Susţinătorii orelor de religie pot răsufla uşuraţi, acestea rămân în programa şcolară

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Religia nu vor mai fi înlocuită cu ore de istorie a religiilor sau a artelor aşa cum se propunea într-un proiect. Profesorii şi părinţii condamnă atitudinea unor reprezentanţi ai ministerului care încearcă de ani buni să elimine această materie.

Deputaţii din Comisia de educaţie au decis eliminarea din proiectul Legii educaţiei a prevederii care dădea posibilitatea elevilor ca, la cerere, să poată urma alte cursuri în locul celui de religie.

Concret este vorba despre al treilea punct al capitolului 17 din Legea educaţiei, care stipula că, "la cerere, în locul orei de religie, elevii pot urma cursuri de istoria religiilor, istoria culturii şi artelor sau alte cursuri utile în formarea comportamentului etic, social sau comunitar".

Nimeni nu ştie însă cum a ajuns această reglementare în lege, deoarece, toată perioada cât proiectul a fost postat pe site-ul Ministerului Educaţiei, acest punct nu a existat.

"În opinia mea, acest punct a fost introdus de cineva care nu are nicio treabă cu şcoala. De fapt, de mult se încearcă eleiminarea acestei materii din programa şcolară, chipurile pentru aerisirea planului cadru, dar eu sunt convinsă că nu vor reuşi acest lucru", afirmă directorul Şcolii Constantin Brâncoveanu din Galaţi, Monalissa Nica.

După toate probabalilităţile, reglementarea a ajuns direct de la Ministerul Educaţiei întrucât ministrul Daniel Funeriu se declară un aprig susţinător al acestei idei.

"S-au ridicat argumente de natură organizatorică, e limpede că această măsură poate să ridice, prin ambiguitatea formulării, nişte probleme reale, şi prin dificultăţile legate de organizare", spune ministrul Daniel Funeriu.

Susţinere pe toate fronturile

Evident că profesorii de religie sunt în total dezacord cu ministrul educaţiei.

"Se spune că noi, profesorii de religie îndoctrinăm copiii, lucru total neadevărat. Copiii participă cu drag la aceste ore pentru că îi ajută la formarea unor valori, caractere morale impecabile. Într-o lume a violurilor, a violenţei, Religia este o oră de pace", spune profesorul de religie Bianca Şaigău, de la Şcoala 7.

Aceasta mai spune că înlocuirea orelor de religie cu ore de istorie a religiilor sau istoria artelor nu ar putea fi aplicată decât, cel mult, la clasele de liceu.

Şi părinţii suţin păstrarea unei ore de religie pe săptămână.

"Pot să spun că ora de religie înseamnă întoarcerea la tradiţia şi la identitatea noastră naţională pe care anii de comunism era cât pe ce să o distrugă. Pe vremea lui Ceauşescu, am studiat la liceu tot felul de materii stupide gen Studiul materialelor , Tehnologia utilajelor, aşa că, acum doresc ca fiul meu să înveţe ce înseamnă credinţa strămoşească, vreau să crească bun, drept şi cu frică de Dumnezeu", spune Marta Cristescu, mama unui copil de la Şcoala 24 din Galaţi.

Ministrul Daniel Funeriu speră însă că până urmă se va reveni la varianta iniţială propusă de minister.

Patriarhul Daniel, salvatorul orelor de Religie

Deputaţii au renunţat la acest punct din lege la „sugestia" Patriarhului Daniel, care spunea că această variantă nu este deloc o „alternativă coerentă" aşa cum se preciza în motivaţia ministerului.

Prea-Fericitul Daniel spune că reglementarea nu exista în forma iniţială a proiectului de lege şi că scade importanţa orei de Religie între celelalte discipline şcolare şi poate genera forme de abuz, oferind directorilor unităţilor şcolare posibilitatea de a completa norma didactică acolo unde este cazul, prin retragerea elevilor de la ora de religie.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite