi personalizate şi controlate pentru a crea  jocuri şi aplicaţii. Adolescenta ştie să lucreze şi cu ceea ce în limbaj de specialitate se numesc „Arbori“ – o organizare liniară de tip listă ce este potrivită pentru aplicaţiile în care datele formează o mulţime omogenă şi se află pe acelaşi nivel.

Vă mai recomandăm să citiţi şi

Adolescenta premiantă la grafică care desenează în celebrul stil „manga“: „Important este să-ţi placă ce faci“

Imagini din aceeasi galerie
Distribuie imaginea

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările