Român stabilit în America, acuzat de nerespectarea unor hotărâri judecătoreşti. Refuză ca fiica lui să fie crescută în România
0O instanţă din România şi una din Statele Unite au stabilit ca o fetiţă de 2 ani şi 7 luni să locuiască cu mama ei în România. Tatăl copilului susţine că o declaraţie pe care a dat-o la notar a fost folosită împotriva lui în justiţie. Între timp, procurorii l-au trimis în judecată pentru nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului.
Românul Alin Dumitraşcu, care locuieşte actualmente în SUA, a fost pus sub acuzare de autorităţile române pentru nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului. Zilele trecute, acesta a fost trimis în judecată de Parchetul de pe lângă Judecătoria Galaţi, urmând ca instanţa să stabilească primul termen de judecată.
Anchetatorii susţin că bărbatul a refuzat să o încredinţeze fostei sale soţii, Violeta Dumitraşcu, pe fiica lor, o fetiţă de doi ani şi şapte luni, deşi Judecătoria Galaţi a decis definitiv în februarie 2022 ca fata să locuiască cu mama.
Povestea între cei doi români a început în 2015, când aceştia s-au căsătorit, iar pe 4.09.2019 a venit pe lume fetiţa. Anterior naşterii copilului, cuplul a locuit în Statele Unite, Alin Dumitraşcu având cetăţenie americană, iar fosta lui soţie, care locuieşte în Galaţi, obţinuse o carte verde de rezidenţă.
Ulterior, cei doi au revenit în ţară pentru că Violeta Dumitraşcu dorea să nască aici copilul. Cei doi s-au înţeles ca bărbatul să se întoarcă în SUA cu copilul, deoarece partenerei sale îi expirase cartea verde de rezidenţă.
Înainte de plecare, Dumitraşcu Violeta şi-a dat acordul, printr-o declaraţie notarială, ca fetiţa să stea cu tatăl ei în SUA în perioada 06.07.2020-31.12.2020.
Soţii Dumitraşcu au ţinut legătura zilnic prin apeluri video, astfel încât Violeta să îşi poată vedea copilul. La scurt timp, între cei doi au apărut neînţelegeri vizavi de revenirea fetiţei în România, astfel că femeia a apelat la instanţele americane.
O instanţă americană i-a dat dreptate mamei
Printr-o decizie din 15.09.2021, Tribunalul din Colorado a admis cererea româncei, ce avea ca obiect înapoierea în România a copilului, tatăl fiind obligat să asigure întoarcerea minorei în România înainte de 09.10.2021. Instanţa americană a stabilit şi ca Alin Dumitraşcu să o informeze din timp pe mama fetiţei despre detaliile zborului.
Potrivit anchetatorilor, bărbatul i-a comunicat fostei sale partenere că va ateriza pe 26.10.2021 pe aeroportul din Bucureşti. O zi mai târziu, acesta a intrat în ţară cu un avion care a aterizat la Sibiu şi s-a stabilit în oraşul Făgăraş, judeţul Braşov.
De menţionat este că, pe 04.10.2021, deci la scurt timp după ce instanţa americană se pronunţase, Alin Dumitraşcu a deschis un proces la Judecătoria Galaţi, prin care a cerut ca locuinţa fetiţei să fie stabilită la domiciliul lui din Colorado (SUA). Pe 16.11.2021, cererea i-a fost respinsă, dar a admis în schimb solicitarea mamei, ca domiciliul copilului să fie stabilit provizoriu la locuinţa sa.
”La data de 17.11.2021, persoana vătămată i-a propus inculpatului Dumitraşcu Alin ca tranziţia minorei să fie una gradual, astfel încât minora să se poată obişnui cu prezenţa mamei, lucru ce urma să se întâmple în Galaţi. Persoana vătămată Dumitraşcu Violeta arată că a mers de mai multe ori pentru a petrece timp cu fiica sa, însă inculpatul Dumitraşcu Alin a refuzat să aducă minora în municipiul Galaţi la locuinţa mamei”, precizează procurorul de caz în rechizitoriu.
”Un stil de viaţă la care alţi copii din România nici măcar nu îndrăznesc să viseze”
Tatăl fetiţei susţine că declaraţia întocmită la notariat a fost folosită împotriva lui de către fosta lui soţie în justiţia americană.
”Minora s-a născut la Galaţi, iar la împlinirea vârstei de trei luni urma să ne repatriem cu toţii în Colorado, la locuinţa familiei, însă şederea noastră vremelnică în România s-a prelungit ca urmare a anulării tuturor zborurilor internaţionale, măsură preventivă dispusă în contextul pandemiei din anul 2020. Serviciul Consular al Ambasadei SUA în Bucureşti a eliberat pe numele minorei un certificat de naştere şi un paşaport SUA, în care se arată expres că fata are cetăţenie SUA dobândită din naştere, iar domiciliul declarat al acesteia a fost de la bun început la locuinţa familiei din statul Colorado.
Doresc să precizez că, fiind cetăţean al SUA, subsemnatul şi minora eram exceptaţi de la obligaţia prevăzută în Legea nr. 248/2005, aceea de a prezenta la ieşirea din ţară a unei declaraţii autentice din partea celuilalt părinte. Soţia mea a fost cea care a sugerat să întocmim, totuşi, un asemenea document, pentru a nu risca să ne fie întreruptă călătoria, în condiţiile în care biletele de avion se găseau greu în iulie 2020, cursele încă erau anulate fără preaviz, iar prioritatea noastră era să ajungem acasă, în SUA.
Declaraţia notarială a fost un înscris ce avea să fie folosit împotriva intereselor minorei, la începutul anului 2021, când Dumitraşcu Violeta a pretins în faţa instanţei americane că ea îşi dăduse acordul strict pentru o călătorie temporară în SUA, până la 31.12.2020 (...)
Din iulie 2020, Dumitraşcu Violeta a simulat o relaţie normală cu mine până în ianuarie 2021, când o citaţie trimisă de Curtea Districtuală a Statului Colorado mă informa că fusesem dat în judecată pentru răpire internaţională de minori. În data de 15.09.2021, fiind indusă în eroare gravă printr-un act de mărturie mincinoasă, Curtea Districtuală a Statului Colorado a admis în mod netemeinic cererea de returnare a minorei în România.
Prin ordonanţă preşedinţială, Judecătoria Galaţi a stabilit cu titlu provizoriu locuinţa minorei la mamă, hotărâre rămasă definitivă în februarie 2022, o soluţie faţă de care am solicitat suspendarea executării, pe motiv că minora refuză să fie separată de subsemnatul.
Dumitraşcu Violeta insistă în manieră nerezonabilă ca dispozitivul ordonanţei să fie pus în executare silită, luând minora prin concursul forţei publice şi al executorului judecătoresc. Noi luptăm acum pe toate căile legale pentru a readuce fetiţa în căminul său din Colorado, unde se află jucăriile ei şi prietenii pe care încă şi-i mai aminteşte, unde este înscrisă la un club de nataţie pentru preşcolari, unde o aşteaptă o grădiniţă americană, un parc de distracţii american şi un stil de viaţă la care alţi copii din România nici măcar nu îndrăznesc să viseze”, spune Alin Dumitraşcu.
”Două instanţe de judecată, una din Statele Unite şi una din România, s-au pronunţat ca fetiţa să revină la mamă. Avem acum o trimitere în judecată pentru nerespectarea măsurilor privind încredinţarea minorului. Cred că trebuie finalmente să fie pusă în aplicare legea, iar copilul să fie returnat mamei, aşa cum au stabilit judecătorii români şi cei americani”, a declarat pentru „Adevărul“ Biatrice Martiş, avocatul gălăţencei Violeta Dumitraşcu.