Seceta face ravagii la Galaţi. 12 localităţi au apă potabilă doar câteva ore pe zi. Autorităţile sanitare: „Fântânile sunt poluate cu nitriţi”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Fântânile au secat în câteva sate. Foto

În câteva comune, oamenii primesc apă de la cisternă deoarece reţeaua publică nu mai face faţă, din cauza scăderii rezervei de apă din pânza freatică. Direcţia de Sănătate Publică a concluzionat că apa din fântâni este poluată, în foarte multe sate, cu nitraţi şi nitriţi, deci nu este bună de băut.

Specialiştii de la Sistemul de Gospodărirea Apelor (SGA) Galaţi ne-au informat că în judeţ sunt probleme destul de grave cu furnizarea apei potabile în reţelele publice. „În unele locuri, consumul a depăşit cu mult capacitatea de captare a puţurilor, aşa că a fost nevoie de restricţionarea furnizăriii la doar câteva pe zi”, a declarat Ionel Ardean, directorul SGA Galaţi.

La Cerţeşti şi Cotoroaia oamenii au apă doar două ore pe zi, la Măstăcani şi Chiraftei – cinci ore (asta oficial, dat fiind că am primit semnale că, de fapt, apa se dă doar două ore, o zi da şi una nu!), la Vişina şi Poiana – opt ore, iar Cişmele şi Mihail Kogălniceanu – 10 ore. Restricţii sunt şi la Munteni, Smârdan, Umbrăreşti şi Cavadineşti.

Izvoarele au secat, s-au impus restricţii

Potrivit SGA, rezerva de apă din pânza freatică este mai mică decât ar trebui, pe fondul lipsei acute de precipitaţii. În judeţul Galaţi nu a mai plouat din luna mai (precipitaţiile căzute local au fost complet nesemnificative), aşa că lucrurile se prezintă foarte prost.

„Rezerva acviferă este diminuată de secetă şi se află sub media multianuală. Chiar şi în cazurile puţurilor de mare adâncime sunt ceva probleme. S-au dispus o serie de măsuripentru a proteja sursele de apă pentru populaţie, astfel: reducerea captărilor pentru irigaţii, diminuarea debitelor la exploataţiile piscicole, reducerea consumului industrial”, a mai precizat Ardean.

Acesta a mai spus că restricţiile impuse sunt legale, în ciuda faptului că o serie de operatori economici au protestat în ceea ce priveşte măsurile, argumentând că le sunt afectate interesele.
Deocamdată, alimentarea cu apă a oraşelor Galaţi şi Tecuci este în grafic.

Direcţia de Sănătate Publică: „Apa din fântâni este poluată”

În mai multe localităţi din judeţ, necesarul de apă potabilă pentru populaţie şi pentru animalele domestice este acoperit cu cisterne.

Colonelul Marin Paţanghel, din cadrul Inspectoratului pentru Situaţii de Urgenţă (ISU) Galaţi, a prezentat Prefecturii, la sfârşitul săptămânii, o statistică ce indici faptul că există cinci comune care ar avea probleme mari. „Cel mai complicat este la Băbăşeşti, însă s-au dus cisterne cu apă acolo”, a precizat Paţanghel.

Interesant este că la solicitarea ISU legată de criza apei potabile, zece dintre primarii din judeţul Galaţi nici măcar nu s-au deranjat să răspundă, ceea ce spune multe despre gradul de responsabilitate al acestora.
În acelaşi timp, Direcţia de Sănătate Publică (DSP) a judeţului Galaţi a avertizat că nu recomandă populaţiei să bea apă din fântânile clasice, deoarece acestea sunt poluate cu nitraţi şi nitriţi, iar oamenii îşi pun astfel sănătatea în pericol.

„Dice cele 163 de probe de apă recoltate în ultimii doi ani, 87 au fost necorespunzătoare chimic, iar 90 au fost necorespunzătoare biologic. Unele surse de apă au picat ambele teste, deci”, a arătat instituţia amintită printr-un raport prezentat zilele trecute la Comadamentul Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă.

DSP Galaţi a mai informat că „nu există nicio soluţie să se elimine nitraţii şi nitriţii din apă. Singura variantă este schimbarea sursei de apă”. Instituţia a mai precizat şi că nu are niciun control asupra fântânilor din curţile oamenilor, de unde, potrivit legii, nu poate preleva probe pentru analiză decât la solicitarea proprietarilor şi numai contra cost.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite