Referendumul împotriva construirii unei termocentrale pe cărbuni la Galaţi a fost confiscat în scop electoral

0
Publicat:
Ultima actualizare:
La cortul destinat strângerii de semnături împotriva construirii termocentralei pe cărbuni s-au împărţit pliante electorale Foto: Marius Mototolea
La cortul destinat strângerii de semnături împotriva construirii termocentralei pe cărbuni s-au împărţit pliante electorale Foto: Marius Mototolea

Consultarea gălăţenilor în legătură cu investiţia care le poate pune în pericol sănătatea, consultare iniţiată de Partidul Ecologist Român, a început cu întârziere astfel încât să permită promovarea candidaţilor acestuia la alegerile parlamentare.

Primarul Marius Stan anunţa, în urmă cu mai bine de două luni, că filiala locală a  Partidul Ecologist din România i-a solicitat aprobarea pentru derularea unei acţiuni de strângere de semnături  împotriva construirii la Galaţi a unei termocentrale pe carbuni.

„Am dat cu două mâini avizul solicitat de cei de la PER Galaţi pentru organizarea referendumului. Vor fi corturi amplasate în principalele zone de interes public cu trafic pietonal intens. Rog mass-media să îndemne populaţia să meargă la aceste corturi şi să semneze pentru a pune stop acestui proiect catastrofal pentru Galaţi. Îmi fac datoria şi trag un semnal de alarmă. Astăzi, în 2012, o termocentrală pe cărbune în Zona Liberă - acolo se intenţionează construirea ei - înseamnă un dezastru pentru Galaţi, din punct de vedere al mediului!", declara în data de 20 octombrie edilul municipiului Galaţi.

Mass-media a răspuns prompt apelului primarului şi a făcut publică intenţia organizării acestui referendum, însă ecologiştii gălăţeni, în ciuda faptului că iniţiativa le aparţinea, au întârziat cu organizarea referendumul şi uite aşa i-a prins campania electorală. Sau poate au realizat oportunitatea de a lupta simultan pentru două cauze, una dedicată blocării proiectului de construire a termocentralei şi cealaltă convingerii electoratului că PER Galaţi are candidaţi care merită fotolii de parlamentar, pentru că – nu-i aşa ? – se zbat pentru sănătatea concitadinilor lor.

Referendum anemic şi cam... electoral

Aşa se face că, pe platoul din faţa complexului comercial Potcoava de Aur, pentru câteva ore, a fost instalat un cort (cel din imagine) la care doi adolescenţi au strâns câteva zeci de semnături (prea puţine pentru o acţiune cu pretenţia de referendum fie el chiar şi local) şi au împărţit pliante electorale.

În consecinţă, dacă la atât se rezumă aşa zisul referendum, pe deasupra confiscat în scop electoral, am putea concluziona că a cam fost dus în derizoriu şi asta în condiţiile în care viza o problemă extrem de importantă pentru comunitate.

Ca să evităm o concluzie pripită, am contactat conducerea PER Galaţi. N-am reuşit din prima  încercare,  la unicul număr de telefon (mobil) al organizaţiei, dar, până la urmă,  ne-a sunat Eugen Stamate, preşedintele acesteia, care n-a fost de acord cu concluzia noastră.

„Corturile au fost instalate şi inainte de campania electorală. Nu ştiu dacă chiar în fiecare zi. Ştiu că punctele de amplasare au fost la Potcoava,  în Micro 38 şi pe bulevardul Siderurgiştilor, în zona IREG”, ne-a declarat ecologistul Eugen Stamate, candidat pentru un fotoliu de deputat.

La finalul discuţiei, a promis că se va interesa şi ne va comunica de câte ori au fost montate corturile în Micro 38 şi pe Siderurgiştilor şi mai ales câte semnături au străns membrii PER Galaţi astfel încât să putem şti dacă la Galaţi chiar a fost organizat un referendum în legătură cu termocentrala pe cărbuni.

Nu ne rămâne decât să aşteptăm respectivele informaţii a căror obţinere n-a fost posibilă „pe loc”.

Problemă prea gravă pentru a ţine loc de „momeală electorală”

Primarul Marius Stan susţine că, în legislatura trecută, proiectul conform căruia compania italuană Enel urmează să construiască în vecinătatea municipiului Galaţi o termoelectrocentrală pe carbuni  a obţinut aprobarea Consiliului Local „pe sub masă", fără să fi fost inclus pe vreo ordine de zi. Mai mult chiar, are şi PUZ şi Certificat de urbanism şi aviz de mediu. Poate că nu este surprinzător având în vedere că unul dintre investitori este  colonel rus de contrainformaţii...

Pentru cine n-a aflat încă, termocentrala urmează să ardă cărbune provenit exclusiv din Ucraina (ţară care se pare că n-a acceptat construitea termocentralei pe teritoriul acesteia, deşi costurile de producţie ar fi scăzut substanţial), cărbune care va fi cărat cu barje pe Dunăre  şi despre care gurile rele spun ca ar putea fi „uşor” radiocativ ca urmare a accidentului nuclear de la Cernobâl. În plus,  întreaga cantitate de energie electrică produsă la noi ar urma să fie exportată, iar de energie termică ieftină cu care să fie încălzite locuinţele din municipiul Galaţi (ca umilă compensaţie pentru inconvenientele majore create populaţiei) nici n-a fost vorba. Unicul beneficiu pentru comunitate va fi cel al creării a aproximativ 100 de locuri de muncă despre care specialişti din Europa,  contactaţi de Greenpeace afirmă, conform activiştilor acestei organizaţii ecologiste, că vor fi plătite scump cu aproximativ 40 de vieţi pierdute prematur în fiecare an. În plus, amplasamentul viitoarei investiţii fiind în Zona liberă, consoţiul Global Power Investment fireşte că va beneficia de substanţiale facilităţi de ordin financiar.

Or, a face dintr-o asemenea problemă un prilej de împărţit pliante electorale când de fapt ar fi fost necesară o campanie de informare temeinică şi apoi o consultare a populaţiei municipiului Galaţi cu privire oportunitatea sau inoportunitatea construrii centralei nu este tocmai corect.

Nu demult, membrii organizaţiei ecologiste Greenpeace au protestat împotriva proiectului Enel de a construi o termocentrală pe cărbuni în imediata apropiere a municipiului Galaţi. Pentru a-şi argumenta protestul, membrii organizaţiei au dat publicităţii un raport privind impactul viitoarei investiţii a firmei italiene Enel şi asociaţilor acesteia, asupra sănătăţii populaţiei şi economiei din Galaţi, raport care concluzionează alarmant: „Ar îneca oraşul în poluare timp de 40 de ani!".

Protestul activiştilor Greenpeace a atras atenţia primarului Marius Stan. Acesta însă a descoperit cu surprindere că, din punct de vedere administrativ şi birocratic, predecesorii săi au apucat să „arunce zarurile" cu o discreţie remarcabilă.

„Am fost consilier patru ani de zile, între 2008 şi 2012, şi vă dau cuvântul meu de onoare că, în nicio şedinţă, n-a fost pe ordinea de zi, nici măcar la comisii, acest proiect. Cu toate astea, am constatat uluit că este deja aprobat de Consiliul Local. Mai mult, din nefericire pentru noi, a obţinut chiar şi Planul Urbanistic Zonal”, mai afirma în octombrie Marius Stan.

Edilul a spus că toate acestea l-au motivat să le acorde  „cu două mâini” aprobarea pentru referendum celor de la PER Galaţi.

Din păcate, aceştia n-au reuşit să realizeze aşa cum ar fi necesar o acţiune atât de importantă pentru Galaţi şi gălăţeni. În consecinţă, este evident că sunt necesare „întăriri” din partea ONG-urilor cu activităţi în domeniul ecologiei.

Galaţi



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite