Soarta sistemului de termoficare al Galaţiului. Primarul solicită şefilor de asociaţii să ceară părerea locatarilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Arhivă Adevărul
FOTO Arhivă Adevărul

Potrivit primarului Ionuţ Pucheanu, municipalitatea aşteaptă de la fiecare asociaţie în parte propuneri sustenabile legate de asigurarea apei calde şi a căldurii în oraş. Situaţia este foarte complicată deoarece există asociaţii în care 90% din locatari s-au debranşat, dar şi asociaţii în care 90% dintre apartamente depind în continuare de sistemul centralizat.

Ionuţ Pucheanu, primarul municpiului Galaţi, a anunţat că a încheiat o primă rundă de consultări cu şefii asociaţiilor de proprietari în vederea stabilirii celei mai bune soluţii în ceea ce priveşte soarta sistemului de termoficare al oraşului.

„Ne-am întâlnit cu reprezentanţii asociaţiilor de locatari din oraş pentru a vedea care consideră dânşii că sunt cele mai potrivite soluţii pentru încălzirea apartamentelor în iarna următoare.  Am propus mai multe variante, le-am analizat împreună şi ne pregătim să mergem în faţa consilierilor locali cu cea mai bună dintre ele. Vom aştepta cu interes feedbackul celor pe care cei prezenţi în sală îi reprezintă, respectiv locatarii”, a transmis primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, despre întâlnirea pe care a avut-o luni, 14 mai 2018, cu zeci de administratori şi preşedinţi ai asociaţiilor de proprietari din oraş.

Situaţia sistemului de termoficare din Galaţi este, după cum se ştie, foarte complicată. Producătorul de agent termic, Electrocentrale SA a întrerupt furnizarea de apă caldă menajeră în sistem centralizat de la finele lunii martie şi a transmis că va negocia cu distribuitorul Calorgal şi cu Primăria Galaţi condiţiile de continuare a colaborării.

Se pare însă că există divergenţe profunde între părţi, lucru confirmat de primarul municipiului Galaţi, Ionuţ Pucheanu, care a afirmat la o recentă întâlnire desfăşurată la Prefectura Galaţi că Electrocentrale este dispusă o cantitate minimă de gigacalorii din care oraşul nu poate consuma decât 10%, restul fiind pierdere ce trebuie acoperită de la bugetul local, lucru inacceptabil. 

„Vă reamintesc faptul că pe timp de vară, pierderile Calorgal sunt de peste 90%, adică se cumpără o cantitate foarte mare de agent termic impusă de CET şi se distribuie sub 10% din cantitate, că atâţia consumatori mai sunt. Diferenţa nu se duce în tariful celor care plătesc, ci sunt pierderi prezentate, lunar, de Calorgal, la Consiliul Local spre a se aproba noile pierderi”, a declarat Pucheanu la amintita întâlnire.

„Va veni timpul să ne întrebe cineva – măi, dar până când vei accepta să plăteşti nimic? - că, de fapt, noi plătim degeaba, nu primim nimic pentru pierderile pe care le plătim de la bugetul local. Eu întreb Electrocentrale: dacă eu vă cer să-mi daţi două mere, dumneavoastră vreţi să-mi daţi toată livada? Spuneţi-ne şi nouă că nu puteţi asigura cantitatea de agent termic cerută şi gata”,  a mai spus edilul.

Pucheanu a mai adăugat şi că 80% din populaţia Galaţiului, care este independentă din punct de vedere al agentului termic, este nevoită ce să plătească pierderile pentru a ţine în funcţie un sistem plin de oameni care nu şi-au făcut treaba.

El a precizat că există şi varianta construcţiei unor minicentrale termice de cartier, în zonele în care majoritatea apartamentelor se află încă în sistem centralizat. „La Calorgal mai figurează doar 18.066 de apartamente branşate în sistem centralizat ceea ce înseamnă cam 20% din apartamentele din oraş. Sunt 184 de asociaţii în care gradul de branşare în sistem centralizat este de doar 25%, 64 de asociaţii în care gradul este de peste 50% şi 45 de asociaţii în care gradul este de peste 75%”, a mai precizat primarul Ionuţ Pucheanu.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite